Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Carving



Ilustrační fotografie

Carving (angl. řezání, vyřezávání) v gastronomii znamená dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny, řadí se do tzv. kuchařské artistiky.

Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv, např. také do sýrů, ledu, čokolády. Takto vzniklá umělecká díla slouží jako dekorace na společenských akcích, např. rautů, banketů, recepcí, plesů, na soukromých oslavách narozenin, svateb, při firemních akcích a jednáních, ale také jako ozdoba výloh, oživení kanceláře, bytu nebo jako originální dárek pro obchodního partnera (vyřezání loga firmy) nebo pro milovaného člověka. Zelenina a ovoce  díky své barevnosti a dostupnosti jsou nejobvyklejší. Využívají se melouny, dýně, ananas, mango, papája, jablko, ředkev, fenykl, řepa, kedluben aj.  Nejčastěji se používají suroviny s tvrdší dužinou.

Gastronomičtí řezbáři jsou schopni vyrobit květinové motivy, kytice ve váze z melounu, samostatné květy, zvířata, dětské pohádkové postavy, draky, halloweenské motivy, různé trojrozměrné obrazce, vázy pro dekorativní účely, ozdobné koše na ovocné saláty a bowle, loga firmy nebo různé nápisy. Fantazii se meze nekladou. Historie vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny začíná v 7. stol. n. l. , svůj původ má ve východoasijských zemích - v Číně, Koreji, Japonsku. Kolébkou dekorativní řezby je Thajsko, kde tento způsob vyřezávání je považován za jedno z tradičních řemesel. Thajští řezbáři jsou pokládáni za mistry, svými okouzlujícími dekoracemi zdůrazňují klady thajské kuchyně a dodávají výjimečnosti náboženským, královským, svatebním, pohřebním obřadům
i domácím hostinám. V Thajsku přibližně v pol. 30. let minulého století zavedli volitelný předmět vyřezávání ovoce a zeleniny. Dnes se vyučuje na základních a vyšších školách, dokonce existuje i univerzita. Do Evropy se toto umění rozšířilo mnohem později.

Na výrobu ozdob se používají pružné thajské nože, speciální různě velká hladká i vroubená dlátka a řezbářské nože, ale klidně vám postačí i zeleninový špičatý velmi ostrý nožík nejlépe z nerez oceli, která ovoce a zeleninu neobarví. Ovoce i zelenina musí být samozřejmě důkladně omytá a čistá. Velmi důležité je pravidelné rosení (aby zelenina nevadla, nešedla a nečernala). Vyřezané ovoce se uchová v ledničce potopené v misce s vodou, kterou je ovšem potřeba měnit denně. Dekorační meloun stačí navlhčený zabalit do potravinové folie. Jablka nezhnědnou, když je namočíte do směsi limetkové šťávy a vody, mrkev změkne v osolené vodě, červená řepa bude pouštět méně barviva také v osolené vodě
a potřená olejem neobarví další vyřezané ozdoby.

Popularita carvingového dekoru vzrostla i v České republice. Objednáte–li si tyto originální umělecké výrobky na oslavu, vyrazíte svým hostům dech a ohromíte je. Toto je tajemství luxusních rautů a společenských akcí. Můžete se také přihlásit
do kurzů, kde vás mistři gastronomického řezbářství naučí spoustu triků s ovocem a zeleninou.

Zdroj: Wikipedie
Foto: ©SAMphotostock.cz/ matfron