Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Francouzská kuchyně



Ilustrační fotografie

Francie je kolébkou moderního gastronomie. Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Organizace UNESCO přidala v roce 2010 francouzskou kuchyni na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Francouzská „haute cuisine(vysoká kuchyně) označuje gastronomii vysoké úrovně, klade důraz na obzvlášť pečlivou úpravu jídel a jejich prezentaci. Průvodce Michelin a tzv. michelinské hvězdy znamená nejvyšší ocenění kvality restaurací a prestiž pro každou restauraci ve světě. Jídlo je pro Francouze rituálem, baví se při něm
a tráví při něm celé hodiny.

Francouzští kuchaři používají mistrně širokou škálu koření tzv. fines herbes – čerstvé a sušené vonné byliny a s fantazií exotické bylinky. Z domácích koření je známé „bouquet garni” (kytička čerstvých bylin svázaná nití skládající se z bobkového listu, tymiánu a petrželky), která se přidává především do polévek. Z masa je ceněný především králík proti drůbežímu. Oblíbené jsou plody moře (humři, krabi, krevety, ústřice aj.) a mnoho různých ryb. Francouzi jsou opravdoví gurmáni a milují zvěřinu, dokonce i drobné ptáky jako křepelky, skřivany, drozdy, nevynechají šneky, žabí stehýnka.

Francouzské omáčky jsou chutně kořeněné a jiného typu než naše české. Servírují se v menším množství. Zelenina je součástí každého slaného jídla. Proslulý je francouzský chřest, artyčoky, baby karotka, čekanka a další zelenina. Do pokrmů se přidávají lanýže, lišky, žampiony a jiné.

K základům kuchyně patří sýry a víno. Sýr se podává téměř při každém jídle a je především dezertem. Francie má na 350 až 400 druhů sýrů. Podobně jako vína mají známé sýry chráněné geografické označení původu (A. O. C. – Appellation d’Origine Côntrolée). Za krále sýrů je považován rokfór (roquefort) – plísňový modrý sýr, který se vyrábí z ovčího mléka. Jeho receptura je stará 2000 let a byla dlouho tajena. Dalšími jsou camembert, brie, comté, chèvre (kozí sýry) a mnoho jiných. Francie se řadí mezi největší producenty vína na světě a víno je národním nápojem. Nejslavnější a ten pravý koňak (Cognac) je vinná brendy nazývající se podle městečka v západní Francii v departmentu Charente. Název koňak se rozšířil po světě, kde se používá pro mnoho napodobenin. Šampaňské víno víno pochází z regionu Champagne a je symbolem pro všechna šumivá vína.

Hlavní přílohou každého jídla je křehký bílý chléb. Francouzští pekaři si zakládají na svém umění. Nejznámější jsou bagety (baguette) – dlouhý úzký francouzský chléb, croissant (croissant znamená francouzsky půlměsíc) – pečivo ve tvaru půlměsíce z máslového kynutého těsta. Mezi moučníky se řadí jemný nákyp tzv. soufflé.

Foie gras je delikatesou ze ztučněných jater kachen a hus a je považována za národní gastronomické dědictví Francie. Spolu s lanýži a kaviárem je považováno ve oblasti gastronomie za jedno ze tří největších lahůdek.

Jednoduše charakterizovat francouzskou kuchyni je velmi obtížné. Obrovská rozmanitost jídel, fantazie, mistrovské a harmonické použití koření, lehkost, stravitelnost a lahodně vonící pokrmy pečlivě upravené dělají z francouzské kuchyně tu nejlepší na světě.

Zdroj: Wikipedie
Foto: ©SAMphotostock.cz/ AnnaOmelchenko