Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Lékařské diety



Ilustrační fotografie

Dieta (z řec. diaita – strava) znamená řízený příjem pokrmů a tekutin se záměrem dosažení určitého cíle. Nemocniční diety jsou předepisovány za účelem dosažení lékařských cílů např. bezsodíkové diety, bezlepkové diety, bez soli. Jiné jsou naopak zaměřeny na nárůst svalové hmoty nebo tělesného tuku. Nemocným s hypertenzí, diabetes mellitus, obezitou aj. by měla být poskytnuta speciální stravovací doporučení. Pacienti by měli obrátit na existující odborné poradny – diabetologické, lipidologické, hypertenziologické, obezitologické atd.

Praktickým přístupem k léčbě různých nemocí může být individualizovaný plán. Poradenství ukazující přínos i rizika těchto diet může pacientům pomoci dosáhnout zdravotních zlepšení. Praktičtí lékaři by měli vycházet při doporučení preventivních opatření ze specifických diet, individualizace fyzické aktivity, předpisu léků tak, aby výsledek preventivní léčby byl pro jednotlivého pacienta dosažitelný i optimální. Obecná výživová doporučení i osobní doporučení je nutné provést na základě vyhodnocení stravovacích zvyklostí. Všichni nemocní by měli obdržet profesionální radu jak sestavit svůj jídelníček.

Dieta a složení stravy musí zajistit dostatek energie a živin ve správném poměru podle toho, jak to potřebuje Vaše tělo. Správná dieta Vám pomůže, abyste se cítili dobře a plni síly. Pomůže Vám, když ji proberete Vy a také Váš osobní kuchař s Vaším lékařem nebo dietní sestrou.
V případě, že  budete dietu konzultovat, je dobré si zaznamenat, jak jste se několik dní stravovali a pili a v jakém množství. Lépe odhalíte, co je potřebné ve vašem jídelničku upravit. Podle průběhu Vašeho onemocnění se mohou časem některá stravovací doporučení měnit. Pokud již držíte některou ze speciálních lékařských diet (např. při cukrovce), bude nutné ji upravit podle Vašeho měnícího se zdravotního stavu (např. dieta při kardiovaskulárních onemocněních, žlučníková) a obdržet profesionální radu jak sestavit jídelníček. S vyhlížejícími protichůdnými stravovacími doporučeními Vám poradí Váš ošetřující lékař nebo dietní sestra.

Lékařské diety :
- diabetická (typ  I., typ II.,  gestační – těhotenská)
- pro alergiky potravinová (bez oříšků, bez mléka, bez laktózy, s nízkým obsahem sodíku, jinými ingrediencemi omezená)
- bezlepková
- žlučníková
- při onemocnění slinivky břišní
- jaterní
- při onemocnění dny
- ledvinová
- při kardiovaskulárních chorobách

Zdroj: Wikipedie
Foto: ©SAMphotostock.cz/ Maridav