Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Fondue – kouzlení se sýrem. Švýcarské fondue


Ilustrační fotografie

Exotické slovo „fondue” pochází z francouzštiny a prvotně znamenalo něco roztaveného. Jeho původ jako pokrmu není zcela jednoznačný - vedou se spory mezi Švýcary a Savojci. Ve Švýcarsku je sýrové fondue národním pokrmem.

Mezi milovníky dobrého jídla však znamená zajímavé, převážně sýrové pochoutky, které se konzumují neobvyklým způsobem, roztavené. Do husté hmoty se namáčí  nakrájený chléb nebo můžeme použít i jiné pečivo.
Praví milovníci fondue mají na stole efektní stolní ohřívač, jedná se o kastrolek, pod kterým je lihový vařič. Dá se dobře připravovat i ve skleněné zapékací misce (drží skvěle teplo) nebo poslouží dvojitý hrnec (na svařování mléka).

Základem správného fondue je dostatečná teplota, aby se nazačalo táhnout a tuhnout. K němu podáváme na malé kousky pokrájený chléb nebo pečivo, které napichujeme na vidličku a namáčíme do roztaveného sýru.
Je to nejen báječná pochoutka, ale i možnost jak zpestřit posezení s rodinou či přáteli, zvláště vhodné ve svátečních dnech. Fantazii se meze nekladou.

Základní surovinou je kvalitný sýr. Plnoletí gurmáni mohou přidat do fondue destilát nebo víno, tak jak je zvykem ve Švýcarsku. Vyzkoušejte tuto delikatesu i vy u Vás doma místo pracných chlebíčků či jednohubek.

Přeji fantastický gurmánský zážitek a pohodovou atmosféru!
 
Švýcarské fondue

Budete potřebovat:
•    250 g ementálu
•    2 žloutky
•    1 polévková lžíce másla
•    8 polévkových lžic kondenzovaného mléka – neslazeného
•    2 polévkové lžíce vody
•    trochu pepře
•    trochu muškátového oříšku

Postup:
Nejprve si najemno nastrouháme sýr. V soupravě na přípravu fondue si na malém plameni  zahřejeme máslo, přidáme sýr a za stálého míchání vše roztavíme. V kondenzovaném mléce zředěném se dvěma lžícemi vody si rozkvedláme žloutky a přimícháme k sýru. Na závěr okořeníme  dle své vlastní chuti pepřem a muškátovým oříškem. Přílohou je bílý nebo černý chléb.

Tip: Tradiční švýcarskou přílohou jsou na plechu upečené neloupané brambory.

Autor: Pavlína Ž.

TIP:
Plánujete oslavu? Narozeniny, jubileum, svatbu, teambuilding, firemní akci, garden párty?
Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Nebo vám zajistíme krásné prostory na akci. Celá ČR.
Gurmánské zážitky bez starostí. Vyberte si svého kuchaře nebo catering: www.KuchariDoDomu.

Víte , že společnost Kuchaři do domu zajišťuje originální gurmánské akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, poskytuje kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby?
Zajistíme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

Vyberte si v databázi ze 100 osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců.
Na portálu www.Kucharidodomu.cz si objednáte svého kuchaře, catering nebo jiné kulinářské služby. Doporučíme Vám ověřené oblíbené mistry kuchaře. Sami si vyberete nejlepší nabídku.

S KUCHAŘI DO DOMU si užijete GURMÁNSKÉ MENU A ZÁBAVU!

Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE