Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Sladké pečení



Ilustrační fotografie

Sladkým pečení se rozumí sladké pečivo vyráběné
z různých druhů těst a podle různého množství přidaného cukru se připravuje pečením. Používá se  při něm nepřeberné množství ingrediencí, z nichž základní jsou mouka, cukr, vejce a tuky (máslo, olej, margarín), kvasnice, koření, voda nebo mléko.

Mezi sladké pečení na webu Kuchaři do domu zařazujeme i sladké nepečené moučníky jako nepečené dorty, oblíbené americké cheesecake, italský dezert panna cotta (čes. vařená smetana), francouzský pudinkový dezert crѐme brûlée, poháry, zmrzliny, sorbety, kde se  využívají takové ingredience jako dětské a potravinářské piškoty, sušenky, speciální sýry, smetana, tvaroh, šlehačka, kysaná smetana, ovoce aj. Období, kdy se nejvíce peče nejen u nás jsou tradiční Vánoce a Velikonoce. Statistiky uvádějí, že 87 % českých domácností si peče sama a 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná. Mezi tradiční vánoční cukroví patří linecká kolečka z lineckého těsta, vanilkové rohlíčky, pracny (neboli medvědí pracky, tlapky), vánočka z kynutého těsta (symbolizuje malého Ježíška zabaleného v peřince a znamená plodnost a nový život), vosí hnízda, kokosové koule a další. Velikonoční sváteční pečivo má být lesklé, kulaté a dozlatova upečené, jelikož je symbolem jara a slunce. Mezi tradiční velikonoční sladké pečivo patří jidáš (symbol Jidášovy smrti oběšením) z kynutého těsta, beránek (symbol Ježíše Krista, který se obětoval pro lid
a spasení světa) z třeného, piškotového či kynutého těsta a historicky nejstarší velikonoční pečivo mazanec (jako památka Ježíšovy smrti na kříži se má naříznout křížem).

V České republice mezi tradiční sladké produkty, kterým Evropská unie udělila „chráněné zeměpisné označení” (PGI) a smí se vyrábět jen v daném regionu, patří pravé Hořické trubičky z města Hořice v Podkrkonoší, Štramberské uši (z perníkového těsta ve tvaru kornoutu) z moravského města Štramberk, Lomnické suchary (cukrářský výrobek) z Lomnice nad Popelkou, Pardubický perník a Mariánskolázeňské oplatky. Na Slovensku takové označení nese např. Skalický trdelník (neboli trdlo, šmetrdló, velká dutá sladká kremrole z kynutého těsta) ze Skalice, města na slovensko-moravském pomezí. Na Valašsku se setkáme s velkými kruhovými koláči z kynutého těsta, tzv. frgály, které se plní povidly, náplní jablečnou, hruškovou, tvarohovou, makovou.
Na Moravě se produkuje oblíbený medovník - medový dort Marlenka, který je vyroben podle arménské receptury a má
na název Marlenka také ochrannou známku.

Z mezinárodní kuchyně jsou u nás oblíbené croissanty (franc. půlměsíc) – máslové pečivo z kynutého vrstveného těsta typu viennoiserie, které se v Americe obvykle plní sladkou náplní a polevou, ale ve Francii se konzumují nejčastěji bez náplně. Anglický donut, ve světě rozšířený a podobný naší koblize z kynutého těsta, s dírou uprostřed, který se na rozdíl od koblihy sladkou náplní neplní uvnitř, ale na horní straně. Anglický muffin (připomíná dortík, který konzumuje jeden člověk a vejde se do dlaně) je těsto typem světlého kynutého chleba s kvasnicemi, obvykle se konzumují k snídani či svačině s máslem
a rozdělené na dvě půlky. Ochucené muffiny mohou být mnohými ingrediencemi - čokoládou, ovocem, skořicí, datlemi, oříšky, mandlemi. Kukuřičný muffin je druhý typ, vyrobený na bázi tvarovaného  kukuřičného chleba z kukuřičné mouky, je oblíbený především v Americe, jsou sladké.

Věhlasný je italský dezert tiramisu, pravá italská zmrzlina, sicilský zákusek canolli, francouzský zákusek ve tvaru koule profiterole, vanilkové nebo pudinkové řezy mille-feuille, španělský churros a turrón, řecká baklava, chalva
a loukoumades, slovenské opekance, záviny (orechovník, makovník) a domácí čokoládové bonbony šuhajdy. Palačinky jsou oblíbeny ve střední Evropě, ve Francii (tenounké palačinky crêpe), v Maďarsku (např. Gundelovy palačinky).                                                                                                                                                              
Zdroj: Wikipedie
Foto: ©SAMphotostock.cz/ elenathewise


Fotogalerie