Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Thajská kuchyně



Ilustrační fotografie

Thajská kuchyně patří mezi nejvyhledávanější kuchyně světa. Jako všechny národní kuchyně je ovlivněna svou polohou. Velký vliv na ni měla Čína z východu (nudle, wok) a Indie (karí) ze západu a v 16.století Portugalci, kteří přivezli z Ameriky velice oblíbené chilli papričky („prik”). Odlišuje se podle jednotlivých oblastí a mnoha krajových rozdílů.

Mezi základní suroviny patří rýže a ryby. Dále zde najdeme nudle, vepřové a drůbeží maso, produkty
z kokosových ořechů jako olej a mléko, koření, bylinky, tropické ovoce, zeleninu. Základní potravinou je thajská rýže (khao)jasmínová rýže (khao chao), černá klihovitá rýže (kao niow dam) s výrazným aroma ořechů, klihovitá rýže (kao niow) a rýžové nudle (gueyteow)
a mnoho jiných. Průměrný obyvatel Thajska spotřebuje ročně až 160 kg rýže. „Je čas jíst rýži”, svolávají se Thajci ke stolu. Oblíbená rýže se nevaří, ale propařuje a získává tímto nevšední chuť. Ryby mořské a sladkovodní jsou hlavní surovinou celého Thajska, využívají vodní byliny i rostliny. Hojně užívaná kořenící rybí omáčka „Nam Pla” (hlavní ochucovadlo pokrmů jako sojová omáčka v Číně)
a krevetová pasta Kapee jsou obsaženy téměř
v každém thajském jídle. Na základě buddhismu se vyhýbají Thajci pokrmům z masa velkých zvířat, takové  maso krájí na malé kousky. Maso je poměrně drahé a jí se daleko méně.

Neuvěřitelná pestrost thajské kuchyně  spočívá v používání exotických ingrediencí jako citronela, koriandr, chilli, bazalka, česnek, kokosové mléko, šťáva z limetky. Tři základní ingredience tzv. thajská „svatá trojice” obsahují kořen galangalu, listy
a oplodí kafrové limetky a tzv. citronovou trávu, jsou základem aromatických přísad thajských polévek a kari. Thajci rádi používají k dochucení oříšky, obzvláště kešu ořechy, přestože nejsou levné.
Thajské pokrmy jsou pekelně pálivé. Chilli se přidává snad všude, jeho ostrost nezničí chuť pokrmu na rozdíl od jiných paprik, ale zvýrazní. V Thajsku pěstují několik set druhů chilli (červené, žluté, zelené, sušené, čerstvé, pražené a mnoho jiných podob) a řadí se mezi významný exportní artikl.

Základní filosofií thajské kuchyně je jednoduchost, bez okázalého vybavení a drahých přísad. Restování či vaření je velice rychlé a krátké, trvá vteřiny až minuty, suroviny se nesmí nikdy převařit. Většina času je věnována přípravě potravin, tzn. krájení nebo hrubému nasekání suroviny na plátky, proužky, ovály a další. V thajských receptech se zpravidla neuvádí množství a vaří se podle chuti. Pokrmy jsou připravovány v malých množstvích, kdy se současně podává více chodů najednou (tři až pět chodů). Bývá o jeden chod více než je stolovníků. Jídlo je společenskou (někdy i náboženskou) událostí, kdy si nejen vychutnáváte pokrmy, ale dobře si popovídáte a vyjádříte svou úctu ke svým spolustolovníkům. Jí se dlouho, obřadně. Večeře bývá hlavním jídlem dne. Rýži jako základ dostanete na talířku před sebe a přílohy, polévka, omáčky se servírují do středu stolu, každý si je libovolně ochutnává „na svou rýži”. K jídlu se používají lžíce (držíme v pravé ruce) a vidlička (v levé ruce). Hůlky se používají pouze při pojídání nudlí a nudlových polévek. Nůž je zcela vyloučen, vše je pokrájeno na malé kousky a usměvaví Thajci jej nepotřebují. Rovnováha a harmonie je podle buddhismu podstatou a smyslem života a taková fascinující vyváženost chutí se také nachází
v thajských pokrmech.                                                                                         

Zdroj: Wikipedie
Foto: ©SAMphotostock.cz/ AppleEyesStudio