Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení


Ilustrační fotografie
Pečeme krocana
Krocan známý také pod názvy: morák, ťopan, ťopák, trůťák nebo indián patří mezi výtečné pochoutky a pokrmy, které občas řadíme do našeho jídelníčku. Aby byl pokrm z krocana opravdovou lahůdkou, měl by již samotný výběr při nákupu být důkladný.
 
Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Naopak kůže hrubá, rohovitá až suchá s načervenalou barvou je známkou toho, že je to krocan starší jednoho roku.
 
Péci jej můžeme jak v celku, tak po částech. Prsíčka i stehna protýkáme slaninou pro lepší chuť a šťavnatost masa.
Pečeme-li v celku, můžeme použít různé druhy nádivek např.: mandlovou, s játry, s žampiony nebo houskovou. K plnění se používá i vole. Nadíváme-li dutinu břišní je potřeba větší množství nádivky. Při plnění volete je množství poloviční. Krůta má stejně chutné maso jako krocan a upravovat ji můžeme stejným způsobem.

 
Příprava krocanů a krůt před tepelnou úpravou
Čerstvou nebo rozmrazenou drůbež zbavíme zbylého peří za pomoci pinzety, důkladně omyjeme vně i zevnitř a důkladně vysušíme. Teprve poté solíme, kořeníme a plníme nádivkami. Nakonec zašijeme a dáme do pekáče. Kořenit můžeme různým kořením. V zahraničních kuchyních se však krocan pouze solí a upravuje na másle nebo slanině. Podléváme drůbežím vývarem nebo teplou vodou. Dobu přípravy urychlíme, podusíme-li drůbež po obou stranách. Je-li druh krůty nebo krocana vyšší zlomíme prsní kost, aby se drůbež dala přikrýt vrchním dílem pekáče.
Pečeme nejdříve zakrytí poklopem, případně v alobalu, na konci odkrýváme.

 
Doba pečení
Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut. Volíme-li úpravu na rožni, je potřeba na stejné množství o 10 minut déle.
Porcování krocana je tak trochu umění a měli bychom pamatovat, že každý stolovník by měl dostat část bílého ale i tmavého kousku masa.

Nejdříve odkrojíme upečené vole, které nakrájíme na porce. Poté odřízneme stehna a podstehení. Křídla odkrajujeme i s kousky prsíček. Zbytek rozkrojíme nebo rozstřihneme speciálními kuchyňskými nůžkami středem vedle hřbetní kosti, nebo dělíme nad stehny v bocích. Po naporcování vyjmeme nádivku a porcujeme na menší kousky.

 
Tipy na pečeného krocana:
Krocan pečený s masitou nádivkou na kořenové zelenině (máslo, cibule, mrkev, celer, tymián, bobkový list, drůbeží nebo hovězí vývar)
Krocan se slaninou na másle
Krocan plněný jablky na zázvoru

 
Zdroj: Drůbež a drůbeží pochoutky, Hana Sedláčková
Autor: Katka V.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, narozeniny, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, párty, grilování?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.

Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz
Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...

Krémy, nejen na dorty: Jak na ně?

Krémy, které se vám budou hodit při pečení jakéhokoliv moučníku, ale i při výrobě cukroví. Recepty na máslový, čokoládový, pařížský a další krémy najdete v článku.

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE