Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Nebezpečí bakterií z potravin: Jak skladovat a zacházet s potravinami?


Ilustrační fotografie

Roku 2013 zemřelo u nás 247 lidí na střevní infekce způsobenou kontaminovanými potravinami.
Kontaminace potravin je způsob znečištění, kdy se mění zdravotní nezávadnost a pak může docházet k alimentárnímu onemocnění: z pohledu epidemiologie a infekčního lékařství. Mezi nejznámější patří úplavice, salmonea, listerióza. Z hlediska gastroenterologického jde o onemocněné trávicího traktu, postižena mohou být i játra.

Požívání kontaminovaných potravin může mít velmi vážné následky, mnohé z nich mohou být dlouhodobé, jako selhání jater či ledvin, poruchy mozkové nebo nervové, ale i sepse. Mnohdy dochází i k úmrtí.
Příznaky se mohou objevit za hodinu, ale také až za několik týdnů od požití závadné potraviny nebo vody. Dochází k nevolnosti, zvracení, průjmu nebo křečím.

Jak se chránit proti znečištění potravin?
Nutno udržovat čistotu. Dříve než začneme s potravinami pracovat, musíme si umýt ruce, popř. dezinfikovat pracovní plochy.
Máme oddělené syrové potraviny od vařených.
Produkt vaříme důkladně, zvláště maso, drůbež, vejce a mořské plody. Polévky nebo omáčky necháme projít varem, aby uvnitř pokrmu bylo dosaženo 70°C.

Dbáme na správné uskladnění. Vařená jídla by neměla zůstat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny – i z ledničky by se měly brzy zkonzumovat. Rozmrazovat bychom měli pozvolna v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.

Pravidelně by se měly měnit utěrky, je vhodné používat jednorázové papírové.
Pozor na hmyz a hlodavce, kteří mohou být zdrojem patogenních bakterií.

Voda k přípravě pokrmů musí být nezávadná, potraviny nezkažené, čerstvé. Pokud chceme jíst zeleninu a ovoce v syrovém stavu, omýváme je zvlášť.

Bakterie se mohou dostat ze syrových potravin na nekontaminované několika způsoby. Šťáva nebo krev ze syrového masa se dostane na ostatní potraviny v tašce, pokud maso není řádně zabalené. Nebo k nákaze dojde přes pracovní plochu, prkénko na krájení, utěrku, špinavé ruce. Důsledkem pak může být přemnožení patogenních bakterií a následné onemocnění.

Lidé trpící lehkou otravou jídlem se většinou léčí doma, bez pomoci lékaře. Vážnější příznaky - teplota nad 38°C, zvracení a tím ztráta tekutin se musí konzultovat s lékařem. Zvláště děti by měly lékaře vyhledat vždy. Těžký průběh otravou jídlem je nejzásadnější u novorozenců, kojenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Česko posílilo od roku 2015 kontroly ve stravovacích provozech. Kontroly provádějí hygienici, Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontaminované potraviny se objevují nejen u nás, ale i ve světě, zvláště pak v rozvojových zemích.
Celosvětově tyto nemoci způsobují 2,2 úmrtí za rok, jedná se zvláště o průjmy, jak uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v Praze. 
V roce 2015 Světový den zdraví, který se konal 7. 4., probíhal pod heslem Bezpečné potraviny z farmy až na stůl.

Autor: Eva Ch.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty, zajistí dokonce pivní degustaci k pokrmům a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
Užijte si oslavu se svými hosty!
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Dělení polévek: Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE