Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?


Ilustrační fotografie
Tekutý pokrm různé hustoty, jejíž biologická a energetická hodnota se liší podle druhu použité základní potraviny.
 
Vývary
K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa. Použít se však dá i vývar z masa drůbežího, vepřového, zvěřinového, nebo vývar zeleninový.

Maso nebo kosti pečlivě očistíme a poté vkládáme do studené vody. Přidáme sůl s kořením. Po rychlém zahřátí snížíme teplotu varu a pomalu vaříme tzv. táhnutím. Tímto způsobem se nám podaří maximální vyluhování potraviny do tekutiny a tedy kvalitní, silný vývar.

Kořenovou zeleninu do vývaru přidáváme 30 minut před dokončením polévky. Chuť vývaru zvýrazníme, přidáme-li cibuli nebo česnek. Zeleninu vaříme vcelku a poté krájíme na nudličky nebo kostičky.

Při přípravě čirých polévek a bujónů masové vývary čistíme tak, že během varu sbíráme pěnu (opakovaně).
Vývar čistíme nakonec. Chladnějším vývarem zalijeme napolo ušlehané bílky, znovu zahřejeme, přivedeme k varu, poté hned odstavíme a necháme 5 minut stát. Poté scedíme přes hustý cedník nebo plátýnko. Tuk a pěnu nesbíráme jen v případě, máme-li vývar do polévky krémové, zahuštěné.
 
Polévky dělíme dle různých hledisek:
Podle chuti – slané (běžné denní i slavnostní), sladké (podávané převážně v teplém počasí, většinou dětem)
Podle teploty – teplé (běžné denní i slavnostní polévky), studené (také podávané v létě, vývary z masa i zeleniny, ovocné polévky)
Podle zahuštění – čiré (vývary z masa, kostí nebo zeleniny s přidanou zavážkou nebo vločkami), zahuštěné – jíškou různé barvy, zavářkou, zálivkou, zátřepkou, základní potravinou

 
Kuchařské dělení polévek
Polévky bílé zahuštěné jíškou
Vývar z bílých kostí, drůbežích nebo zeleninový provaříme s připravenou jíškou. Dobře provařený vývar s jíškou doplníme a okořeníme dle typu připravované polévky (houbová, zeleninová, luštěninová). Do této skupiny patří i polévka čočková přestože základní potravina je tmavá.
 
Polévky bílé šlemové
K přípravě šlemových polévek používáme obiloviny např. kroupy, ovesné vločky, krupici a rýži. Není-li polévka určená k dietnímu podávání,
zahušťujeme světlou provařenou jíškou. Šlemové polévky zjemníme mlékem, smetanou, žloutky nebo máslem.
 
Polévky bílé kašovité
Kašovité polévky se zpravidla zahušťují potravinou, ze které jsou připraveny. Základní potravinu (zeleninu, luštěniny)povaříme a prolisujeme, aby polévka získala tu správnou kašovitou konzistenci. Je možné spojit malým množstvím jíšky. Také můžeme zjemnit smetanou, mlékem nebo máslem. Dochucujeme jen velmi jemně.
 
Polévky bílé, krémové a smetanové
Polévky z více druhů potravin (maso, zelenina) tepelně upravujeme dušením a prolisováním do připravené povařené, světlé jíšky. Vývar použijeme z bílých, kostí drůbežích nebo vývar zeleninový.
 
Polévky hnědé
Jsou čiré vývary nezahuštěné s vločkami nebo zavářkami. Mohou to být vývary hovězí, drůbeží, rybí, ze zvěřiny, skopový, či vepřový. Patří sem také polévka česneková, která se v gastronomických střediscích připravuje z hovězího vývaru. V malých provozech a rodinách jen z vroucí vody a dalších ingrediencí (úkrop).
 
Polévky přesnídávkové
Polévka podávaná jen v těch gastronomických zařízeních, kde se polévka vaří jako dopolední přesnídávka. Liší se kvalitnějším vývarem, větším množstvím masa i nudlí.
 
Zdroj: Technologie přípravy pokrmů, Hana Sedláčková
Autor: Katka V.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, tembuilding, párty, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 

Ušetříte s kuchařem do domu: čas, starosti, práci, peníze. Spočítejte si kolik cenného času, starostí a peněz ušetříte v soukromí.
Užijete si: celou oslavu bez práce se svými hosty a gurmánské delikatesy od profesionálního kuchaře. Pobavíte sebe a své hosty. 

Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby až do 2000 osob?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo kompletní catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...

Krémy, nejen na dorty: Jak na ně?

Krémy, které se vám budou hodit při pečení jakéhokoliv moučníku, ale i při výrobě cukroví. Recepty na máslový, čokoládový, pařížský a další krémy najdete v článku.

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE