Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Používáte pivo v kuchyni? Pivo jako přísada do pokrmů


Ilustrační fotografie

Pívali Čechové pívali zhluboka, pívali, pívali co je dnů do roka… Hoj radosti takové, mají jenom Čechové…

Pivo bylo a je opěvováno jak v tvorbě umělecké, tak v tvorbě lidové, ze které jsou tyto úryvky. Již naši předkové totiž věděli, že pivo je lék na rozličné neduhy těla i ducha.

Pivo je pro nás především symbolem lahodného osvěžujícího nápoje, je však také známo, že bylo a je používáno jako stimulující součást mnoha pokrmů.  Je to kvašený alkoholický nápoj s hořkou chutí, vyráběný z obilného sladu, vody, kvasinek a chmele.  Pivo má vysoké zavodňovací účinky a při střídmé konzumaci má příznivé účinky pro lidský organismus.

Velmi často je nám pomocníkem v kuchyni jako náhražka koření. Má vysokou energetickou hodnotu a obsahuje celou řadu látek, které naše tělo potřebuje jako např. bílkoviny, cukry, vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, nyacin, kyselina listová). Jeho příjemnou nahořklou chuť, mu dodává právě chmel.

V kuchyni používáme i řadu jiných alkoholických nápojů (víno, likéry, destiláty) pivo je však výrazná a významná složka používaná jako přísada do mnoha jídel. Zlepšuje konzistenci některých těst nebo těstíček k přípravě smažených pokrmů (maso, ryby, drůbež, sýry, ovoce i zelenina).
Přidáme-li pivo do vajíčka při obalování v klasickém trojobalu, docílíme toho, že je obal odlehčený.

Neobvyklá je pivní polévka, která byla již v dávných dobách doporučována k celkovému tělesnému povzbuzení a také jako výrazný prostředek k posílení chuti k jídlu, pro nemocné.

Chystáme-li se použít pivo jako přísadu do připravovaného pokrmu, je důležité, aby nebylo zvětralé, zkažené nebo příliš podchlazené. Teplota nižší než 4°C pivu škodí. Správná teplota u světlého piva je 8-10°C u tmavého 10-12°C.
Při vaření častěji používáme pivo světlé, vaříme-li však například zvěřinu, je vhodnější pivo tmavé.
Jaké pivo při vaření použijeme, takovým pivem bychom měli pokrm zapít.

Pivní předkrm (chuťovka)
Do plnotučného tvarohu přidáme kvalitní pomazánkové máslo a trochu piva, najemno nakrájenou cibulku, feferonku, kmín a pálivou papriku. Podle chuti osolíme. Promícháme a necháme odležet.
Použít můžeme na kanapky, případně na topinku.

Pivní polévka staročeská
1 litr piva nalijeme do hrnce a povaříme a přidáme dle chuti cukr cca 10 dkg, sůl, špetku zázvoru a drceného kmínu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Poté přidáme nastrouhaný chléb (nejlépe kůrky). Vaříme, než se chleba rozvaří. Scedíme přes hustý cedník do jiného hrnce. Opět krátce povaříme a přidáme 3 žloutky rozšlehané v trošce piva, zjemníme kouskem másla.

Smažené cibule v pivním těstíčku
3 velké cibule, 3 vejce, podle potřeby hladká mouka a světlé pivo, sůl, grilovací koření a olej na smažení. Oloupanou cibuli nakrájíme na silné kroužky, osolíme a okořeníme. Z piva, mouky a vajec umícháme těstíčko, které dle chuti dosolíme. Větší množství oleje rozpálíme a cibuli obalenou v těstíčku smažíme dozlatova. Takto osmažená cibulka je vhodná jako chuťovka k pivu, ale i jako příloha k masům. Podávat by se měla ihned po dosmažení.

Pivní lívance
½ litru světlého piva, 3 vejce, hladká mouka dle potřeby, pivo smícháme se žloutky, přidáme mouku, aby vzniklo řídké těstíčko, z bílků ušleháme tuhý sníh a ten zamícháme do připraveného těstíčka, dle chuti dosolíme a dosladíme. Smažíme na lívanečníku a zdobíme dle chuti (skořice, kakao, džem, smetana atd.)

Zdroj: Pivní kuchařka, Jiří Marhold
Autor: Katka V.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty, zajistí dokonce pivní degustaci k pokrmům a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz

Ostatní

Tipy a triky na grilování: Renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek

Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.

čtěte více...

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Polévky: Jaké jsou druhy polévek? Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub

Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE