Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Ananas: Jak koupit ten správný kousek? Má léčivé účinky!


Ilustrační fotografie

″„Ananas chocholatý – Ananas comosus
roste planě na plantážích Jiní Ameriky, kulturní odrůdy se pěstují v tropech a subtropech celého světa. Vyžadují vysoké teploty, nevadí jim sucho, rostou i ve výšce 1500 metrů. Čím je ale chladněji, tím je obsah kyselých látek v plodech vyšší.

Do Evropy jej dovezl v 15. století Kolumbus, jeho pěstování se stalo výsadou šlechty. Ta měla peníze na to, aby pro ně nechala postavit skleníky. V 18. st. rostlo v krumlovském zámeckém skleníku 251 těchto vzácných rostlin.  

Ananas je přízemní víceletá rostlina vysoká 0,5 až 1 metr, rozmnožuje se oddenky, výhonky, řízky, sazenice vykvetou za 10 až 18 měsíců.
Plody dozrávají až čtyři měsíce po odkvětu, pak rostliny většinou hynou.
Ve zralém stavu má plod žlutavě zelenou až žlutooranžovou barvu, váží asi 3 kilogramy. Dříve se sklízejí plody určené k přímé konzumaci a nechají se ještě dozrát, na zpracování šťávy či kompoty se sklízejí ty hodně zralé. Plody na vývoz se voskují, aby se zabránilo hnití a plísni, pak vydrží i 4 týdny. Nejideálnější je teplota 7 až 15 °C, při nižší ztrácejí svoji dobrou chuť.

Chutná dužnina dozrálého plodu je bohatá na vitamíny, konzumuje se převážně syrová, buď samostatně nebo jako součást ovocných salátů. Vláknitý střed se musí odstranit. Ananas můžeme také zavařit jako kompot, připravit z něj marmeládu nebo džus. Vynikající jsou sušené plátky. Ze šťávy se připravuje také víno a ocet. Maso lze naložit do ananasové šťávy – je pak křehké.

Ananas obsahuje téměř 90 % vody, 10%  sacharidů, dále vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamíny B, C, organické kyseliny, minerální látky – vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a bromelin, který podporuje trávení.
Pozor na nezralé plody, jsou jedovaté a způsobují průjem. Na Molukách se údajně používají k vyvolání potratu.
Z vláken plodu se vyrábějí sítě, tašky, rohože i papír a látky. Bromelain – šťáva z listů - se získává z plodů průmyslově a slouží k výrobě léků na zažívání. Vylisované ananasové zbytky, tzv. otruby, chutnají domácím zvířatům.

Ananas má také léčivé účinky: odvodňuje, zmírňuje otoky, odstraňuje pigmentové skvrny, ulevuje od střevních problémů i úžehu, rozpouští krevní sraženiny, ochraňuje naše trávicí ústrojí před bakteriemi, působí pozitivně na naše vlasy, nehty, i kůži.  Díky enzymu bromelinu působí příznivě na trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Jeden plátek zažene hlad. Šťáva z čerstvého plodu prý působí jako silné afrodisiakum.
Hodně se mluví o ananasové dietě. Ananas je na dietu vhodný právě díky tomu, že spaluje tuky. Obsahuje hodně cukru, tedy zasytí.

Není ale vhodné jej konzumovat na lačný žaludek vzhledem k obsahu kyseliny a kvůli obsahu síry může u někoho vyvolat i bolest hlavy. Větší množství ananasu může podráždit sliznici, tomu předejde špetka soli. Čerstvá šťáva u někoho způsobí i podráždění pokožky nebo oční sliznice.

Pokud máte rádi konzervovaný ananas, zkuste ten sweet, je vynikající. I když právě kompotovaný už neobsahuje tolik účinných látek.
Své využití má i v kosmetice, pročistí a vyživí naši pleť.

Jak koupit ten  správný kousek? Pouhým zrakem to poznáme dost těžko, vybereme si ten, který pěkně voní. Pokud není zcela zralý, necháme ho dojít při pokojové teplotě. Nikdy ho nedáváme do chladna.
 

Můžete se pokusit vypěstovat si svůj ananas doma. Odříznete, nebo ještě lépe odkroutíte, vrcholovou růžici od plodu (musí být čerstvá, nesmí tedy opadávat) a pak ji zasadíte do hlíny. Sousedce vyrostla hezká palmička, ale neplodila.

Autor: Eva Ch.

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.

Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.KuchariDoDomu.cz

Zdroj: B. Nowak – Tropické plody, Wikipedie

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE