Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Bylinky: Máta peprná v kuchyni


Ilustrační fotografie
Máta peprná (mentha piperita)
Existuje nejméně 25 druhů máty (máta okrouhlolistá, klasnatá, polej, štíhlá, vonná aj.) a ještě více hybridů (máta hebká, huňatá, jemná aj.). Všechny jsou aromatické trvalky, které obsahují určité množství éterického mátového oleje - mentolu.

Roste například na severozápadě Afriky, v Severní a Jižní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, mimo tropické oblasti.
Pojmenování máty vzniklo prý podle Ovidiovy báje o nymfě Menthé, kterou žárlivá Persfona proměnila v tuto květinu.
Chlupatá trvalka dorůstá až do výše 120 cm, kvete uprostřed léta bílými květy. Planou najdeme v živých plotech a na vlhkých půdách.
Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu.

Pěstování:
Na podzim nebo na jaře zasadíme oddenek do vlhké půdy.
Bylina se totiž nedá pěstovat ze semínek, ale snadno ji můžeme množit i z malého kousku kořenujícího výběžku, který vyrůstá z oddenku.
V létě omladíme seříznutím.

Sbíráme listy i květy, využíváme čerstvé i sušené. Pro využití v kuchyni otrháme před květem, pro destilaci oleje v plném květu.
Čerstvé listy trháme po celé léto, pokud chceme sušit, sbíráme před rozkvětem. Sušenou pak uchováme v uzavřené nádobě.

Při manipulaci s mátou může dojít k alergické reakci, pití čaje není vhodné ve velkém množství a dlouhodobě. Také těhotným ženám se nedoporučuje.
Obsahuje silice, fenoly, třísloviny, flavonoidy.

Používá se k léčbě poruch zažívání a trávení, při nervovém onemocnění – nespavosti, napětí, při bolestech hlavy. Své využití má také při průjmech a žlučníkových kamenech. Je vhodná pro astmatiky i při běžném nachlazení. Zápach z úst vyřeší pár rozžvýkaných lístků.
Olej má své využití při parfemaci kosmetických produktů, k ochucení cukrovinek a likérů, ve farmacii se využívá k výrobě mastí. 
Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu, do jogurtů a salátových zálivek, nepostradatelná v kubánském nápoji mojito.
 
Mátový čaj
svazek čerstvé máty vložíme do konvice, přelijeme litrem vroucí vody a louhujeme asi 5 minut. Dle chuti dosladíme medem, můžeme přidat citron.
 
Autor: Eva Ch.
Zdroj: A. a K. Richmondová – Bylinky, Wikipedie
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, garden párty?
NEUNAVUJTE SE VAŘENÍM! NESTRESUJTE SE PŘÍPRAVOU OSLAVY! UŽIJTE SI OSLAVU SE SVÝMI HOSTY!
Záleží Vám na úspěchu akce? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.

Oslava bez práce v pohodlí a soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.

Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat
kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.Kucharidodomu.cz
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE