Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Hlíva ústřičná: elixír mládí


Ilustrační fotografie

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) – elixír mládí
Hlíva je dřevokazná houba nasládlé chuti. Její kloboučky připomínají ústřice, rostou nad sebou v trsech, vrstvách nebo řadách, mohou vážit až několik kilogramů.

Po staletí je využívána v čínské a japonské medicíně k přípravě různých tinktur a mastí. V obchodech fungovala dokonce jako výměnné platidlo.
Najdeme ji od konce léta až do zimy na kmenech listnatých stromů, nejčastěji na vrbách, bucích, břízách, jeřabinách. Pěstuje se také uměle, lze to i v domácích podmínkách.
Právě hlíva ústřičná si poslední dobou získává velkou oblibu. Dá se vařit, smažit, péct i zapékat.  Má své místo v našich kuchyních, můžeme z ní připravit několik výborných pokrmů od polévek po omáčky, chutná i v nálevech, dokonce se dá udit i kombinovat s různými druhy zeleniny. Sušená se užívá jako koření. Rusové ji rádi konzumují zkvašenou jako zelí. Známe ji ale i jako doplněk stravy.

Obsahuje například vitamíny B, D, C, stopové prvky -  železo, draslík, sodík, fosfor, zinek, selen, jód, proteiny, některé mastné kyseliny. Důležité jsou tzv. glukany, které ničí cizorodé látky a aktivují imunitní systém. Má vysoký obsah vody a nízký podíl tuků.

Lékařské výzkumy potvrdily, že je velice zdravá. Zvyšuje tvorbu červených krvinek, posiluje imunitu, pomáhá při potížích s trávením, léčí popáleniny, ekzémy, hemeroidy, alergie, má protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol a díky vitamínu D je považována za elixír mládí. Byly prokázány příznivé účinky hlívy při léčbě křečových žil a nádorových onemocněních, působí i jako přírodní antibiotikum. Reguluje hladinu cukru v krvi, proto je vhodná i pro diabetiky. Obsahuje také araitol – cukerný alkohol, který většině z nás nijak neublíží, ale u někoho může způsobit střevní potíže.

Hlívu si můžeme připravit mnoha způsoby, jedním z nich je i
dršťková polévka, na kterou je potřeba:
½ kg hlívy, velká cibule, sádlo, 2 stroužky česneku, sůl, červená paprika, pepř, majoránka, jíška.
Pokrájenou cibulku osmahneme na sádle, přidáme nakrájenou hlívu, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, dáme papriku. Vaříme asi 15 minut, poté dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem, zahustíme jíškou a ještě krátce povaříme.

Zapečená hlíva s vejci a zeleninou
300 g hlívy, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 paprika, 1-2 vejce, sůl, pepř, sladká paprika, špetka bazalky, 150 ml smetany, tvrdý sýr na strouhání, asi 2 lžíce másla
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme pokrájenou papriku, hlívu a okořeníme. Podlijeme vodou a podusíme asi 15 minut. Poté směs přendáme do pekáčku, posypeme bazalkou, zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a nastrouhaným sýrem. Pečeme asi 20 minut při 175 °C, podáváme s brambory.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Houby - česká encyklopedie

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, narozeniny, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, párty, grilování?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře nebo zážitkový catering! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí!
Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.

Kde hledat kuchaře, cateringové služby nebo lekce vaření?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE