Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku


Ilustrační fotografie

Hrušeň obecná -  Pyrus communis
patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům.
První písemné zmínky o hruškách můžeme najít už v záznamech starověkých Řeků a Římanů. Plody byly ale nekvalitní, proto se využívaly převážně k výrobě nápojů.

V 18. a počátkem 19. století bylo známo témě tisíc odrůd hrušek, ale byly často napadány chorobami, takže jejich pěstování bylo značně omezeno. Mnoho odrůd vyhynulo, jiné se začaly pěstovat v omezeném množství.
Spála růžovitých je bakteriální choroba, která se projevuje vadnutím či opadáváním květů, může dokonce zničit celý sad a stromy nelze zachránit. Tuto chorobu se dodnes nepodařilo vymýtit. Také listy hrušní jsou v zahrádkách, kde často rostou túje, napadány strupovitou rzí a postižené rostliny strádají.

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů.
Jsou vhodné pro diabetiky, protože v nich je větší množství fruktózy. Obsahují také vitamín C, E, B, hořčík, draslík a železo, dále stopové prvky – např. zinek a mangan, také vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Díky organickým kyselinám mají protizánětlivé účinky.
Jsou močopudné, mírně projímavé, doporučují se jako doplněk k dietám.

Hrušky se zpracovávají na kompoty, pyré, přesnídávky a také pro výrobu kvašeného alkoholického nápoje – perry. Hodí se i k pikantním sýrům.

Podle druhu rozlišujeme hrušky
letní –  např.solanka, Dielova
podzimní – Boscova lahvice
zimní -   Koporečka  - máslovka, Lucasova
Naši předkové věřili, že nemocný člověk může svoji nemoc přenést na hrušeň.

Dřevo z hrušní patří mezi tvrdé, je vhodné k výrobě hudebních nástrojů, využívá se i k soustružení, dřevořezbám, na geometrické pomůcky, či v xylografii – dřevoryty.
Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku, až 200 let, takže se řadí mezi památné stromy, např. Hradčovická  má obvod 4,5 metru. Známá je také Lidická hrušeň, která jako jediný ovocný strom přežila roku 1942 vypálení obce.
 

Hruškový smoothie s chia semínky
2 hrušky
100 g hroznového vína
1 lžička chia semínek
1 lžička medu

Šťáva z jednoho citronu, 200 ml vody
Mixerem rozmixujeme pokrájené hrušky zbavené jadřince a přidáme ostatní ingredience.

Autor Eva Ch
Zdroj - G. Čejka Radíme zahrádkářům, Wikipedie, Zavařujeme po celý rok

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.Kucharidodomu.cz

Fotogalerie
Hruškové smoothie, recept Kuchaři do domu, foto: Samphotostock/Rawlik
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE