Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Jak nám může pomoci křen? Léčivé účinky křenu


Ilustrační fotografie

Křen pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie, do Evropy se dostal zásluhou Slovanů pravděpodobně ve 2. století. U nás je pěstován od století 12.

V našich podmínkách roste pouze křen setý, má menší plody i květy než křen velkoplodý, vyskytující se na Slovensku, a jeho kořen je ostře pálivý. Jde o vytrvalou rostlinu. Pěstuje se jako kořenová zelenina, využívaná k masu jako příloha, někdo vaří i křenovou omáčku.
Strouhaný je využíván jako léčivý prostředek, obsahuje množství hořčičných silic, je bohatým zdrojem vitamínu C, A karotenů, minerálů – železa, hořčíku, draslíku, vápníku a fosforu. Naše tělo získá až 50 mg vitamínu C ze 100gramů křenu. Dokáže v našem těle eliminovat infekce, léčí při nachlazení, angíně i chřipce, je vhodný na rány, které se špatně hojí, i jako prevence proti rakovině. Silice rozpouštějí usazený sekret v nosních dutinách, plicích i průduškách. Účinek se dostaví už při krájení nebo jeho strouhání slzením.
Na snadnější odkašlávání a uvolnění rýmy nám pomůže křen s medem.
Nastrouháme 2 lžíce křenu, smícháme je se lžící medu. Užíváme 3x denně.

Jablečný křen, jako příloha k masu, se připraví ze 2 nastrouhaných jablek, 3 lžic nastrouhaného křenu a šťávy z půlky citronu.

Výborná je i křenová šlehačka, podávaná s šunkou. Ušleháme smetanu ke šlehání, do ní vmícháme 4 lžíce nastrouhaného křenu.

Na bolavé klouby pomohou jako obklad listy nebo křenové placky, připravené z 1 lžíce nastrouhaného křenu, 5 lžic mouky a lžíce tuku.

Od bolesti hlavy pomůže křenový obklad připravený ze 3 lžic nastrouhaného kořene a 3 lžic vody. Smícháme, zabalíme do plátýnka a vložíme do týla asi na 10 minut.

Můžeme si připravit i pleťovou vodu ze 2 lžic nastrouhaného křenu, 3 dl lihu 60% a převařené vody. Křen zalijeme lihem a necháme na 14 dní v lahvi, pravidelně protřepáváme. Pak směs přecedíme do menších lahviček tak, že na 1 dl vody přidáme 1 lžičku tinktury.

Nebo můžeme po přecezení smíchat 2 dl převařené vody s 1 lžící tinktury a tu denně vmasírovat do vlasů. Pomáhá proti lupům.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie
 

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE