Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Na čem si o Vánocích pochutnávají naši sousedé? Štědrovečerní večeře v různých zemích


Ilustrační fotografie

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, první záznamy oslav jsou známy již ze 4. století z Říma.
S tímto svátkem je spojeno množství lidových tradic, ke kterým kromě stromečku, betlému, cukroví a dárkům  patří i tradiční pokrmy.

Čechy
Na Štědrý den se schází u stolu celá rodina. K obědu, kdy by se nemělo jíst maso, se podává staročeský kuba (obsahuje kroupy a houby), jinde  čočková nebo hrachová polévka. Pokrmy se odlišovaly podle krajů a také podle finančních možností.
Tradiční večeře se skládá z rybí polévky (z hlav a kostí kapra, koření a zeleniny, dle chuti také mlíčí a jikry, smetana či bílé víno), bramborového salátu a obalovaného smaženého kapra, dnes se k němu přidává také řízek nebo vinná klobásy.  Mezi oblíbené nápoje patří vaječný koňak a svařené červené víno. Na stole nechybí ani cukroví, mezi nejoblíbenější paří ta z lineckého těsta a vanilkové rohlíčky, neschází ani vánočka.
 
Slovensko
má tradice jen mírně odlišné od našich. Místo rybí polévky mají kapustnici -  zelňačku, místo vánočky pečou koláče a bábovky. K bramborovému salátu konzumují i jiné ryby než je kapr.
 
Polsko
Děti dostávají dárky 24. 12. podruhé, poprvé je přinese Mikuláš. Tradiční večeře začíná podělením se o vánoční oplatku - symbol smíření a přání všeho nejlepšího. Večeře je o dvanácti chodech, symbol dvanácti měsíců v roce. Podává se například boršč s taštičkami plněnými houbami nebo pierogi – taštičky se zelím a houbami. Jako hlavní je smažený kapr nebo jiná ryba. Mezi další pochoutky patří moscka – perník s rozinkami, mandlemi, sušeným ovocem a ořechy, dále kutia makůvky – rohlíčky máčené ve sladkém mléce obalené v máku.
  
Německo
u našich sousedů se k večeři podává pečená štika, candát nebo plněný kapr, dále konšelská mísa, která se skládá z různých druhů masa – vepřové pečeně, kachny, krůty, husy, uzeného a smetanových klobás. Jako sladká tečka je na stole jablečný závin, ovocný salát a likér. Chybět nesmí ani vánoční štola a cukroví z marcipánu.

Nizozemsko a Belgie oslavují spíše svátek Svatého Mikuláše, kdy se nadělují i dárky. Vánoční svátky jsou určeny především k setkávání rodiny a přátel, i když podle novodobé tradice se dárky rozdávají také.  V Belgii najdeme na stole plněného krocana, ryby i mořské plody, ze sladkých jídel vánoční poleno – měkkou roládu tvaru polínka politou čokoládou.

Rakousko
na stole nechybí vanilkové rohlíčky a štrúdl, kapr, kachna a pravý vídeňský schnitzel. Specialitou je chléb s křížalami – kletzenbrot.

Dánsko
se pyšní mnoha druhy cukroví, rýžovým pudinkem, na stole nesmí chybět pečená husa, kachna, vepřové se zelím nebo treska s ředkvičkami, teplá šunka, pivní chleba, horká rýže a hlavně rýžový nákyp se zapečenou celou mandlí.

Francie má svoji tradiční vánoční krůtu a vánoční poleno jako Belgičané a čokoládový dezert. Na stole ale najdeme i šneky, lanýže a ta nejlepší vína.
 
Švédsko
mezi své tradiční pokrmy zahrnuje julkorv, což jsou vařené fazole se slaninou a cibulí nebo malé klobásky, dále sušenou tresku s bílou omáčkou a vörtbröt – kořeněný chléb se zázvorem a hřebíčkem.

Řecko
pořádá svoji hostinu 25. 12. Podává se krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso, někdy i pečené selátko, jehně a ryby.

Itálie
má svůj štědrovečerní pokrm rozdílný podle regionů. V oblibě jsou těstoviny, ryby, krocan, jehněčí s bramborem a artyčoky. Chybět nesmí tradiční vánoční bábovka s kandovaným ovocem a rozinkami – panettone, na severu zvaná pandoro.

USA, Anglie, Kanada
své bližní potěší dárky 25. 12. ráno, tradičním štědrovečerním pokrmem je nadívaný krocan s pečenými brambory, zeleninou a brusinkovou omáčkou. Jako dezert se podává pudink, který se připravuje dlouho před svátky, obsahuje hodně alkoholu, rozinky, oříšky, cukr, strouhanku, švestky, aj.
V USA se místo krocana, který se konzumuje také na Den díkůvzdání, připravují ústřice, různé oplatky, šunkové placky,  ryby, někde i maso z vačice, soba nebo křepelky.

Na závěr zajímavost, která mnohé překvapí.
Myslíte si, že naše Vánoce patří mezi ty obzvlášť kalorické? Není tomu tak. Podle zkonzumovaných kalorií  připravujeme jedno z nejzdravějších vánočních menu!
Nejméně kalorií z evropských národů zkonzumují při štědrovečerní večeři v Litvě, oplatka, makové mléko, smažené knedlíky, sleď, zelenina, brambory, chléb, zelí, úhoř, brusinkový pudink, kissel a sušenky. Naše tradiční menu s polévkou, kaprem, salátem, vánočkou, cukrovím a perníčky obsahuje 1940 kcal.
Nejhůře je na tom Francie, Spojené království a Irsko a USA.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Vánoční zvyky v Evropě

TIP:

Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, eventy, teambuildingy, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.
Provozujeme web a největší databázi www.KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.                                                                                      
Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY                                                                 
 

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE