Pokud si rádi pochutnáte na kvalitním čaji, měli byste se při výběru čaje řídit několika základními zásadami.
V případě, že si nepřipravujete přes sítko sypaný čaj, ale máte ve zvyku používat k přípravě sáčkované čaje, tak zbystřete. Kvalita tzv. sáčkovaných čajů, jejichž příprava je rychlá a pohodlná, se značně liší.
Na co se zaměřit při výběru kvalitního sáčkovaného čaje?
Nejprve si pečlivě přečtěte informaci o obsahu čaje, kterou uvádí výrobce na balení. Když výrobce uvádí například u složení ovocného čaje kromě přírodních látek také aromatizátory, tak si s největší pravděpodobností můžeme být jisti tím, že v sáčcích nebude skoro žádné ovoce. Navíc umělé aromatizátory jsou velice škodlivé zdraví – zejména pro astmatiky a alergiky, kteří by se jejich používání měli vyvarovat.
U sáčkovaných čajů poznáme jejich kvalitu podle obsahu sáčků (zda neobsahují pouze odpad z čajové výroby), podle přítomnosti barviv a aromatizátorů:
Obsah sáčku
Obsah sáčku by měl tvořit plnohodnotný sypaný čaj. Pokud je v sáčcích plnohodnotný sypaný čaj, nenajdete na dně zakoupeného balení žádný čajový prach. V opačném případě je čaj nekvalitní, protože sáček obsahuje pouze čajový prach a ten propadá sáčkem na dno balení.
Přítomnost barviv
Přítomnost barviv v čajových sáčcích poznáme velmi snadno, když ponoříme čajový sáček do skleničky se studenou vodou a ta se okamžitě zbarví. Dá se to také poznat tím, že do hotového čaje přidáte kousek citronu a čaj získá světlejší barvu. V obou případech si můžeme být jisti, že se jedná o čaj s barvivem. Na balení čaje však informaci o přidaných barvivách nenajdete.
Aromatizátory
Některé, zejména ovocné čaje například s malinami, jahodami nebo broskvemi obsahují tzv. aromatizátory, což jsou umělá dochucovadla. Ta se přidávají do sáčků proto, že jsou silnější a výraznější než přírodní produkty (jahody, maliny apod.) a hlavně pro výrobce podstatně levnější.
Autor: Romeo
TIP: Víte, že....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. je největší dodavatel kulinářských služeb a programů, kurzů vaření,
elitních osobních kuchařů a cateringů?
* Provozujeme největší seznam www.KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, mediálně známých kuchařů z TV,
lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
* Sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty
TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...