Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Sirupy, čaje z kopřiv a bezinek


Ilustrační fotografie

Jaro už je tu, zakrátko začnou růst i kopřivy. Na zahrádce jsou nepříjemným plevelem, ale můžeme si z nich udělat vynikající sirup, navíc zdravý a velmi chutný. V obchodě za půllitr zaplatíme více než 100 Kč.

Natrháme 100 kusů vršků z mladých kopřiv.
Připravíme si 3 citrony, 5 lžiček kyseliny citronové, 3 kg cukru a 3,5 litru vody.
Citrony důkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a svaříme s vodou. Po vychladnutí přidáme kopřivy a necháme do druhého dne louhovat. Pak citrony vymačkáme a vše přecedíme přes plátýnko do hrnce. Přidáme cukr s kyselinou citronovou a zahřejeme, ale nevaříme.
Sirup můžeme připravit jen z 60 kopřiv, 4 citronů, 30 g kyseliny citronové a 2 litrů vody.
Vše necháme odležet do druhého dne, pak přecedíme, přidáme cukr a řádně promícháme. Uchováváme v chladu.

Bezinky, kobzinky, psí bez, černý bez je keř se silně voňavými bílými květy. Plody jsou černé, šťavňaté peckovice s množstvím šťávy.
Květy můžeme sbírat už v červnu a červenci, plody pak od srpna do září. Můžeme sušit, ale nesmí zhnědnout, pak by byla bezcenné. Bezinky sušíme nejprve na slunci, dosušíme v troubě nebo sušičce. Pak pronikavá vůně květů zmizí.
Květy obsahují organické kyseliny – octovou, jablečnou, vitamín C, silice, třísloviny. Plody pak cukr, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou. Ve slupce a semínkách jsou vitamíny A, několik vitamínů B a kyselina pantotenová. Listy obsahují mimo jiné také vápník.

Čaj připravíme ze sušených květů.
Působí proti nachlazení, chřipce, rýmě, kašli i horečce.

Víte, že na portálu Kuchaři do domu si můžete objednat osobní VIP kuchaře nebo odborníky na zdravou stravu, lékařské diety a redukční diety? Na oslavy u Vás.  Nebo lze objednat Lekce vaření přímo u Vás doma nebo ve firmě? Celá ČR.

Velice chutný je i bezinkový sirup:
Připravíme si 5 litrů převařené vody, 1/8 vinného octa, 8 až 10 trsů květů bezu, ½ citronu a ½ kg cukru.
Omyté květy zalijeme vychladlou převařenou vodou. Přidáme cukr, ocet a nakrájený citron s kůrou.
Nálev necháme odstát tři dny, přikrytý, občas promícháme.
Po vylouhování přecedíme přes plátýnko i přes cedník a naplníme do lahví. Uschováme v chladnu a po týdnu můžeme začít s konzumací.

Autor: Eva Ch.
TIP:
NENAMÁHEJTE SE S VAŘENÍM! NESTRESUJTE SE S PŘÍPRAVOU OSLAVY!

Čeká vás příprava rodinné oslavy nebo firemní akce? Záleží Vám opravdu na akci? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře nebo catering!
Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu.

Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.

Kde hledat kuchaře?
Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: www.Kucharidodomu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 
Jak objednat
kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého mistra kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE