Černý lusk, královna koření, jedno z nejdražších koření světa
Pod tímto pojmem by asi málokdo hledal vanilku, kterou takto nazývali Aztékové. Přidávali ji do nápojů z kakaových bobů, užívali ji i jako lék k povzbuzení činnosti srdce. V Evropě později patřila mezi afrodisiaka.
Vanilka je orchidej, která koření v zemi a jako liána se pne po stromech. Až 10 metrů dlouhé, 1 až 2 centimetry silné lodyhy se svými vzdušnými kořeny zachycují na kůře.
Vanilka, ze španělštiny vainilla, neboli pouzdro, pochva, lusk (původně vagina z latiny), je aromatické koření, pocházející z Mexika. Do Evropy se dostala na počátku 16. století a hned si získala velkou oblibu. Její pěstování se zde ale nedařilo, protože opylovat ho mohly pouze tehdejší mexické včely a některé druhy kolibříků, takže byla až do 19. století z Mexika dovážena.
Pěstování vanilkovníku začalo v polovině 19. století, kdy byla objevena metoda umělého opylování.. Začal se pěstovat ve francouzských, britských a holandských koloniích, i v Africe. Nyní je dovážen především z Madagaskaru - padesáti procenty, Mexiko se podílí deseti procenty.
Vanilka obsahuje aldehyd vanilin, díky němu krásně voní a má sladkou chuť. Koření má příznivý vliv na naši psychiku. Vyrábí se také uměle, hospodářský význam vanilky částečně snížil synteticky vyráběný vanilin, protože mu chybějí četné složky obsažené ve vanilce, není to ale plnohodnotná náhrada. Přírodní koření je příliš drahé a jeho zpracování velmi náročné. Cena je závislá na úrodě, ta zase na přízni počasí.
Lusky, neboli vanilkové tyčinky se na přípravu koření používají nezralé. Ty zralé puknou, obsah se semeny vyteče a tím dojde ke ztrátě aroma. Rostou na plantážích až dvanáct let, kde ovíjejí stromy nebo různé podpěry, plodí od třetího roku až padesát plodů ročně. Zajímavostí je, že doba květu vanilky trvá pouze několik hodin v jednom dni. Sběrači v té době musí provést umělé opylení tak, že přeruší přepážku mezi tyčinkou s pylem a bliznou, stisknou květ a tím dojde k samoopylení. Zdatný dělník stihne až 1 500 květů denně.
Plody se sbírají před dozráním, k uvolnění aroma musí tobolky projít fermentací. Ta probíhá tak, že se tobolky nejprve krátce povaří nebo ošetří vodní párou, a pak se celé týdny střídavě zahřívají na slunci a přikrývají plachtami, aby se „potily″. Fermentací tobolky zhnědnou, scvrknou se a zkroutí.
Vanilka má své uplatnění v potravinářském průmyslu, přidává se do sladkých pokrmů, zmrzlin, čokolád, pudinků, ale i nápojů a voňavek.
Nejdražším kořením je vanilkový extrakt, který se připravuje louhováním tobolek v alkoholu.
Z vanilkového lusku je nejcennější dřeň, ta obsahuje černá zrníčka, kterými ochutíme své oblíbené pokrmy, jeden lusk vystačí až na jeden kilogram těsta.
Zužitkovat můžeme i slupku, ta stále voní. Lze ji vyvařit v pudinku, mléce nebo svařáku. Pokud slupky vmícháme do moučkového nebo krupicového cukru, za několik týdnů nám bude krásně vonět.
Lusky se nejčastěji prodávají vakuované, vydrží tak čerstvé až dva roky. Pokud část zpracujeme, zbytek si uložíme do uzavřené sklenice, ale ne do lednice. Tam by se vysrážel vanilin a aromatické oleje, krystalky by se objevily na povrchu lusku a následně se rozpustily při pokojové teplotě.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie; B. Nowak - Tropické plody
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...