Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Houby: Letos už rostou! Tipy na zpracování hub


Ilustrační fotografie

Patřím mezi rekreační houbaře, kteří chodí na houby koncem léta. Letos ale začaly růst už na jaře! Kdo jde do lesa, tak se chlubí, že už rostou!
Hříbky, babky, růžovky. Nejraději máme obalované, pak smaženici, kulajdu, a něco musíme taky nasušit.

Tyto tajemné dary lesa byly oblíbené už u starých Slovanů. Pro svoji nenapodobitelnou chuť a aroma se objevují v mnoha kuchyních světa.
Při sběru ale buďme opatrní a sbírejme jen takové houby, které bezpečně známe.

K sušení si vybíráme raději hřibovité, tuhé a méně šťavnaté kousky. Očištěné krájíme tak, aby třeň zůstala u klobouků. Klademe je na papír a sušíme na slunci i ve stínu, pokud možno v průvanu. Dosoušet je můžeme i ve vyhřáté troubě, nebo je navléci na režnou nit a sušit je zavěšené mezi okny. Nikdy je nenecháváme přes noc venku, opět by zvlhly. Správně usušené by měly chrastit. Ukládáme je do sklenic s pevným uzávěrem, tím jsou chráněny před hmyzem.

Přirozenou chuť si zachovají houby naložené v tuku. Vybíráme hříbky, křemenáče, klouzky, lišky. Dobře je opláchneme, nakrájíme a necháme uschnout. Vložíme do hrnce, osolíme a dusíme, aby neměly žádnou šťávu. Přidáme sádlo – na půl kilogramu hub 10 dkg a osmažíme. Ihned plníme do sklenic, stlačujeme, zalijeme horkým tukem, upevníme víčky a sterilujeme 50 minut při 100 °C. Druhý den sterilaci opakujeme. Vychladlé uložíme v chladnu a temnu. Takto připravené houby jsou vhodné do nádivek, rizota, těstovin, nebo míchané s vejci.

Oblíbené jsou houby naložené v sladkokyselém nálevu.
Houby pokrájíme a povaříme. U těch, které mají méně výraznou chuť, přidáme koření – tymián, bobkový list, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr, pro barevný efekt také kolečka cibule, kousky červené kapie, nebo malé růžičky květáku.
Na zalití použijeme některý z nálevů připravovaných ke sterilaci zeleniny, nebo si připravíme vlastní:
na 1 litr vody ¼ litru 8% octa, 8 lžiček cukru, 2 lžičky soli.
Uvedené přísady povaříme ve vodě a teplý nálev nalijeme na houby. Na půllitrovou sklenici dáme 1 bobkový list, 4 celé pepře, 2 nové koření, špetku tymiánu, 1 jalovec, 5 koriandrů, kolečko mrkve, kolečko cibule, kdo má rád feferonku, může přidat i tu.

Spolehlivé uchování hub je v mrazničce.
Zmrazujeme houby zcela čerstvé, očištěné, pokrájené a povařené asi 5 minut.  Po důkladném odkapání  je rozložíme na tácek, aby oschly. Pokud se nám vejdou s táckem do mrazničky, necháme je tam několik hodin, pak je nasypeme do sáčků a uložíme do mrazáku. Nikdy je ale nerozmrazujeme, ihned je dusíme nebo vložíme do polévky.

Houby v solném nálevu – nejlepší jsou hříbky, klouzky, muchomůrky růžové, čirůvky, žampiony. Očistíme je, opláchneme, povaříme ve vroucí vodě 4 minuty. Scedíme a prolijeme studenou vodou, naplníme do sklenic, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, zalijeme teplým solným nálevem  (na 1 litr vody 2 lžíce soli), který jsme si předem povařili a sterilujeme 30 minut při 100 °C. Druhý den sterilizaci opakujeme. Vychladlé sklenice označíme štítky s datem a uložíme v chladnu a temnu. Takto připravené houby použijeme do polévek nebo omáček.
 

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Zavařujeme po celý rok
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Nenamáhejte se s přípravou oslavy! Nestresujte se!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  - www.Kucharidodomu.cz

Ostatní

Jíška, zásmažka: Jak ji správně připravit? Tipy a triky kuchařů

Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?

čtěte více...

Luštěniny: Jak je správně uvařit? Desatero vaření luštěnin

Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.

čtěte více...

Tipy a triky: Jak na chutnou rybí polévku?

K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.

čtěte více...

Jak upéct nejlepšího krocana? Nákup, příprava a doba pečení

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více...

Kapr: Tipy a rady jak zpracovat a připravit kapra

První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.

čtěte více...

Dělení polévek: Jak na nejlepší polévku?

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více...

Druhy omáček: Jak na dokonalé omáčky?

Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).

čtěte více...

Jak přípravíme maso na vaření? Odležení, porcování, naklepání, klínkování masa

Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
 

čtěte více...

Rýže: Nezbytná součást jídelníčku, druhy rýže a její použití

Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.

čtěte více...

Perníčky: Jak si poradíme s jejich přípravou? Dobré rady

Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.

čtěte více...

Znáte přírodní barviva na obarvení velikonočních vajíček? Výzdoba na Velikonoce

Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!

čtěte více...

Zamrazování pečiva: Ano či ne?

Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.

čtěte více...

Cukroví: Kdy začít? Osvědčené vychytávky při pečení!

Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
 

čtěte více...

Umíte vyrobit domácí čokoládu? Recepty na mléčnou a hořkou čokoládu

Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
 

čtěte více...

Krémy, nejen na dorty: Jak na ně?

Krémy, které se vám budou hodit při pečení jakéhokoliv moučníku, ale i při výrobě cukroví. Recepty na máslový, čokoládový, pařížský a další krémy najdete v článku.

čtěte více...
Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE