Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Co nevíte o česneku? Elixír mládí


Ilustrační fotografie

Česnek je celosvětově známá bylina. Vysazuje se v lehčích suchých půdách po jednotlivých stroužcích. Z Mongolska byl rozšířen do Číny. Ve starověkém Řecku a Římě byl považován za posvátnou rostlinu s posilujícími účinky. Oblíbili si jej zvláště Židé.

Používá se do salátů, k masu, rybám, do salámů. U nás dáváme přednost česneku českému před dováženým z Číny nebo Španělska, obsahuje totiž větší množství silic, má příjemné aroma a hlavně výraznější chuť.
Obsahuje vitamíny A, B, C, je bohatý například na vápník, jód a selen. Posiluje obranyschopnost, srdce i cévy, podporuje trávení, snižuje cholesterol a krevní tlak, působí proti oparům i bradavicím. Při nachlazení se užívá smíchaný s medem.
S jeho konzumací musíme začínat pomalu a postupně dávky zvyšovat.

Specifickou vůni vytváří silice zvaná aliin. Aby nám po jeho požití nebylo cítit z úst, můžeme žvýkat mátu, petržel, nebo sníst jablko.


Elixír mládí a zdraví čistí cévy, upravuje vysoký tlak, zlepšuje zrak, látkovou výměnu, ulevuje od bolesti hlavy.

350 g oloupaného česneku rozetřeme (vyvarujeme se styku s kovem, ten ničí vitamíny) a zalijeme do sklenice s 200g  96% lihu. Necháme v chladnu a tmě 10 dní, scedíme přes plátno a uložíme ještě na 3 dny. Užívá se po kapkách v 1 decilitru mléka 3x denně 1 kapku, kterou každým dalším dnem zvyšujeme o jednu, až do 10. dne, kdy bereme 3x denně 10 kapek. Dále až do využívání po 10 kapkách denně. Kúru je vhodné opakovat jednou ročně.


Zázrak z citronu a česneku posiluje srdce, odstraňuje z těla vápník, upravuje tlak. Po třech týdnech by se mělo užívání přerušit na 8 dní a poté zase pokračovat 3 týdny.

Budete potřebovat:
5 celých umytých citronů nakrájíme na kousky a rozmixujeme je s 30 stroužky nakrájeného česneku.

Postup:
Kaši nalijeme do 1 litru vody a necháme přejít varem. Přecedíme a slijeme do lahví, které uskladníme na chladném místě.
Pijeme denně 1 štamprle před snídaní nebo obědem. Česnek z nás cítit nebude.

Výsledky jsou vynikající!

Autor: Eva Ch.

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE