Solanum tuberosum, brambory, neboli zemáky, kartofle či kobzole, pocházející z Peru, přivezl po objevení Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Do Čech se dostaly v 17. století, nahradily hrách, ječmen, pšenici.
Nejprve si kuchaři s hlízami nevěděli rady, postupně vznikaly chutné recepty pro panstvo a nakonec se brambory staly základní potravinou prostých lidí. V obchodech jich máme mnoho druhů, přesto si je někteří z nás pěstují i na zahrádkách. Vždyť takové domácí „brambory naloupačku″…
V současné době u nás známe asi 110 - 150 odrůd brambor, ve světě jich je kolem 1000 a jejich počet se neustále zvyšuje.
Brambory nejsou odolné proti virózám, které se přenášejí sadbou. Je proto vhodné sadbu obměňovat, jinak se může výnos snížit až o 50%. Kromě barvy slupky, ranosti a barvy dužiny si všímáme varného typu, který udává vlastnosti brambor po uvaření a tím i jejich konzumní použitelnost.
Varné typy brambor:
Typ A není moučný, hodí se do salátů, k vaření ve slupce.
Typ B je mírně moučnatý, může se po varu drolit, hodí se jako příloha a do salátů.
Typ C má sklon k rozváření, moučnatí, je vhodný na hranolky, bramboráky, kaše.
Typ D je určen na průmyslové zpracování.
Typy nejsou přesně ohraničeny.
Uskladnění
Před uložením necháme brambory asi dva týdny rozložené, hlízy sníží vlhkost a upevní si slupku. Pak je uložíme do temné místnosti s teplotou kolem 5 stupňů Celsia. Při vyšší teplotě a vlhkosti začínají klíčit. Menší množství můžeme uložit i v chladničce s teplotou nad 4 stupně.
Bramborové klíčky a zelené části obsahují solanin (ten je ještě mnohem více zastoupen v zelených rajčatech, jeho chuť je hořká, způsobuje nevolnost, zvracení, při konzumaci většího množství i zástavu dýchání), jedná se o jed, kterými se hlízy brání proti nemocem a cizopasníkům. V menším množství není nebezpečný, přesto klíčky i zelené části odstraňujeme, aby se nezkazila chuť hlíz.
Podle našich babiček je dobré k bramborám uskladnit jablka, která vylučují etylén a ten růstu klíčků brání. Naopak nevhodné je ukládání s cibulí, hlízy z ní vysávají vlhkost a pak mají sklon k hnilobě.
Rok staré brambory je lepší vařit oloupané, ze slupky se totiž špatně odstraňují klíčky, které jsou navíc, stejně jako zelené části, nechutné.
Hlízy mají různé tvary a barvy, u nás jsou známy žluté, hnědé i červené. Ročně každý z nás zkonzumuje asi 70 kg.
Zdroj: Wikipedie
Autor: Eva Ch.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...