ŠVESTKA DOMÁCÍ, PRUNUS DOMESTICA, SLÍVA
Slivoň domácí roste v sadech po celé naší republice, nejlépe se jí daří na jihu Moravy a v českých Železných horách. Zimní mrazíky jí nevadí, špatně snáší ty jarní.
Pravlastí švestky je Kavkaz, odtud se rozšířila do celého světa. Nejstarší pecku našli archeologové už v předhistorických sídlištích a také ve vykopávkách z doby Římské říše. Plody byly tehdy ovšem menší, podobné trnkám. K nám se dostaly v 5. století. Podle vědců je zřejmě hybridního původu, pravděpodobně jde o křížence druhů slivoně třešňové. Jiní bydatelé tvrdí, že vznikla zkřížením jihoevropského druhu a trnky obecné.
Stromy bývají často napadány různými chorobami, nejrozšířeněšjší je šárka. Ta deformuje plody i listy, které pak opadávají.
Mezi poddruhy švestky patří například špendlík, bluma, či mirabelka.
Sklízi se pokud je chceme na nějakou dobu uskladnit, sklízíme je se stopkami, nejsou pak náchylné k hnilobě. Sběr je možný i několik dní před zralostí. Chuť i barva dojde. Čím zralejší plody, tím jsou náchylnější k napadení monilózou.
Jejich využití je velmi rozmanité v potravinářství i konzervárenském průmyslu. Kdo by neznal kompoty, sušené švestky, povidla, slivovici, buchty či knedlíky se švestkami nebo povidly.
Obsahují asi 80 % vody, až 14 % cukru, organické kyseliny, dusíkaté látky, vitamíny C, B, z minerálních látek dusík, vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor. Tyto plody bývají přirovnávány k tabletě B komplexu, podporují krvetvorbu, vylepšují pokožku, vlasy i nehty. Působí jako prevence před infarktem, mrtvicí, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Podporují také činnost srdce, posilují nervy a svaly. Prospívají zubům a kostem. Povařené sušené švestky působí jako přírodní projímadlo. Čistí střeva a zbavují nás nadměrného tuku, tudíž pomáhají ke zhubnutí.
Vynikající jsou sušené švestky, zvláště dovážené od našich jižních sousedů.
Švestková povidla
3 kg vyzrálých, hodně sladkých švestek, 300 gramů cukru, 350 ml octa
Oprané švestky zbavíme pecek. Někdo odpeckovává ve slabých gumových rukavicích, protože švestky nám zbarví ruce na několik dní. Plody nakrájíme na drobnější kousky, někdo je i umele, což je lepší, ale dosti pracné. Pokud je pokrájíme, zalijeme 150 ml octem a necháme do druhého dne. Ty umleté můžeme začít hned vařit, přidáme také ocet nebo šťávu ze dvou citronů. Podle chuti lez přidat i špetku namleté skořice, hřebíčku či badyánu. Oslazenou hmotu vaříme na mírném ohni přibližně dvě hodiny. Ta správně uvařená, hustá, by měla z vařečky odkapávat.Zavařování není třeba, horká je plníme do sklenic, můžeme zakápnout rumem, aby vydržela déle, a pečlivě uzavřeme. Díky vysokému obsahu cukru a pektinu nám povidla vydrží i několik let.
Moje maminka pekla povidla v troubě při 220°C. Švestky vložila do pekáče, pokapala octem, osladila polovinou předepsaného cukru. Asi po 30 minutách pečení bez míchání dodala zbývající cukr a opět bez míchání dopekla 15 minut. Pak ochutila kořením - skořicí a hřebíčkem a rozmixovala. Kapka správných povidel by měla na talířku hned zhoustnout.
Klevela sterilovaná pouze obrácením
2 kg švestek, 400 až 450 g cukru, ocet, rum
Švestky omyjeme, vypeckujeme a vložíme do hrnce. Malinko podlijeme vodou a za stálého míchání vaříme. Když jsou švestky měkké a rozvařené, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme 3 lžíce octa nebo rumu. Hotovou klevelu plníme do připravených skleniček, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí.
Autor: , Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Zavařujeme ovoce a zeleninu
Tip:
VÍTE, ŽE ....Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby, live cooking, dárkové poukazy?
Zajišťujeme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Provozujeme unikátní portál www.KuchariDoDomu.cz s databází osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců. Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.
Spojujeme gurmánské menu a zábavu! Připravili několik zcela originálních kulinářských akcí, jak pro TOP manažery, tak pro celé kolektivy zaměstnanců. Některé probíhají také v angličtině.
Přijedeme přímo za Vámi nebo zajistíme pro Vás prostory v krásných restauracích v Praze a okolí – krásné stylové restaurace v různých částech Prahy. Dále v Teplicích, u Jihlavy, Příbrami, Čáslavi, na Moravě. Obstaráváme technicky vybavené prostory na školení a konference včetně ubytování v hotelích.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...