Mnoho z nás se zajímá o zdravý způsob výživy, proto se orientuje na výživu s označením BIO. Jsou to produkty z naší zahrady? Ne, takové mohou být označeny pouze jako pěstované bez chemie. Bio je celý propracovaný systém přírodních postupů.
Bioprodukt je surovina nebo přímá poživatina, která pochází z ekologického hospodářství, je rostlinného nebo živočišného původu, určená k výrobě bioproduktu. Může to být zelenina, ovoce, olejniny, syrové mléko, vejce, zvířata.
Biopotravina je zpracovaný bioprodukt, bez použití chemických postřiků a umělých hnojiv. Vyznačuje se vysokou kvalitou, výraznou chutí a u zeleniny a ovoce i dobrou trvanlivostí.
Při jejich výrobě se nesmí použít žádné ošetřující prostředky ani umělá hnojiva. Je zakázáno bělení, ozařování, nesmí se přidávat syntetická sladidla. Povolená jsou některá tzv. éčka, běžná v přírodě nebo vyrobená z povolených látek, např. kyselina mléčná, citronová. Výrobce bioproduktů musí mít s kontrolní organizací uzavřenou smlouvu o kontrole kvality, ta dohlíží na provozovny, sklady i přepravu. Jednou ročně proběhne kontrola celého řetězce. Pokud jsou všechny směrnice dodrženy a udělen certifikát, teprve pak je výrobce oprávněn svůj výrobek označit jako biologický, organický nebo ekologický. Všechny tyto potraviny musí mít v rámci Evropské unie logo, tzv. eurolist (není povinný u nebalených potravin, nebo u dovezených mimo zemí EU), jde o značku tzv. biozebry. Nakupujeme-li přímo na ekologické farmě, provozovatel je povinen na požádání předložit certifikát se seznamem bioproduktů, které se smějí prodávat a je schválený kontrolní organizací.
Kvalita bioproduktů je určována kvalitou celého zemědělského systému a jejich zpracováním, jak byly rostliny pěstovány, jakým chovem prošla zvířata, jak byly zpracovány, skladovány a rozváženy. Je samozřejmě nutné, aby byl způsob produkce šetrný k životnímu prostředí a ohleduplný k chovu.
Proč tedy jsou bioprodukty kvalitnější? Protože jde o ekologické pěstování i zpracování, tudíž i o vyšší cenu než u běžných produktů. V Německu jejich cena stále klesá, protože zájem o ně je větší. Výzkumy i testy prokázaly vysokou kvalitu, výraznější chuť, i když vzhledově se od chemicky ošetřených produktů lišit nemusí. V některých případech si musíme na trochu jinou chuť zvykat, ale právě ta bez pesticidů, dusičnanů, těžkých kovů, urychlovačů růstu či konzervantů je ta pravá.
Bio není jen obilí, ale i maso. Zvířata na ekologických farmách žijí ve volných výbězích, bez stresu, nepožívají antibiotika ani hormony
Nejde ale jen o samé klady. Běžně pěstované rostliny se stříkají kvůli plísním a škůdců. Jsou tak před nimi chráněné. Biopotraviny se musí chránit samy a podle výzkumu Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technické v Praze se brání látkami, které ve většině případů nejsou vhodné ani pro lidi. Jde o tzv. toxické látky, kterých biopotraviny obsahují větší množství než výrobky z běžné produkce.
Přesto ale obliba bioproduktů stoupá, proto se jejich prodej rozšířil kromě specializovaných prodejen i do supermarketů.
Spotřeba bio potravin v roce 2008 přesáhla 50 miliard dolarů a za posledních osm let se zvýšila třikrát. Největší poptávka je po bio ovoci a bio zelenině. Největším světovým trhem je právě Evropa. Ve Východní Evropě má největší trh Česká republika, v roce 2008 to bylo 68 miliard EUR. Ročně se tato spotřeba zvyšuje asi o 10%.
Na závěr pozvánka pro milovníky biostravy.
V Norimberku se konal ve dnech 11. až 14. 2. veletrh BIOFACH 2015, kde mj. Dolní Rakousko nabízelo víno, ovoce, zeleninu, pečivo, oleje, džusy, octy, koření, čokolády a mnoho dalšího.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Potravinářská komora 2010
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy nebo párty? Záleží Vám na akci? Jste zaneprázdněni? Objednejte si profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.
Hledání kuchaře není náročné.
Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: www.KuchariDoDomu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého sympatického kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...