Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Kvalita masných výrobků


Ilustrační fotografie

Kupujeme kvalitní výrobky? Jakost těchto výrobků je ovlivňována několika činiteli.

Faktor senzorický – jde o chuť, barvu, vůni, vzhled po nakrojení.
Technický – schopnost masa vázat vodu, stav tuku a bílkovin, obsah pojivové tkáně.

Masné výrobky dělíme podle vyhlášky Mze č. 326/2001 na:
trvanlivě tepelně opracované – selský a turistický salám, vysočina
tepelně opracované – párky, šunka, měkké salámy
konzervy – hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě, pomazánky
polokonzervy – utopenci, párky
kuchyňský masný výrobek – směsi mas po tepelné úpravě
masný polotovar – mletá a výseková masa
trvanlivé tepelně neopracované výrobky – dovozové nasolené maso
trvanlivé fermentované (fermentace - kvas, je látková přeměna pomocí enzymů mikroorganismů, kdy probíhá přeměna organických látek, sacharidů, na látky energeticky chudší) paprikáš, herkules, dunajská klobása

Šunka je tepelně opracovaná minimálně deset minut při teplotě 70°C, rozdělujeme ji do 3 skupin podle obsahu svalových bílkovin.
Nejvyšší jakost obsahuje nejméně 16 hm. % čistých svalových bílkovin, je bez obsahu barviv, škrobu a  vlákniny. Má pevnou konzistenci, lahodnou chuť a vůni, popřípadě menší množstvím tuku. Výběrová má 13 hm. % a standardní 10 hm. %. Pokud je množství hm. % menší, nejde o šunku.

Špekáčky musí být tepelně opracované stejně jako šunka. K výrobě se používá vepřové, hovězí a telecí maso, nejméně 40% a tuku maximálně 45%. Musí být pružné, barva masa narůžovělá, po ohřátí křehké.

Vysočina je trvanlivý tepelně opracovaný výrobek, připravený stejně jako předešlé dva výrobky. Navíc musí při procesu zrání poklesnout množství vody na minimálně 0,93, což ovlivňuje schopnost množení mikroorganismů. Čím je aktivita vody nižší, tím je nižší i schopnost škodlivých organismů přežít. Minimální trvanlivost salámu je 21 dní při +20 °C.

K výrobě se používá hovězí nebo vepřové maso, povoleno není drůbeží, vláknina, rostlinné a živočišné bílkoviny. Tuku je maximálně 50%, obsah čistých svalových bílkovin nejméně 13%. Musí být tužší, tmavě růžové barvy, přiměřeně slaný a kořeněný.

Při koupi výrobku je třeba si přečíst jeho složení, kolik kterých látek výrobek obsahuje.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Státní zemědělská a  potravinářská inspekce 10.5.2013

Ostatní

Degustační večeře s členem Národního týmu AKC ČR přímo u Vás! Pro gurmány a VIP klienty

Degustační zážitkovou večeři připraví člen prestižního Národního týmu AKC ČR přímo u Vás! Sestaví menu podle vašich chutí na míru. Vhodná pro gurmány, VIP klienty a obchodní partnery.

čtěte více...

Teambuilding v moderním řeznictví s bistrem s šéfkuchařem

Firemní teambuilding v moderním řeznictví s bistrem a výčepem s šéfkuchařem je vhodný jako teambuilding pro muže. Koná se v Praze. Datum po domluvě. Škola vaření přípravy čerstvého masa, škola čepování piva, raut.

čtěte více...

Výhody a služby kuchaře do domu

Řešíte kulinářský program, catering nebo prostory na vaši akci? Chcete se naučit vařit, připravit degustační menu nebo pobavit? Soukromí domácího prosředí Vás a Vaše hosty potěší, výhody a služby kuchaře vás nadchnou!

čtěte více...

Firemní akce: Vyberte si z bohaté nabídky kulinářských programů a služeb na vaše eventy

Největší výběr kulinářských programů, zážitků, cateringů, kuchařských workshopů a show, služeb elitních kuchařů na vaše firemní akce, teambuildingy, konference, eventy, festivaly najdete na webu Kuchaři do domu.

čtěte více...

Pro firmy: Kulinářské programy na eventy pro rok 2019/2020

Největší výběr kulinářských programů na firemní akce a teambuildingy nejdete na webu Kuchaři do domu. Elitní privátní mistři kuchaři a lektoři vaření. Kurzy vaření, workshopy, kuchařská show, cateringy světových kuchyní. 

čtěte více...

Exkluzivní catering s elitními šéfkuchaři: Recepce, bankety, VIP akce

Plánujete náročnou akci? Potřebujete exkluzivní pohoštění? Exkluzivní catering s elitními šéfkuchaři a nejlepšími kuchaři v ČR, recepce, bankety, VIP akce, pohoštění pro diplomaty, vládní a zahraniční klientelu zajistí Kuchaři do domu a firem.

čtěte více...

Eventy pro firmy: TOP kulinářské programy a novinky v ČR

Potřebujete oživit vaše eventy? Hledáte originální neotřelý program? Jídlo lidi spojuje! Kuchaři do domu zajišťují na eventy pro firmy TOP kulinářské programy a novinky v ČR. Vyberte si z nabídek.

čtěte více...

Pro firmy: Kulinářské teambuildingy a tematické večery

Chcete stmelit kolektiv? Výborně pochutnat a současně skvěle pobavit? Nezapomeňte, jídlo lidi spojuje! Kulinářský teambuilding stmelí váš kolektiv. Tematický kulinářský večer pobaví účastníky akce.

čtěte více...

Degustační zážitková večeře u Vás: Vyberte si osobního elitního šéfkuchaře

Osobní elitní šéfkuchaři vaří přímo u Vás. Vysokou a zážitkovou gastronomii poskytují nejlepší šéfkuchaři v ČR. Vyberte si svého šéfkuchaře! Vyberte si degustační večeři, zážitkové menu, gurmánské pohoštění.

čtěte více...

Degustační menu s elitním šéfkuchařem: Fine Food

Degustační zážitkové menu Vám připraví elitní šéfkuchař. Má exkluzivní kulinářskou praxi na Ministerstvu zahraničních věcí. Kompletně zajišťoval většinu akcí spojených s předsednictvím ČR v EU. Přípravu pokrmů pro vládní a zahraniční představitele, diplomacii, světové celebrity, šlechtice.

čtěte více...

Pro eventy a festivaly: Vyberte si kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři!

Kuchařská show zpestří a rozsvítí každou akci. Pro eventy, firemní akce, teambuildingy, festivaly si vyberte kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři.

čtěte více...

Eventy: Catering s live cooking světových kuchyní - Elitní kuchaři, certifikovaní lektoři i kuchaři-cizinci

Live cooking rozsvítí vaše eventy, firemní akce, teambuildingy, konference. Catering s live cooking různých světových kuchyní poskytují specialisté a elitní šéfkuchaři, lektoři vaření i kuchaři-cizinci.

čtěte více...

Teambuilding: Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech

Tematický gurmánský večer Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech je vhodný pro teambuilding, firemní večírek a event. Prožijete kulinářský zážitek, při němž budete nejen hýčkat své chuťové pohárky, ale i svůj nos,

čtěte více...

Kurzy vaření zvěřiny: Elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu

Kurzy vaření zvěřiny nabízí elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu v Novém Strašecí ve svém moderním gastrostudiu. Objednejte si kulinářský teambuilding nebo workshop přípravy zvěřiny, paštik, steaků.

čtěte více...

Kurz thajské kuchyně: Certifikovaný mistr kuchař

Chcete se naučit speciality thajské kuchyně? Kurz thajské kuchyně poskytuje certifikovaný mistr kuchař s certifikátem přímo z Thajska. Objednejte si kurz vaření nebo kulinářský teambuilding.

čtěte více...
Více z kategorie aktuality naleznete ZDE