Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Potraviny mohou i zabíjet


Ilustrační fotografie

KTERÉ POTRAVINY MOHOU BÝT NEBEZPEČNÉ?

Nebezpečné potraviny, které obsahují škodlivé viry, bakterie, parazity nebo chemické substance, způsobují množství zdravotních problémů. Jde až o dvě stě nemocí akutních i chronických, od průjmů až k rakovině.

Roku 2013 zemřelo u nás 247 lidí na střevní infekce způsobenou kontaminovanými potravinami.
Kontaminace potravin je způsob znečištění, kdy se mění zdravotní nezávadnost a pak může docházet k alimentárnímu onemocnění: z pohledu epidemiologie a infekčního lékařství. Mezi nejznámější patří úplavice, salmonea, listerióza.  Z hlediska gastroenterologického jde o onemocněné trávicího traktu, postižena mohou být i játra.

Před dvěma lety bylo u nás zaznamenáno 45 548 onemocnění infekční nákazou, z toho 17 000 lidí bylo hospitalizováno a zemřelo 247. Jednalo se převážně o seniory.
Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví uvedla, že požívání kontaminovaných potravin může mít velmi vážné následky, mnohé z nich mohou být dlouhodobé, jako selhání jater či ledvin, poruchy mozkové nebo nervové, ale i sepse. Mnohdy dochází i k úmrtí.
Příznaky se mohou objevit za hodinu, ale také až za několik týdnů od požití závadné potraviny nebo vody. Dochází k nevolnosti, zvracení, průjmu nebo křečím.

Jak se chránit proti znečištění potravin?
Nutno udržovat čistotu. Dříve než začneme s potravinami pracovat, musíme si umýt ruce, popř. dezinfikovat pracovní plochy.
Máme oddělené syrové potraviny od vařených.
Produkt vaříme důkladně, zvláště maso, drůbež, vejce a mořské plody. Polévky nebo omáčky necháme projít varem, aby uvnitř pokrmu bylo dosaženo 70°C.

Dbáme na správné uskladnění. Vařená jídla by neměla zůstat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny – i z ledničky by se měly brzy zkonzumovat. Rozmrazovat bychom měli pozvolna v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.

Pravidelně by se měly měnit utěrky, je vhodné používat jednorázové papírové.
Pozor na hmyz a hlodavce, kteří mohou být zdrojem patogenních bakterií.

Voda k přípravě pokrmů musí být nezávadná, potraviny nezkažené, čerstvé. Pokud chceme jíst zeleninu a ovoce v syrovém stavu, omýváme je zvlášť.

Bakterie se mohou dostat ze syrových potravin na nekontaminované několika způsoby. Šťáva nebo krev ze syrového masa se dostane na ostatní potraviny v tašce, pokud maso není řádně zabalené. Nebo k nákaze dojde přes pracovní plochu, prkénko na krájení, utěrku, špinavé ruce. Důsledkem pak může být přemnožení patogenních bakterií a následné onemocnění.

Lidé trpící lehkou otravou jídlem se většinou léčí doma, bez pomoci lékaře. Vážnější příznaky - teplota nad 38°C, zvracení a tím ztráta tekutin se musí konzultovat s lékařem. Zvláště děti by měly lékaře vyhledat vždy. Těžký průběh otravou jídlem je nejzásadnější u novorozenců, kojenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Česko posílilo od letošního roku kontroly ve stravovacích provozech, kterých je více než 70 000. Kontroly provádějí hygienici, Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontaminované potraviny se objevují nejen u nás, ale i ve světě, zvláště pak v rozvojových zemích.
Roku 2012 Evropská unie ohlásila přes 310 000 bakteriálních onemocnění způsobené potravinami. Celosvětově tyto nemoci způsobují 2,2 úmrtí za rok, jedná se zvláště o průjmy, jak uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v Praze.
Proto letošní Světový den zdraví, který se konal 7. 4., probíhal pod heslem Bezpečné potraviny z farmy až na stůl.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Ministerstvo  zdravotnictví, Wikipedie

Ostatní

Pro eventy a festivaly: Vyberte si kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři!

Kuchařská show zpestří a rozsvítí každou akci. Pro eventy, firemní akce, teambuildingy, festivaly si vyberte kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři.

čtěte více...

Eventy: Catering s live cooking světových kuchyní - Elitní kuchaři, certifikovaní lektoři i kuchaři-cizinci

Live cooking rozsvítí vaše eventy, firemní akce, teambuildingy, konference. Catering s live cooking různých světových kuchyní poskytují specialisté a elitní šéfkuchaři, lektoři vaření i kuchaři-cizinci.

čtěte více...

Teambuilding: Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech

Tematický gurmánský večer Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech je vhodný pro teambuilding, firemní večírek a event. Prožijete kulinářský zážitek, při němž budete nejen hýčkat své chuťové pohárky, ale i svůj nos,

čtěte více...

Kurzy vaření zvěřiny: Elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu

Kurzy vaření zvěřiny nabízí elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu v Novém Strašecí ve svém moderním gastrostudiu. Objednejte si kulinářský teambuilding nebo workshop přípravy zvěřiny, paštik, steaků.

čtěte více...

Kurz thajské kuchyně: Certifikovaný mistr kuchař

Chcete se naučit speciality thajské kuchyně? Kurz thajské kuchyně poskytuje certifikovaný mistr kuchař s certifikátem přímo z Thajska. Objednejte si kurz vaření nebo kulinářský teambuilding.

čtěte více...

EVENTY pro firmy: Kurzy vaření, workshopy, kulinářské teambuildingy

Kde najdete kurzy vaření, workshopy, kulinářské teambuildingy na eventy? Na portálu Kuchaři do domu. Největší dodavatel kulinářských programů, workshopů, show, elitních šéfkuchařů a cateringových služeb.
 

čtěte více...

Kurz barevného sushi ve firmě! Novinka

Potřebujete rozveselit a probarvit vaši firemní akci, teambuilding? Objednejte zcela unikátní kurz vaření color sushi zkušeného sushimana a lektora vaření. Tři barvy rýže a čerstvé zeleniny.

čtěte více...

EVENTY: Show Bušek vs Babica! Ta pravá neotřelá cooking show pro vás

Plánujete event, firemní akci, festival? Chcete si výborně pochutnat a zároveň skvěle pobavit? ROZZÁŘÍME VAŠE AKCE! Kuchařská show Bušek vs Babica je ta pravá neotřelá cooking show na vaše eventy.

čtěte více...

Ostrá a jedinečná kuchařská show v Česku! Bušek vs Babica

Opravdová a jedinečná cooking show. Rozzáříme vaše akce! K objednání na firemní akce, eventy, teambuildingy, food festivaly, společenské události. Pobavíme vás, vaše zaměstnance, hosty a účastníky.

čtěte více...

Píší o nás! Kuchaři do domu a firem v médiích

Stálý zájem médií o gastronomické originální služby firmy KUCHAŘI DO DOMU A FIREM nás velmi těší. Píší o nás! Tisk, internetové weby, televize.

čtěte více...

Kuchaři do domu a firem v časopisu REFLEX

Média o nás stále jeví zájem. Píší o nás v prestižním týdeníku REFLEX. Jednalo se natočení reportáže vaření s našimi špičkovými kuchaři do domu na oslavě jubilea přímo u zákazníka v rodinném domě.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku! Časopis Pražský zpravodaj. Kuchaři do domu poskytují kulinářské služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...
Více z kategorie aktuality naleznete ZDE