Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Potraviny mohou i zabíjet


Ilustrační fotografie

KTERÉ POTRAVINY MOHOU BÝT NEBEZPEČNÉ?

Nebezpečné potraviny, které obsahují škodlivé viry, bakterie, parazity nebo chemické substance, způsobují množství zdravotních problémů. Jde až o dvě stě nemocí akutních i chronických, od průjmů až k rakovině.

Roku 2013 zemřelo u nás 247 lidí na střevní infekce způsobenou kontaminovanými potravinami.
Kontaminace potravin je způsob znečištění, kdy se mění zdravotní nezávadnost a pak může docházet k alimentárnímu onemocnění: z pohledu epidemiologie a infekčního lékařství. Mezi nejznámější patří úplavice, salmonea, listerióza.  Z hlediska gastroenterologického jde o onemocněné trávicího traktu, postižena mohou být i játra.

Před dvěma lety bylo u nás zaznamenáno 45 548 onemocnění infekční nákazou, z toho 17 000 lidí bylo hospitalizováno a zemřelo 247. Jednalo se převážně o seniory.
Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví uvedla, že požívání kontaminovaných potravin může mít velmi vážné následky, mnohé z nich mohou být dlouhodobé, jako selhání jater či ledvin, poruchy mozkové nebo nervové, ale i sepse. Mnohdy dochází i k úmrtí.
Příznaky se mohou objevit za hodinu, ale také až za několik týdnů od požití závadné potraviny nebo vody. Dochází k nevolnosti, zvracení, průjmu nebo křečím.

Jak se chránit proti znečištění potravin?
Nutno udržovat čistotu. Dříve než začneme s potravinami pracovat, musíme si umýt ruce, popř. dezinfikovat pracovní plochy.
Máme oddělené syrové potraviny od vařených.
Produkt vaříme důkladně, zvláště maso, drůbež, vejce a mořské plody. Polévky nebo omáčky necháme projít varem, aby uvnitř pokrmu bylo dosaženo 70°C.

Dbáme na správné uskladnění. Vařená jídla by neměla zůstat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny – i z ledničky by se měly brzy zkonzumovat. Rozmrazovat bychom měli pozvolna v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.

Pravidelně by se měly měnit utěrky, je vhodné používat jednorázové papírové.
Pozor na hmyz a hlodavce, kteří mohou být zdrojem patogenních bakterií.

Voda k přípravě pokrmů musí být nezávadná, potraviny nezkažené, čerstvé. Pokud chceme jíst zeleninu a ovoce v syrovém stavu, omýváme je zvlášť.

Bakterie se mohou dostat ze syrových potravin na nekontaminované několika způsoby. Šťáva nebo krev ze syrového masa se dostane na ostatní potraviny v tašce, pokud maso není řádně zabalené. Nebo k nákaze dojde přes pracovní plochu, prkénko na krájení, utěrku, špinavé ruce. Důsledkem pak může být přemnožení patogenních bakterií a následné onemocnění.

Lidé trpící lehkou otravou jídlem se většinou léčí doma, bez pomoci lékaře. Vážnější příznaky - teplota nad 38°C, zvracení a tím ztráta tekutin se musí konzultovat s lékařem. Zvláště děti by měly lékaře vyhledat vždy. Těžký průběh otravou jídlem je nejzásadnější u novorozenců, kojenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Česko posílilo od letošního roku kontroly ve stravovacích provozech, kterých je více než 70 000. Kontroly provádějí hygienici, Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontaminované potraviny se objevují nejen u nás, ale i ve světě, zvláště pak v rozvojových zemích.
Roku 2012 Evropská unie ohlásila přes 310 000 bakteriálních onemocnění způsobené potravinami. Celosvětově tyto nemoci způsobují 2,2 úmrtí za rok, jedná se zvláště o průjmy, jak uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v Praze.
Proto letošní Světový den zdraví, který se konal 7. 4., probíhal pod heslem Bezpečné potraviny z farmy až na stůl.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Ministerstvo  zdravotnictví, Wikipedie

Ostatní

Píší o nás! Kuchaři do domu a firem v médiích

Stálý zájem médií o gastronomické originální služby firmy KUCHAŘI DO DOMU A FIREM nás velmi těší. Píší o nás! Tisk, internetové weby, televize.

čtěte více...

Kuchaři do domu a firem v časopisu REFLEX

Média o nás stále jeví zájem. Píší o nás v prestižním týdeníku REFLEX. Jednalo se natočení reportáže vaření s našimi špičkovými kuchaři do domu na oslavě jubilea přímo u zákazníka v rodinném domě.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku! Časopis Pražský zpravodaj. Kuchaři do domu poskytují kulinářské služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Máme také zahraniční klientelu!

Nabízíme vynikající gastronomické zážitky také pro návštěvníky ze zahraničí. Gastronomické služby, úspěšné restaurace, ubytování a originální kulinářské programy poskytujeme po celé ČR.

čtěte více...

Nabídky eventů a akcí: kuchařská show, workshopy, catering, live cooking, VIP kuchaři, 25 kuchyní

Pořádáte firemní akci, event, propagační akci, teambuilding, výročí firmy, konferenci? Rozzáříme vaše akce. Kompletně zajistí známí špičkoví Kuchaři do domu. Vyberte si z bohaté nabídky eventů a gurmánských akcí mistrů kuchařů!

čtěte více...

Teambuilding a gurmánské akce pro muže

Kuchaři do domu zajišťují oblíbené firemní teambuildingy pro muže, kulinářské akce, zajistí prostory i sportovní aktivity.
 

čtěte více...

Krásná reference: Kurz vaření s Kuchaři do domu

Krásná reference zákaznice na kurz vaření s Kuchaři do domu nás opět velmi potěšila. Zákazníci jsou nadšeni. Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru. Poskytují kurzy vaření doma u zákazníků, zábavné workshopy ve firmě nebo moderním gastrostudiu.

čtěte více...

Jarní piknik ve velikonočním kabátku

Velikonoce jsou svátky jara a jako takové nás lákají do přírody. To platí dvojnásob, když připadnou na tak pozdní termín jako letos. Dá se předpokládat, že už bude opravdu pěkně teplo a tak jsou ideální příležitostí pro pořádání prvních jarních pikniků.
 

čtěte více...

Kompletní nabídka kulinářských služeb a gurmánských akcí Kuchařů do domu v roce 2019

Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru. Poskytují rozsáhlé kulinářské služby po celé ČR. Kompletně zajistí firemní akce, eventy, rodinné oslavy, svatby, recepce, bankety, společenské události, festivaly. Přijedou kamkoliv nebo zajistí prostory na akci.

čtěte více...

Další krásná reference na oslavu narozenin, jubilea a párty s Kuchaři do domu

Krásná reference zákazníka nás opět potěšila. Jak to funguje? Zadáte poptávku, pošleme ji více renomovaným mistrům kuchařům nebo osvědčeným cateringovým firmám. Doporučíme Vám kuchaře a kuchařské firmy podle vašich požadavků a podle regionu. Zašlou vám nabídku menu a cenu. Sami si vyberete nejlepší nabídku.
 
 

 

čtěte více...

Výborná reference: Teambuilding s Kuchaři do domu

Výborná reference na teambuilding s Kuchaři do domu nás velmi potěšila. Reference zákazníků jsou důležité. Potřebujete stmelit kolektiv? Mistři kuchaři připravují zábavné kulinářské teambuildingy.

čtěte více...

Podle čerstvosti zeleniny a ovoce se pozná kvalitní restaurace

Kvalitní restaurace připravuje své pokrmy vždy z čerstvé zeleniny a ovoce. Na jídelním lístku pak najdete bohatou nabídku z množství čerstvých a dobře uskladněných produktů, což se odrazí na výjimečné chuti pokrmů.

čtěte více...

Slavíte MDŽ ve vaší firmě? Objednejte si zážitkové gurmánské akce pro ženy s Kuchaři do domu!

Chcete poděkovat ženám ve vaší firmě za práci? Potřebujete stmelit kolektiv a motivovat zaměstnace? Objednejte si zážitkové gurmánské akce pro ženy. Pobavte se při zážitkové večeři s cooking show, workshopem, rautem s gastro show. Dnes vaří muži!

čtěte více...
Více z kategorie aktuality naleznete ZDE