Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Povinné informace o potravinových alergenech nejen v restauracích


Ilustrační fotografie

                             
Podle směrnice 2003/89/ES měli provozovatelé potravinářských podniků povinnost informovat spotřebitele o alergenních složkách  vyskytujících se pouze v balených potravinách. Dle nového  nařízení  EU č. 1169/2011 se povinnost rozšířila i na potraviny nebalené. Tuto informaci musejí poskytovat restaurace, kavárny, cukrárny, rychlá občerstvení, jídelny, menzy, atd. Povinnost je stanovena zákonem č. 139/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb. a nabývá účinnost dnem 1. ledna 2015.

Potravinové alergeny
Je stanovena povinnost poskytnout spotřebiteli veškeré informace o alergenech, které byly použity při výrobě pokrmu, ale i o těch, které se nacházejí  ve výrobku v pozměněné formě.    
Nejčastější  příčina alergických reakcí je způsobena  vejci, korýši, rybami, mlékem, obilovinami s lepkem/pšenice, žito, ječmen, oves, kamut-starodávný druh pšenice nedotčený moderními zemědělskými postupy, špalda/, ořechy-mandle, lískové, vlašské, pekanové, para, pistácie, makadamie/velmi chutné a hodnotné plody  stálezelených až dvanáctimetrových stromů, rostoucích v Austrálii, Nové Kaledonii a Celebesu/ i arašídy. Dále hořčice, celer, sezamová semínka, měkkýši, vlčí bob-lze použít jako luštěninu, oxid siřičitý-je plyn vznikající hořením síry, zabraňuje hnědnutí potravin, rozšiřování plísní a bakteríí, užívá se i jako rostlinné bělidlo.

Poskytování informací o alergenech
V jídelníčku nebo na nabídkové tabuli je uvedena obecná informace, která upozorňuje na výskyt alergenů a na to, jakým způsobem se může spotřebitel dozvědět další podrobnosti. Například na vyžádání u obsluhy.
V nabídce pokrmu může být výčet alergenů uveden, není ale povinnost udávat seznam všech složek.
Pokud je alergenní látka uvedena přímo v názvu, např. Vepřové plátky na hořčici, není povinností provozovatele upozorňovat, že pokrm obsahuje hořčici.
Pokud tedy je seznam složek u pokrmů uveden, musí být odlišen např. jiným typem písma, barvou. Informace musí být přesné, snadno srozumitelné, nikoli zavádějící.
Do seznamu musí být zahrnuty i informace o alergenech, které jsou obsaženy v doplňkových součástech jídla a jsou podávány např. s kávou. Jde o nebalené potraviny, jako je sušenka, džem, dressing. Pokud tyto nejsou součástí pokrmu a jsou zabalené, informace o alergenních látkách musí být uvedeny na obale. Totéž se týká i nápojů, spadajících pod pokrmy. Sdělení musí být vždy aktuální.

Informace o výskytu alergenů při prodeji pokrmů prostřednictvím komunikačních prostředků
Podle článku 14 nařízení EU č. 1169/2011 musí být spotřebiteli podány informace o výskytu alergenních látek  při prodeji potravin prostřednictvím webových stránek či telefonické objednávky před dokončením nákupu. Informace o alergenech použitých během přepravy musí být sděleny spotřebiteli v okamžiku doručení, i když byl seznámen před ukončením objednávky.

O výskytu alergenů mohou informovat webové stránky přímo u nabízeného produktu, nebo odkazovat na stránku, která udává přehled obsahovaných látek, či označit domovskou stránku restaurace.

Objednání pokrmu
Je-li  pokrm objednán telefonicky, spotřebitel musí mít před dokončením objednávky možnost být informován o obsahu konkrétních alergenů nebo mu je doporučen odkaz, kde takové informace získat.
Důležitým zdrojem pro poskytování informací o alergenech v potravinách jsou ty informace, z kterých byly pokrmy připraveny. Povinností dodavatele je poskytnout  poučení  formou deklarace na obale nebo v průvodních dokladech tak, aby byly zpřístupněny každému spotřebiteli. Je dobré provádět kontrolu i u výrobku, který odebíráme pravidelně, protože může dojít ke změně složení či nezáměrnému výskytu alergenů.

Alergenní látky a produkty ve výrobním procesu
Každý provozovatel by měl mít stanoven a zdokumentován systém sledování alergenů od přípravy pokrmu až k podání spotřebiteli a postupy průběžně aktualizovat. Rovněž je nutná bezpečnost potravin, nesmí dojít ke kontaminaci, proto je nezbytné čištění výrobních zařízení, ploch, popř. vyčlenit samostatné pracovní úseky.
I přes veškerá bezpečnostní opatření nejde někdy kontaminaci zabránit, v tomto případě by měl provozovatel spotřebitele na riziko upozornit.

Autor: Eva Ch
Zdroj: SZPI-Informace o alergenech ve společném stravování.pdf(162KB), ze dne 31. 12. 2014
http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Stanovisko+SZPI+-+Nov%C3%A1+povinnost+provozovatel%C5%AF+za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+spole%C4%8Dn%C3%A9ho+stravov%C3%A1n%C3%AD+poskytovat+informace+o+alergenn%C3%ADch+slo%C5%BEk%C3%A1ch&id=37324




                                   

Ostatní

Pro eventy a festivaly: Vyberte si kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři!

Kuchařská show zpestří a rozsvítí každou akci. Pro eventy, firemní akce, teambuildingy, festivaly si vyberte kuchařskou show s elitními kuchaři i známými televizními kuchaři.

čtěte více...

Eventy: Catering s live cooking světových kuchyní - Elitní kuchaři, certifikovaní lektoři i kuchaři-cizinci

Live cooking rozsvítí vaše eventy, firemní akce, teambuildingy, konference. Catering s live cooking různých světových kuchyní poskytují specialisté a elitní šéfkuchaři, lektoři vaření i kuchaři-cizinci.

čtěte více...

Teambuilding: Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech

Tematický gurmánský večer Degustace parfémů s gurmánskou večeří o pěti chodech je vhodný pro teambuilding, firemní večírek a event. Prožijete kulinářský zážitek, při němž budete nejen hýčkat své chuťové pohárky, ale i svůj nos,

čtěte více...

Kurzy vaření zvěřiny: Elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu

Kurzy vaření zvěřiny nabízí elitní šéfkuchař-specialista na zvěřinu v Novém Strašecí ve svém moderním gastrostudiu. Objednejte si kulinářský teambuilding nebo workshop přípravy zvěřiny, paštik, steaků.

čtěte více...

Kurz thajské kuchyně: Certifikovaný mistr kuchař

Chcete se naučit speciality thajské kuchyně? Kurz thajské kuchyně poskytuje certifikovaný mistr kuchař s certifikátem přímo z Thajska. Objednejte si kurz vaření nebo kulinářský teambuilding.

čtěte více...

EVENTY pro firmy: Kurzy vaření, workshopy, kulinářské teambuildingy

Kde najdete kurzy vaření, workshopy, kulinářské teambuildingy na eventy? Na portálu Kuchaři do domu. Největší dodavatel kulinářských programů, workshopů, show, elitních šéfkuchařů a cateringových služeb.
 

čtěte více...

Kurz barevného sushi ve firmě! Novinka

Potřebujete rozveselit a probarvit vaši firemní akci, teambuilding? Objednejte zcela unikátní kurz vaření color sushi zkušeného sushimana a lektora vaření. Tři barvy rýže a čerstvé zeleniny.

čtěte více...

EVENTY: Show Bušek vs Babica! Ta pravá neotřelá cooking show pro vás

Plánujete event, firemní akci, festival? Chcete si výborně pochutnat a zároveň skvěle pobavit? ROZZÁŘÍME VAŠE AKCE! Kuchařská show Bušek vs Babica je ta pravá neotřelá cooking show na vaše eventy.

čtěte více...

Ostrá a jedinečná kuchařská show v Česku! Bušek vs Babica

Opravdová a jedinečná cooking show. Rozzáříme vaše akce! K objednání na firemní akce, eventy, teambuildingy, food festivaly, společenské události. Pobavíme vás, vaše zaměstnance, hosty a účastníky.

čtěte více...

Píší o nás! Kuchaři do domu a firem v médiích

Stálý zájem médií o gastronomické originální služby firmy KUCHAŘI DO DOMU A FIREM nás velmi těší. Píší o nás! Tisk, internetové weby, televize.

čtěte více...

Kuchaři do domu a firem v časopisu REFLEX

Média o nás stále jeví zájem. Píší o nás v prestižním týdeníku REFLEX. Jednalo se natočení reportáže vaření s našimi špičkovými kuchaři do domu na oslavě jubilea přímo u zákazníka v rodinném domě.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku! Časopis Pražský zpravodaj. Kuchaři do domu poskytují kulinářské služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...

Pražský zpravodaj: Kuchaři do domu patří mezi špičky ve svém oboru

Píší o nás v tisku v Pražském zpravodaji. Kuchaři do domu poskytují gastronomické služby do domu, do firem, na firemní a společenské akce. Patří bez nadsázky mezi špičky ve svém oboru.

čtěte více...
Více z kategorie aktuality naleznete ZDE