Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský


Ilustrační fotografie
Sluníčko naší zahrádky –  pampalík -  krusíček – nehtík - měsíček lékařský – Calendula officinalis
je okrasná jednoletá léčivá rostlina pocházející z jižní Evropy a Orientu. Již od starověku se řadí mezi koření, občas nahrazovala drahý šafrán. Egypťané ji používali jako omlazovací bylinu.

Roste v zahrádkách, na polích, i planě na rumištích. Dorůstá do výše 30 až 60 cm a všechny druhy patří mezi léčivé.
Jsou – li květy po sedmé hodině ranní uzavřené, bude ten den deštivo.

Měsíček můžeme zasadit k rajčatům, jahodám, okurkám, mrkvi či k bramborám, zamezíme tak napadení škůdci a navíc byliny přilákají včelky a čmeláky.
Měsíček prospívá nejen naší kůži, pomáhá i při ekzémech, lupence, popáleninách, bércových vředech a při špatném hojení ran. Ulevuje také od horečky, střevních obtížích, štípanců od hmyzu. Léčí i plísně na nohou, zapařeniny, otoky a proleženiny, pročišťuje krev.

Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
Olej používáme na pleť i celé tělo.
Mast uleví křečovým žilám.
Tinkturu můžeme používat vnitřně i zevně, při žlučníkových a jaterních potížích i žilní nedostatečnosti.

Sbíráme květ s kalichem nebo pouze okvětní lístky, nejlépe za poledne při slunném počasí.  Ke sběru jsou vhodné i listy a stonky, trhat je můžeme až do pozdního podzimu, pozor ale, aby nebyly napadeny padlím.
Květy lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek, rýži dodává pikantní chuť. 

Měsíčková mast
500 g vepřového sádla
2 – 3 hrsti květů, stonků i listů měsíčku
Sádlo rozehřejeme, nasypeme nadrobno pokrájené byliny a přivedeme k varu. Řádně promícháme a necháme 24 hodin uležet. Pak zahřejeme, přecedíme přes plátýnko do nádobky, kterou pak uložíme na chladné a tmavé místo.
 
Měsíčkový čaj
připravíme z jedné vrchovaté lžíce měsíčku – květ, list, stonek, zalijeme ¼ l vody a necháme vylouhovat. Denně pijeme 2 šálky jako prevenci, při léčbě až 4.

 
Autor: Eva Ch.
Zdroj: M. Treben – Zdraví z boží lékárny, L. Bremnessová – Bylinkář, Wikipedie

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu bez práce a UŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  
www.Kucharidodomu.cz
Fotogalerie
Měsíček lékařský, recepty Kucharidodomu.cz, Samphotostock/jochenschneider
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE