Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba


Ilustrační fotografie

Zánět ledvin – pyelonefritida
Ledviny slouží v našem těle jako čistička krve, tvoří se v nich moč a v té putují splodiny do pánvičky ledvinné, dále pak do močovodů, které moč odvedou do močového měchýře. Odtamtud je posléze vyloučena močovou trubicí ven z těla.  Pokud se do močovodu dostanou bakterie, může dojít k  infekčnímu  zánětlivému onemocnění. Odlišujeme akutní nekomplikovanou pyelonefritidu a její komplikovanou formu.

Pokud se rozvíjí na podkladě ascendentního (stoupajícího, vzestupného)  šíření z dolních močových cest, pak bývají nejčastějšími původci E.coli, enterobakterie, stafylokoky, kvasinky aj. a dochází k tomu zejména u pacientů s nedostatečnou léčbou akutní infekce dolních močových cest.

Příznaky:
Typický je začátek zimnicí, třesavkou, teplotou přes 38°C, bolestmi v boku na postižené straně, také pocit zvracení, celková nevolnost a únava. Břicho bývá na omak citlivé.  
Jako častý příznak zánětu ledvin je také projev častého nutkání na močení, i v noci. Moč bývá zkalená, někdy i s hnisem či krví. Močení je bolestivé.
Někdy  se infekce do ledvin dostane krví, například při různých zánětlivých onemocněních.
Mezi další rizikové faktory zánětu jsou močové kameny, které brání běžnému odtoku moči, dále zvětšení prostaty nebo nádorová onemocnění. Většímu riziku bývají vystaveny spíše ženy, a to vzhledem ke krátké močové trubici, do které se bakterie snáze dostanou a jejich močová trubice je v blízkosti análního otvoru.

Prevence zánětu ledvin:
dostatečná intimní hygiena
vyvarovat se prostydnutí
dostatečný a pravidelný přísun tekutin, který zajistí pravidelné močení
posilování imunity dostatečným příjmem vitamínů, pohybem a pobytem venku

Léčba:
Nemocný by měl vždy navštívit lékaře.
Při nekomplikovaném zánětu se podávají nejčastěji antibiotika nebo jiné léky na zmírnění potíží. Je nutné dodržovat pitný a klidový režim.
U závažnějších stavů se rozhoduje o hospitalizaci pacienta, u těžších forem je hospitalizace nezbytná.
V případě zanedbání léčby může dojít až k selhání ledvin, ty pak přestanou odvádět z těla moč,ta se pak hromadí v organismu a dochází k otravě. Při tomto chronickém selhávání je nutná dialýza.
Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve.

Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
Pokud lékař předepíše antibiotika, je vhodné pít kopřivový čaj, ale vždy asi 2 hodiny po lécích:
1 lžíce sušených kopřiv spařit  na 10 minut ve 2 dcl vody.

Podle lidových léčitelů existuje řada léčivých očistných kúr, například směs z tymiánu obecného, šalvěje lékařské, vrbovky malokvěté, třezalky tečkované a zlatobýlu obecného.
Při bolestech ledvin a na jejich pročištění je vhodný čaj z třezalky tečkované, který pijeme 2x denně asi půl hodiny před jídlem, po dobu 14 dnů:
15 gramů květů třezalky přelijeme 0,5 l vroucí vody, louhujeme 10-15 minut.

Při chronickém zánětu močových cest se doporučuje směs:
list břízy-2 díly
nať truskavce – 1 díl                         nať zlatobýlu – 1 díl
kořen libečku – 1 díl                         kořen jehlice – 1 díl
nať yzopu – 1 díl                              nať kopřivy – 2 díly
Nálev připravený z jedné polévkové lžíce pijeme 3x denně.

Při zánětu ledvin si připravíme směs ze stejných dílů natě celíku zlatobýlu, kořene jehlice trnité, listů břízy, natě třezalky, kořene jehlice trnité, listu medvědice lékařské. Lžíci směsi přelijeme 0,25 l vroucí vody, 30 minut louhujeme. Pijeme před jídlem 3x denně.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: V. Grešík – Bylinná léčba, Mudr. I. Karen - Antibiotická terapie močových infekcí

Víte, že... Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby, live cooking, dárkové poukazy.

Zajišťujeme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

Provozujeme unikátní portál www.KuchariDoDomu.cz s databází osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců. Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.
 
Spojujeme gurmánské menu a zábavu! Připravili několik zcela originálních kulinářských akcí, jak pro TOP manažery, tak pro celé kolektivy zaměstnanců. Některé probíhají také v angličtině.

Přijedeme přímo za Vámi nebo zajistíme pro Vás prostory v krásných restauracích v Praze a okolí – krásné stylové restaurace v různých částech Prahy. Dále v Teplicích, u Jihlavy, Příbrami, Čáslavi, na Moravě. Obstaráváme technicky vybavené prostory na školení a konference včetně ubytování v hotelích.

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE