Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina


Ilustrační fotografie

Svátek lásky, proč právě „valentinské přání“?

Svátek svatého Valentina je svátkem, který u nás nemá příliš dlouhou tradici, přesto si získal již spoustu příznivců, kteří tento svátek s oblibou slaví. Nejoblíbenější je u mladší generace a zamilovaných lidí. Mezi další, kteří tento svátek vítají s oblibou, patří obchodníci, převáženě ti, kteří prodávají květiny a to právě proto, že na den svatého Valentina se prodá více květin než na konci školního roku.
 

Trochu z historie
O Valentinovi se vypráví spousta legend, jedna z nich říká, že Valentin byl římský kněz a lékař, jenž byl umučen ve 3. století za vlády císaře Claudia II. Další legenda praví, že byl biskupem z města Terni poblíž Říma, který byl také umučen a to 14.2.269. Pravděpodobně se jedná a jednu a tutéž osobu.

Legendy také vypráví o skutcích, které vykonal, např. vyléčil slepou dívku, do které se zamiloval, nebo doporučoval mužům, aby nechodili válčit a zůstali doma svými manželkami. V jedné z pověstí se praví, že z okna vězení pozoroval orgie provozované obyvateli města Říma a to ve svátek Luperkálií  (předjarní starořímská slavnost na počest Fauna Luperka, ochránce stád před vlky) a přes holubice posílal psaníčka, ve kterých jim radil, aby se chovali slušně a nehřešili. Další legenda praví, že tajně oddával a právě proto byl popraven.
 

Valentinky, tedy anonymní přáníčka jsou hlavní příčinou toho, že se z běžného mučedníka stal jeden z nejznámějších světců. Do uvězněného Valentina se totiž zamilovala žalářníkova dcera a on ji poslal dopis podepsaný „S láskou tvůj Valentin“. Tato věta přežila a používá se místo podpisu dodnes.
Správné valentinské přání je právě takto podepsané a tím pádem anonymní. Dívky a ženy mohou těchto přání dostat i více.

Hrob tohoto mučedníka se nachází na jedné ze silnic vedoucích do Říma a toto místo je poutním místem křesťanů.

Dnes sv. Valentina známe hlavně jako patrona zamilovaných. Hlavní symboly sv. Valentina jsou srdce, květiny a holubičky.

Kdy se svátek sv. Valentina začal vlastně slavit, není zcela jasné, ale kořeny spadají právě do starého Říma a vztahuje se k oslavám Luperkálíí. Počátek oslav sv. Valentina se vztahuje k obyčeji, který se konal na konci 15. století ve Francii a byl poněkud neobvyklý. V Paříži i v dalších středověkých městech bylo v tomto období mnoho prostitutek, které měly své oficiální organizace a pořádali různé akce a slavnosti a v rámci jedné z těchto slavností, předávaly v den svatého Valentina francouzskému králi kytici květů. Během Velké francouzské revoluce byla tato tradice definitivně přerušena a mnoho prodejných žen muselo zem opustit. Byly odváženy na lodích do Ameriky. Předpokládá se, že právě s nimi se zvyk dostal do Nového světa a teprve po dlouhé době se vrátil zpět do Evropy.


Pověry:
•    známou tradicí je tzv. „Kouzelný toast se skořicí“ – ráno se toust namaže máslem, posype se skořicovým cukrem, což by mělo zvýšit šanci najít si na valentinském večírku partnera
•    zamilovaní lidé by se mě-li obdarovávat malými dárky, které překvapí a dokážou vykouzlit na tváři úsměv obdarovávaného
•    lásku k domácím zvířecím kamarádům projevíme tak, že jim uvážeme červenou stuhu kolem krku

Koblížky z lásky
Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého, potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina.

Těsto:
150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, 125 ml mléka, 20 g droždí, 100 g cukru, 2 žloutky, 20 g rozpuštěného másla, trošku rumu a citronovou kůru, olej na smažení
Na obalení: 200 g cukru, 2 lžíce mleté skořice

Postup:
Klasickým způsobem připravíme kynuté těsto. Poté vyválíme na tloušťku cca 2 cm a vykrajujeme koblížky ve tvaru srdce. Malou chvíli necháme dokynout a poté smažíme ve větší vrstvě oleje po obou stranách. Ještě horké obalujeme v cukru smíchaného se skořicí.

Chceme-li koblížek použít jako valentinku, necháme ho vystydnout, poté vložíme do malého celofánového sáčku. Jako přízdobu vložíme svitek celé skořice a zavážeme ozdobnou (červenou) stuhou.

Vyberte si a objednejte si VIP osobního kuchaře na valentinský večer u Vás doma. Zážitkovou valentinskou večeři připraví Váš osobní kuchař. Nakoupí čerstvé potraviny, uvaří menu a delikatesy podle Vašeho přání, vyzdobí slavnostní valentinskou tabuli, uklidí kuchyň a odchází. Vy si už jen vychutnáváte zážitkovou večeři v pohodlí a soukromí u Vás doma. Vyberte si a objednejte si svého VIP kuchaře na portálu www.kucharidodomu.cz!
Můžete si také objednat na emailu scanactplus@seznam.cz  DÁRKOVÝ POUKAZ: Romantická večeře.


Zdroj:
Alena Vondrušková, České zvyky a obyčeje
Denisa Bartošová, Láska prochází kuchyní

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, narozeniny, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, párty, grilování?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře nebo zážitkový catering! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí!
Zajistíme také krásné prostory na vaše akce.

Kde hledat kuchaře, cateringové služby nebo lekce vaření?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE