Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?


Ilustrační fotografie

Lopušnice, koňské kopyto, bábuška, ubytník, líčko Panny Marie,
 neboli podběl obecný – Tussilago farfara (tussis – kašel, ago – odhánět), nazývaný též lékařský, roste po celé Evropě i Asii, také na jihozápadě Afriky a v Severní Americe.

U nás ho najdeme převážně na polích, v příkopech, u cest, v lomech, či na březích potoků. Patří mezi první rostliny osídlující nové půdy, je to však obtížně vyhubitelný plevel.
Jedná se o vytrvalou bylinu vysokou až půl metru, kvete od března do dubna, ve vyšších polohách až do srpna. Žlutá kvítka se objeví asi o dva měsíce dříve než listy.

Brzy na jaře sbíráme nepřekvetlé úbory, neboli květy, které mají medovou vůni a slizovitou hořkou chuť. Doba sběru je poměrně krátká, podběl rychle odkvétá.

Sušíme ve stínu v jedné vrstvě, nebo v troubě do 40 °C. Ukládáme do papírových či plátěných sáčků na tmavé místo.
Listy jsou bez zápachu, mají také slizovitou, nahořklou chuť a sbíráme je bez řapíků od května do července. Lze je přidávat i do salátů.
Sušíme rychle, aby nezčernaly.

Účinnými látkami se řadí mezi slizové drogy s dezinfekčními a protizánětlivými účinky.
Obsahují třísloviny, minerální soli, hořčiny. Listy mají navíc například kyselinu mléčnou, jablečnou, vinnou, dále zinek, draslík, cukry a inulin. Květy pak mj. vitamín C, bílkoviny, žluté barvivo.

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek, proto se přidává do čajových směsí a někdy i do cigaret.
Při dlouhotrvajícím kašli je vhodné pití horkého podbělového čaje s medem několikrát denně.

Lidové léčitelství doporučuje obklady z výluhu drogy na záněty žil a obtížně hojitelné rány. Čerstvé mokré listy převázané teplým obkladem zmírňují bolest kloubů a odstraňují otoky.
Listy i květy se využívají v nálevu, samotné, nebo v prsních čajových směsích.
Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů by jej měly ale vynechat těhotné a kojící ženy, stejně jako malé děti, nebo jej pít pouze ve směsích.
Lékaři oceňují podběl jako podpůrné léčivo bez nepříznivých vedlejších účinků.


Sirup z listů podbělu
čerstvé listy podbělu
cukr
Listy omyjeme, pokrájíme a klademe do skleněné nádoby tak, že střídáme vrstvu listů s vrstvou cukru a upěchujeme. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenici uzavřeme a dáme na chladné tmavé místo, lze také zakopat na zahradě.  Vyrovnaná zemní teplota umožňuje kvašení. Po osmi týdnech slijeme, převaříme a uskladníme do lednice.
Při zánětu průdušek postačí denně jedna lžička, užívá se i v době chřipek.

Čaj z podbělu
Lžíci promíchaných listů i květů spaříme ¼ l vody a necháme krátce louhovat, poté můžeme osladit medem.
Spařené listy a květy můžeme také několikrát denně inhalovat.
Čaje lze kloktat při zánětech dutiny ústní.

Med z květů podbělu
200 čerstvých květů
1,5 l vody
2 citrony
Omyté květy zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme louhovat do druhého dne. Pak scedíme a vymačkáme šťávu z květů. Přidáme cukr, šťávu z citronů a vaříme do zhoustnutí. Horký med vlijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme do tmy a chladu.
 

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Maria Treben – Zdraví z boží lékárny, Václav Jirásek – Kapesní atlas léčivých rostlin, Wikipedie

TIP:
Víte, že v seznamu profesionálních kuchařů KUCHAŘI DO DOMU.cz najdete kuchaře specialisty na lékařské diety, zdravou stravu, dietní stravu, odborníky zdravé výživy, lektory vaření?

Plánujete firemní akci, teambuilding, párty, svatbu, jubileum, grilování, garden párty? Objednejte si ověřeného oceněného mistra kuchaře nebo zážitkový catering.

Společnost Kuchaři do domu zajišťuje originální gurmánské akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, poskytuje kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby?

Přijedeme za Vámi nebo zajistíme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.

Provozujeme portál s databází 100 osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců. Na portálu www.Kucharidodomu.cz si sami vyberete a objednáte svého kuchaře, catering nebo jiné kulinářské služby. Doporučíme Vám ověřené renomované mistry kuchaře. Sami si vyberete nejlepší nabídku.

S KUCHAŘI DO DOMU si užijete GURMÁNSKÉ MENU, ZÁBAVU A POHODU!

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE