Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka


Ilustrační fotografie
Chia, semínka šalvěje španělské – Salvia hispanica, jsou známa přes 4 tisíce let, konzumovali je už staří Aztékové a Mayové stejně jako kukuřici či fazole.

„Chia“ je mayský výraz pro „sílu“, „chian“ z aztéckého slova „olejnatý“. Rostou v zemích Střední a Jižní Ameriky a stále patří mezi tradiční potraviny.
Chia, drobná semínka hnědé a bílé barvy jsou bez chuti, tvarem připomínají mák. Mají vysokou schopnost vázat na sebe vodu, zvětší se až dvanáctkrát. Tyto vlastnosti se projeví už po několika minutách po smíchání s vodou, mlékem, džusem, pudinkem, šťávou, či jogurtem. Okolo semínek se vytvoří gelová vrstva, ta se spojí a vznikne lehký gel. Jeho hustota je ovlivněna množstvím tekutiny. Tyto vlastnosti jsou důležité, pokud dochází k nadměrnému pocení, tedy při fyzické námaze. Gel se vytvoří i při konzumaci samotných semínek při styku s žaludečními šťávami, přesto je ale vhodné ještě zapití.

Šalvěj španělská dorůstá do výšky asi jednoho metru, na konci stonků má fialové nebo bílé květy a pěstuje se pro semínka zvaná chia, velká asi jeden milimetr.

Semínka obsahují až 30% olejů a jsou velice bohatá na bílkoviny, minerály, vlákniny a omega3- nenasycené mastné kyseliny. Obsahují také vitamíny A, B1, B2, B3, B9,B12.

Můžeme je konzumovat vcelku nebo mletá, denně 1 - 2 lžičky, ale ani větší množství nám neublíží. Lze je přidávat do nápojů, pečiva, salátů, koktejlů, smoothies, polévek, ovesných kaší, tvarohu.

Podle lidových doporučení zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy, ulevují od kloubních a svalových bolestí, působí jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby a lupénky, upravují hladinu cukru v krvi, podporují metabolismus, správnou funkci ledvin, jater, žlučníku. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Nežádoucí účinky nejsou známy.
 
Chia olej působí příznivě na podrážděnou pleť, je vhodný na akné i proti vráskám.
V obchodech si můžeme z chia zakoupit mouku, olej, chipsy, pudink.
Semínka můžeme přidávat do nápojů, pečiva, salátů, koktejlů, smoothies, polévek, ovesných kaší, tvarohu.
 
Gel ze semínek
Jednu lžičku semínek smícháme s 5 lžičkami vody, necháme odstát asi 10 minut. Dětem ho můžeme podávat v jogurtu, pudinku, nebo v nápojích.
 
Jogurt s chia semínky
Bílý jogurt smícháme v misce se lžící medu a lžičkou chia semínek, přidáme pokrájené čerstvé ovoce dle vlastní chuti.
Chia semínka můžeme nahradit také levnějšími lněnými semínky.
 
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, B. Hamanová – Chia semínka – zdraví, energie, omlazení a chuť do života
Fotogalerie
Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka v jogurtu, kuchaři do domu, foto:Samphotostock/MAnuta
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...

Už mám zase rýmu! Bylinná léčba

Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE