Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Aspikový dort


Ilustrační fotografie

Jsou jídla, která buď milujete nebo nenávidíte. Nic mezi tím prostě není. A aspik patří, aspoň dle mého mínění, k těmto pokrmům. Příprava je sice trochu náročnější a to především časově, ale výsledek stojí za to. Proto jej doporučuji dělat především pro ty, kterým se sladkým dortem moc nezavděčíte.

Budete potřebovat:

Na bramborový salát
•   brambory
•   vejce
•    sůl, pepř
•    okurky, hrášek (sterilovaná zelenina)
•    cibule
•    majonéza

Na aspik
•    2 balíčky želatiny na vaječnou tlačenku
•    hořčičné semínko
•    bobkový list
•    nové koření
•    celý pepř
•    sůl
•    pepř
•    ocet (dle chuti)

Na ozdobu
•    asi 8 plátků šunky
•    vejce
•    okurky
•    paprika
•    sýr
•    petrželka
•   můžete použít cokoliv – fantazii se meze nekladou

Na dokončení
•    máslo
•    pomazánkové máslo
•    sýr

Postup:
Nejprve začneme přípravou nálevu a bramborového salátu. Uvaříme brambory a vejce. Po vychladnutí nastrouháme společně s okurkou na strhadle najemno. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku, kterou jsme spařili horkou vodou. Osolíme, opepříme, dochutíme a přidáme majonézu. Zamícháme a odložíme do ledničky.

Aspik připravíme tak, že si nejprve připravíme nálev. Ve vodě s octem svaříme koření. Na formu o průměru 18 cm potřebujeme zhruba 0.6 litru nálevu. Necháme vychladnout a pokračujeme dle návodu na sáčku s želatinou na vaječnou tlačenku.

Nejprve si do formy nalejeme trochu želatiny, abychom vytvořily dno a necháme ztuhnout. Mezitím plátky šunky naplníme bramborovým salátem a srolujeme. Naskládáme na ztuhlou želatinu a opatrně zalejeme. Dáme ztuhnout. Dále postupujeme dle surovin, které jsme si nachystali, každé patro musíme nechat ztuhnout zvlášt. Je to proto, aby se nám jednotlivé ingredience nepomíchaly. Na poslední vrstvu většinou použijeme vajíčka nakrájená na plátky a nazdobíme. Pokud jste zdatné můžete si pohrát a vytvořit i pěkný obrázek – záleží jen a jen na Vás. A opět zalejem želatinou. Necháme důkladně ztuhnout.

Mezitím si připravíme krém na dozdobení vyšleháním pomazánkového másla společně se změklým máslem. Opět dosolíme dle chuti. Nejprve ozdobíme boky dortu – jde to sice trochu obtížněji, ale pokud budete trpěliví, tak se Vám to zcela jistě podaří. Na krém naneseme nastrouhaný sýr. Zbytek krému použijeme na ozdobení vršku dortu. Tady si pomůžeme zdobícím sáčkem. A na závěr posypeme zelenou petrželkou a můžeme dozdobit také chilli papričkou.

Dobrou chuť!
Autor: Cibulička
 

Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE