Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Chleba v římském hrnci


Ilustrační fotografie

K pečení chleba jsem se dostala teprve nedávno. Ne, že bych ho nepekla doma v domácí pekárně, ale teď mám na mysli trochu jiný chleba. Kváskový. Nejprve to byla trochu alchymie, ale dnes jsem ráda, že jsem ho vyzkoušela.
Pokud jste ho však nikdy nezkoušeli, doporučuji zkusit něco jiného, a to poctivý domácí chleba, ale z kvasnic.
Toto je strašně jednoduchý chleba v římském hrnci a jeho příprava Vás rozhodně nebude okrádat o čas, kterého máme v dnešní úspěchané době všichni málo.

Budete potřebovat:
Na kvásek (z kvasnic)
•   1 dcl vlažné vody
•   1 čajovou lžičku krystalového cukru
•    30 g kvasnic

Na těsto:
•   0,5 kg hladké pšeničné chlebové mouky
•   3 čajové lžičky soli
•   2 čajové lžičky chlebového koření
•   1 polévkovou lžíci oleje
•   1 čajovou lžičku octa
•   240 ml vody

Postup:
Nejprve si z vody, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Jakmile vyskočí, přidáme do něj všechny ostatní suroviny. Vodu přidáváme opatrně, podle hustoty těsta. Každá mouka je totiž jiná a je třeba množství tekutin přizpůsobit. Po důkladném zpracování těsta v robotu nám vznikne krásné těsto, které necháme odpočívat asi půl hodiny.

Poté jej ještě jednou promícháme a dáme na pomoučenou pracovní plochu. Necháme kynout a během hodiny asi 2x přeložíme.
Mezitím si namočíme hrnec asi na 30 minut do vody. Troubu ještě nepředehříváme, tu začneme předehřívat až ve chvíli, kdy do ní vložíme řádně namočený hrnec, jinak by mohlo dojít k prasknutí hrnce. Po rozpálení hrnce (asi 30 minut) jej z trouby vyndáme a ihned do něl vložíme těsto na chleba. Přikryjeme a dáme péct.

Zakrytý chleba pečeme asi 40 minut, poté odkryjeme a dopékáme asi 15 – 20 minut, záleží na barvě kůrky, kterou chceme.
Ihned po upečení vyndáme z hrnce a položíme na mřížku. (To proto, aby nedošlo k zapaření chleba zespodu.)
Potřeme vodou.
Necháme důkladně vychladnout a připravíme pomazánku, kterou máme rádi.

Dobrou chuť!
Autor: Cibulička

Víte, že....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. je dodavatel kulinářských služeb a programů, workshopů,
    elitních osobních kuchařů a cateringů.
* Provozujeme největší seznam www.KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
    členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, mediálně známých kuchařů z TV,
    lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
* Sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
    kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty
    TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.
 

Fotogalerie
Chleba v římském hrnci 1, foto: Kuchaři do domu - archiv www.kucharidodomu.cz Chleba v římském hrnci 2, foto: Kuchaři do domu - archiv www.kucharidodomu.cz Chleba v římském hrnci 3, foto: Kuchaři do domu - archiv www.kucharidodomu.cz
Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE