Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Karelský steak - populární finské jídlo


Ilustrační fotografie

Tento pokrm pochází z Finska a oblasti Karelie (finsky Karjala) a je velmi oblíbený v celé Skandinávii. S oblibou se vaří i v ostatních zemích Evropy a USA.
Přitom se jedná se o velice jednoduché, vydatné a pomalu vařené jídlo z vepřového, hovězího a skopového masa. Chuť hotového jídla je závislá hlavně na kvalitě surovin, především kvalitního masa.

Budeme potřebovat:
ca 1,2 kg masa – 400 g vepřové krkovice, 400 g hovězího a 400 g jehněčího (skopového)
4 kusy větší cibule
2 až 3 kusy mrkve
5-10 ks bobkového listu
15-20 kuliček nového koření
2 čajové lžičky soli
1 čajovou lžičku pepře
200 ml olivového oleje
3 až 4  šálky vody

Postup:
Všechno maso nakrájíme na kostky asi tak 5 x 5 cm, ne menší. Pokud nakrájíme příliš malé kousky, maso se při vaření rozpadne a vytvoříme guláš.
Maso zprudka orestujeme (za přidání asi 5 polévkových lžic olivového oleje) na velké pánvi, nejlépe ve 2 menších dávkách.
Asi polovinu orestovaného masa přendáme do většího tlakového hrnce nebo ještě lépe na připravený menší pekáč.
Rovnoměrně zaplníme dno hrnce nebo pekáče masem.
Na orestované maso naskládáme na kolečka nakrájenou vrstvu cibule, přidáme nové koření a bobkový list.
Pokračujeme ve vrstvení masa, cibule, nového koření a bobkového listu.
Nakonec přidáme sůl a pepř.
Zalijeme 3 až 4 šálky vody a pečeme nebo dusíme v tlakovém hrnci.
 
Pokud připravujeme jídlo v tlakovém hrnci, vaříme po dobu ca 45 minut.
Lépe chutná připravené resp. zapečené v troubě. Prvních 30 minut pečeme při teplotě 225 °C, potom 2-3 hodiny na 150 °C.
Jakmile bude maso upečené, vyjmeme jej z pekáče (nebo z tlakového hrnce) a dáme stranou. Vypečenou šťávu přelijeme z pekáče do hrnce a uvedeneme do varu až šťáva zhoustne. Do vzniklé omáčky vložíme zpět upečené maso. V případě, že jsme pokrm připravovali v tlakovém hrnci, vyndáme maso, štávu přivedeme do varu až se zahustí a maso vrátíme zpět do hrnce.

Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, troškou brusinkového džemu a lístkem kopru.

Dobrou chuť Vám přeje autor:
Romeo a Matti Niemi

 

Ostatní

TOP recept na grilování: Vepřová krkovice na pomerančích s brusinkami

TOP recept na grilování Vepřová krkovice na pomerančích s brusinkami připravil VIP kuchař do domu Martin Bušek. Renomovaný šéfkuchař působí jako gastromanažer čtyř stylových restaurací na Václavském náměstí.

čtěte více...

Dezert: Domácí levandulový jogurt, teplá kobliha, tvarohová zmrzlina

Tento chutný originální dezert připravil na zážitkové gurmánské akci Degustace parfémů s 6 chodovou gurmánskou večeří mistr kuchař Jakub Hirsch. Degustační večeře se konala ve 4* hotelu Schwaiger v Praze.

čtěte více...

Plněná žraločí zádová partie krevetovo-lanýžovým haše, přelévaná omáčkou Rouille

Plněná žraločí zádová partie krevetovo-lanýžovým haše, přelévaná omáčkou Rouille a doplněná růží ze sušené iberijské šunky je luxusní pokrm. Tento pokrm vám připraví VIP kuchař do domu Petr Škarda.
 

čtěte více...

Telecí plátky s liškovým krémem na fíkovém carpacciu

Recept od VIP kuchaře do domu.Telecí maso je velmi jemné. Exkluzivní kombinace lišek, fíků, italského vína dodá tomuto pokrmu originální chuť. Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci surovin a užijte si gastronomický zážitek.

čtěte více...

TOP recept kuchaře: Hovězí pivní guláš Ferdinand

Milujete guláše? Máte rádi pivo? Velmi oblíbené je používání piva v kuchyni. Vhodnou ingrediencí je pivo do guláše. Známý moravský šéfkuchař použil černé pivo Ferdinand. Inspirujte se servírováním v chlebu.

čtěte více...

Nejzdravější tiramisu na světě!

Milujete kávu? Dopřejte si nejzdravější tiramisu na světě, které je připraveno z kávy Organo Gold 100% Arabica. Tato káva nezakyseluje a nepálí po ní žáha. Pochutnejte si na výtečné kávě a báječném tiramisu.
 

čtěte více...

Recepty: Koktejly a smoothies

Šest receptů z ovoce na koktejly a smoothies ideální na zdravou svačinku. Použijte čerstvé suroviny, nejlpe z vlastní zahrádky. Nebudete litovat, děti je milují. Inspirujte se recepty na obrázku.

čtěte více...

Koktejl American Fizz

Koktejl American Fizz není alkoholický recept. Profesionálně vám jej připraví renomovaný barman a pobaví vás při barmanském show. Originální zábava pro vaše hosty.

čtěte více...

Koktejl Cuba Libre

Koktejl Cuba Libre je oblíbený alkoholický koktejl. Kdo má rád colu, tak tento nápoj je ten pravý pro vás. Připravte pro své hosty tento koktejl nebo si objednejte barmanské show od profesionála.

čtěte více...

3 nejoblíbenější koktejly: Piňacolada, Mojito, Sex on the Beach

Mezi 3 nejoblíbenější koktejly patří Piňacolada, Mojito, Sex on the Beach. Který máte rádi právě vy? Preferujete vodku, rum nebo likér? Osvěžujíci koktejl přijde vhod na párty s přáteli. Podívejte se na recepty a připravte si správné nápoje na míchání koktejlů.

čtěte více...

Jarní salát s chřestem a bylinkami

Chřest je úžasná rostlina, kterou čerstvou najdeme v našich obchodech pouze v jarních měsících. Jeho cena bývá vyšší a proto, když už si ho koupíme, důkladně zvážíme, co z něj vlastně uvaříme za lahůdku.
 

čtěte více...

Recept: Mrkvánky s povidlím

Nabízím vám další zdravou variantu skvělé svačinky nebo pamlsku nejen pro vaše ratolesti. Pokud totiž vynecháte cukr na obalení, tak věřte, že ve chvíli, kdy i vás bude honit mlsná, vám tato dobrota všechny chutě zažene. Navíc se výborně hodí třeba k odpolední kávičce.
 

čtěte více...

Tofu špízy

Blíž se léto a je nejvyšší čas se začít chystat do plavek. Zima byla letos dlouhá a krutá a proto je potřeba změnit jídelníček. Proto se s vámi nyní podělím o jeden ze svých zdravých receptů bez jediného kousku masa, je velice dobrý.
 

čtěte více...

Nádivka s mladými kopřivami nejen na Velikonoce

Velmi chutná nádivka, která je vhodná i jako samostatný pokrm. Konzumovat můžeme teplou i za studena. Vhodnou přílohou může být jakýkoliv zeleninový salát. Vhodná na jaro s mladými kopřivami.

čtěte více...

Řezy „Black and  white

Máte rádi linecké? Já ano. Linecké těsto je ideální pro přípravu mřížkového koláče. A proto, že je tak jednoduché, tak si tentokrát s receptem trochu pohrajeme. A připravíme ho tak, abychom uspokojili chuťové buňky více lidem.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE