Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Karelský steak - populární finské jídlo


Ilustrační fotografie

Tento pokrm pochází z Finska a oblasti Karelie (finsky Karjala) a je velmi oblíbený v celé Skandinávii. S oblibou se vaří i v ostatních zemích Evropy a USA.
Přitom se jedná se o velice jednoduché, vydatné a pomalu vařené jídlo z vepřového, hovězího a skopového masa. Chuť hotového jídla je závislá hlavně na kvalitě surovin, především kvalitního masa.

Budeme potřebovat:
ca 1,2 kg masa – 400 g vepřové krkovice, 400 g hovězího a 400 g jehněčího (skopového)
4 kusy větší cibule
2 až 3 kusy mrkve
5-10 ks bobkového listu
15-20 kuliček nového koření
2 čajové lžičky soli
1 čajovou lžičku pepře
200 ml olivového oleje
3 až 4  šálky vody

Postup:
Všechno maso nakrájíme na kostky asi tak 5 x 5 cm, ne menší. Pokud nakrájíme příliš malé kousky, maso se při vaření rozpadne a vytvoříme guláš.
Maso zprudka orestujeme (za přidání asi 5 polévkových lžic olivového oleje) na velké pánvi, nejlépe ve 2 menších dávkách.
Asi polovinu orestovaného masa přendáme do většího tlakového hrnce nebo ještě lépe na připravený menší pekáč.
Rovnoměrně zaplníme dno hrnce nebo pekáče masem.
Na orestované maso naskládáme na kolečka nakrájenou vrstvu cibule, přidáme nové koření a bobkový list.
Pokračujeme ve vrstvení masa, cibule, nového koření a bobkového listu.
Nakonec přidáme sůl a pepř.
Zalijeme 3 až 4 šálky vody a pečeme nebo dusíme v tlakovém hrnci.
 
Pokud připravujeme jídlo v tlakovém hrnci, vaříme po dobu ca 45 minut.
Lépe chutná připravené resp. zapečené v troubě. Prvních 30 minut pečeme při teplotě 225 °C, potom 2-3 hodiny na 150 °C.
Jakmile bude maso upečené, vyjmeme jej z pekáče (nebo z tlakového hrnce) a dáme stranou. Vypečenou šťávu přelijeme z pekáče do hrnce a uvedeneme do varu až šťáva zhoustne. Do vzniklé omáčky vložíme zpět upečené maso. V případě, že jsme pokrm připravovali v tlakovém hrnci, vyndáme maso, štávu přivedeme do varu až se zahustí a maso vrátíme zpět do hrnce.

Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, troškou brusinkového džemu a lístkem kopru.

Dobrou chuť Vám přeje autor:
Romeo a Matti Niemi

 

Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE