Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Náročná kulinářská soutěž. Pirohy


Ilustrační fotografie

Milí příznivci vaření,
ráda vás opět zdravím prostřednictvím těchto stránek a teď několik málo slov na toto téma zase ode mne.
 
Slovo Recept je pro mne něco, jako pro alkoholika vodka, rum slivovice, pivo či snad jiný opojný nápoj, a proto není
divu, že se u nás doma už v podstatě nevyskytuje místo, kde by se tato má neřest neobjevovala. Jen stěží už nacházím místo pro ukládání svých nových sběratelských kousků, které mne dokáží čas od času uchvátit tak, že je hned během několika málo dní zkouším ve své domácí kuchyni.

A co se týče například receptů sebraných přímo z televizní obrazovky, v laicky zprostředkovaném podání, gurmánem Láďou Hruškou, u nich si doslova s mužem a někdy i naší mlsnou dcerkou doslova pomlaskáváme. Vyzkoušené a rodině chutnající recepty sepisuji do zvláštního záznamníku a dají-li mi v budoucnu okolnosti příležitost, ráda bych z nich vytvořila jeden celek, něco jako kuchařskou knihu, ve které bych mimo jiné popsala i některé příhody s tímto koníčkem spojené.

Mám je nejen já, ale i můj muž si jimi zcela bezpečně prošel a nebyly vždy jen komického rázu, ale někdy přecházely až do podoby trapasů.
V tom momentě bych nikomu nepřála ty rozpačité výrazy ve tváři toho samotného jedince, který by jisto jistě v takovéto situaci najraději strčil jako pštros hlavu do písku, aby byl před okolím ukryt na dobu, než přihodilý trapas z okolní sféry vyprchá.
I když pro mnohé přihlížející asistenty, je toto jen chvilkový okamžik, pro přímého účastníka konkrétního trapasu je to věc téměř nesmrtelná. Nelze ho vymazat ze vzpomínek, a to i přesto, že se celá akce odehrála jinak celkem v pohodové atmosféře.

Samotný kuchtík za asistence jakékoli veřejné kliky bere jako osobní trapas naprosto každý kousek, který není vymodelovaný přesně podle jeho představ.
To mohu zcela jistě potvrdit, neboť bych je také sem tam ve svých vzpomínkách objevila. U některých z nich mi dokonce asistovala i televizní kamera následně i bulvár, který si to samosebou pro sebe nenechal, ale naopak to ještě dokázal nafouknout a poté rozpitvat takovým způsobem, že mi z toho bylo do slova a do písmene do pláče.

Dokázal mou osobu zesměšnit, a to i přesto, že jsem se soutěže zúčastnila i navzdory svému velmi nepříjemnému handicapu. Paní reportérka chtěla o mé nemoci získat podrobnosti. Já jsem však její žádost odmítla se slovy, aby se nezlobila, že mi není příliš příjemné o tom hovořit, natož pak, aby to bylo ještě popisováno bulvárem. Nemyslela jsem to zle, ale ona jakoby se jí to nějak dotklo, obrátila celou situaci proti mě a popsala ve své reportáži tu část soutěže, která se mi ne zrovna stoprocentně povedla.

Chtěla bych vidět na vlastní oči tuto reportérku, při činnosti ve své vlastní kuchyni, kdy má relativně proti této akci pohádkové vaření v nadstandartních podmínkách. Jestlipak už se i jí povedlo nějaké neplánované setkání jejích prstíků s ostřím jejích nožů.

Ale i přesto, že tato kritická reportáž ve mne vzbudila dosti silné emoce, které mi pár nocí nedaly spát, podařilo se mi v této velkolepé kulinářské soutěti probojovat až do samotného finále a v něm obsadit zajímavé 4. místo.

Psát o tomto umístění jako o výborném by bylo příliš hrdinské a jako hrdinka v této schow  jsem si rozhodně nepřipadala, ale i tak to snad nebylo špatně, když úvodním konkurzem prošlo okolo 1500 přihlášených účastníků.
Tato soutěž s sebou přinesla i pár nemilých příhod, ze kterých bylo ale naštěstí hnedle v zápětí východisko a nebolely tolik jako již zmiňovaná reportáž  bulváru.

Jedním z úkolů soutěžících bylo jakýmkoli způsobem dopravit na Výstaviště do Českých Budějovice za účelem veřejné ochutnávky, již hotový soutěžní pokrm. A protože jsem ze severu Čech a pokrm bylo nutné dopravit až na jih, nezbylo než tuto zapeklitou situaci pořádně rozplánovat. Díky mé kamarádce, které patří za její obětavost obrovský dík, se mi podařilo sehnat azyl v jedné soukromé pražské kuchyni, která patří jejímu výjimečnému bratrovi. Suroviny jsem si nakoupila u nás na severu a vezla jsem je vlakovou dopravou směrem ku Praze.

A zde to začalo.
Přívětivé přivítání sympatickým mužem v nejlepších letech, mírně potlačilo i mou pomalu, ale jistě nastupující nervozitu. Čas kvapil a nezbývalo, než se pustit s elánem do práce, a to i přesto, že jsme na místo dorazily okolo 21. hodiny večerní. Oči už se mi únavou klížily, ale já jsem i přesto před sebou měla ne zrovna lehký úkol a sice navařit 200 porcí soutěžního pokrmu na ochutnávkovou akci, která se konala již druhý den zrána.

Poté co jsem na stůl vyskládala všechny dovezené potřebné suroviny, na mne onen sympatický muž pohlédl a s úsměvem prohodil, "Tak vařím vodu, ať už to bublá, čeká jen na maso, tak sem s ním!"

V tom momentě jsem zbledla, a poté jsem začala měnit barvu svých líček do ruda. Tlak mi nepřirozenou rychlostí stoupal směrem nahoru. Pět kg masa, které jsem za účelem vaření na severu koupila zůstalo v lednici mého bytečku! Málem mne z toho šoku museli křísit. "To se snad může stát jenom mě."
Jenomže, co teď? Čas ubíhal přímo pekelnou rychlostí. Do Ústí bylo nepředstavitelně daleko, a navíc nešlo jen o to maso dovézt, ale hlavně z něj pokrm uvařit.
Nakonec vše zachránila nepřetržitá otevírací doba pražských obchodních center, kde bylo možné ještě zapomenuté chybějící suroviny dokoupit a polévku pak následně dovařit.

Jen co se rozednilo, čekal na nás opět rébus. 200 porcí bylo sice navařeno, ale polévka nestačila ještě zcela vychladnout, což znamenalo nebezpečí zkysnutí při uzavření nádob a následném převozu. A tak jsme se snažily ochladit nádobu alespoň studenou lázní. Vlažnou polévku jsme poté uzavřely do nádob a modlily se, aby nám cestou nezkysla.
Převoz se nakonec vydařil a ledy tak byly prolomeny.
 
Kromě této polévky ráda vařím i speciality mého manžela. Mezi ty nejoblíbenější patří  P I R O H Y.
 
Budeme potřebovat:
Těsto na pirohy:
2 hrnky  hladké mouky
1 hrnek vody
(poměr surovin je přibližně 2 : 1)
 

Postup:
Z těsta vyválíme tenký plát, z něhož vykrájíme kolečka. Na každé položíme náplň a přeložením na polovinu uzavřeme pirožek. Vytvořené pirožky poté vhazujeme do vroucí osolené vody. Po vyplavání na povrch pirožky vyjmeme z vody a v misce se studenou vodou prudce, ale pouze krátce zchladíme.
 
Pirožky je možno dělat jak na slano - plníme brynzou, zelím, tak i na sladko plníme tvarohem, povidly.
                                                                                                               
Pirožky na slano, na talíři poléváme rozškvařenou slaninou s cibulkou, pirožky na sladko poléváme kysanou smetanou dochucenou moučkovým cukrem, sypeme grankem a poléváme rozpuštěným máslem.

Přeji dobrou chuť!!!
 
Zdraví LIPČICE.

Autor: Lipčice
 

Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE