Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Okurky: Recept na zavařování, pleťovou vodu a masku


Ilustrační fotografie

OKURKY - CUCUMIS SATIVUS
Letošní jaro slibovalo velkou úrodu, stromy i keře byly samý květ. Jenže přicházelo léto, s ním sucho a i když z květů vyrostly plody, většina jich opadala. Tak máme na zahrádce neustále popadaná nedozrálá jablíčka, hrušky a švestky.

Daří se ale okurkám. Ty jsou ve skleníku a mají pravidelnou zálivku. Letošní úroda je opravdu bohatá. Díky draslíku dochází při konzumaci okurek k přirozenému odvodňování, doporučuje se lidem trpícími dnou a revmatismem. Vyživují nehty, vlasy i zuby, podporují činnost žlučníku, jater i ledvin. Mají nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné i při redukčních dietách. Naopak se jejich konzumace nedoporučuje při onemocnění ledvin, srdce, cév a žaludku.

Okurka pochází z Číny a Indie, má ráda vlhké a teplé podnebí. Obsahuje až 95 % vody, vitamíny a minerály, jako je jód a mangan, draslík, železo, hořčík, křemík a fluor.
Je vhodná nejen ke konzumaci, ale pročistí i pleť.

Pleťová voda z okurky se připraví velmi jednoduše. Nastrouháme si na struhadle okurku a počkáme, až pustí vodu. Přidáme trošku převařené vody, případně můžeme přecedit přes plátýnko.
Čistící maska z plátků okurek přiložených na tvář a krk nám osvěží pleť.
Okurková šťáva s vysokým obsahem draslíku uleví od bolesti dásní nebo poruchám krevního tlaku. Pomáhá při lámavosti vlasů a nehtů.

Největší radost z okurek máme v zimě, kdy je konzumujeme zavařené.
Na osvědčený nálev je potřeba:
6 l vody, necelé 2 l octa, 24 dkg soli, 56 dkg cukru, 80 tabletek cukerinu, 20 bobkových listů, 80 kuliček pepře, 60 kuliček nového koření a hořčičné semínko. Nálev povaříme 3 minuty.
Oprané okurky dáme do sklenic, můžeme přidat pokrájenou cibuli, mrkev a snítku kopru. Sterilujeme 10 minut při 75 °C.
Nálev postačí asi na 22 sklenic.

V parných dnech nás velmi osvěží okurkový salát. Jeho nálev je velmi chutný a příprava jednoduchá.
Na ½ litru vody dáme 4 zarovnané lžíce cukru, 4 lžíce octa a ½ lžíce soli.

Autor Eva Ch.
Zdsroj Wikipedie

Fotogalerie
Zavařené okurky 1 , Kuchaři do domu, foto: archiv www.kucharidodomu.cz Zavařené okurky 2, Kuchaři do domu, foto: archiv www.kucharidodomu.cz
Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE