Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Šťavnatý pečený králík se zelím a bramborovým knedlíkem


Ilustrační fotografie

Šťavnatý, pečený králík se zelím a bramborovým knedlíkem představuje sváteční oběd.
Králičí maso, tradiční česká pochoutka, kterou si jistě oblíbíte. Doporučuji králíka z domácího chovu.

Budete potřebovat:
•    1 králík
•    150 g špeku
•    6 stroužků česneku
•    3 velké cibule
•    350g uzeného bůčku
•    sůl
•    5 kuliček celého pepře
•    5 kuliček nového koření
•    5 kuliček jalovce
•    2 bobkové listy
•    špetka rozmarýnu
•    menší hlávka bílého zelí (může být i červené)
•    lžíce sádla
•    hladká mouka
•    cukr
•    sůl
•    kmín
•    6 středně velkých vařených brambor (cca 700 g)
•    400 – 500 g hrubé mouky
•    1 vejce

Postup:
Králíka naporcujeme a prošpikujeme. Česnek utřeme se solí a důkladně vetřeme do masa ze všech stran. Maso necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pokud je čas můžeme nechat přes noc, čím déle, tím je maso chutnější. Do připraveného pekáče nakrájíme 2 cibule, přidáme koření (pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, rozmarýn) na které naskládáme králíka. Zlehka podlijeme jedním hrnkem vody a pečeme v předehřáté troubě na 180° s pokličkou cca 80 minut. Poté poklademe na králíka nakrájený, uzený bůček (cca 5mm silné plátky) a pečeme odkryté dalších 30 minut. Králíka průběžně poléváme výpekem, případně přidáme malé množství vody.

Zelí zbavíme vrchních listů a košťálu. Nakrájíme na jemno. V hrnci rozpustíme sádlo a osmažíme najemno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku. Přidáme nakrájené zelí, trochu kmínu, sůl, lžičku soli, 2 lžíce cukru a dvě lžíce octa. Zamícháme, podlijeme hrnkem vody a dusíme do měkka. Zelí je třeba míchat, aby se jíška nepřipálila. Zelí je možné dochutit dle vlastní chuti (cukr, ocet).

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vystydnout (brambory by měly být opravdu studené). Nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, sůl a celé vajíčko. Ručně zpracujeme a vytvarujeme do tří válečků. Vložíme do vroucí osolené vody. Doporučuji dát si vodu vařit před přípravou knedlíků.
Je důležité, aby se knedlíky daly do vroucí vody hned, jak je vytvarujeme, jinak těsto zřídne a knedlíky se rozvaří.

Dobrou chuť!
Autor: Katka K.

Fotogalerie
Bramborový knedlík, zelí, kachna, foto -  Samphotostock/pitrs10
Ostatní

Zapečená brokolice: Se smetanou a muškátovým oříškem

Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
 

čtěte více...

Pečená žebra nebo kuřecí paličky: Tuto dobrůtku musíte vyzkoušet!

Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.

čtěte více...

Šťavnatý recept: Zapečená vepřová krkovička

Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!

čtěte více...

Kefírová buchta s rumovo-čokoládovou polevou

Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!

čtěte více...

Rychlý recept: Sýrové tortellini

Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.

čtěte více...

Domácí recept: Moučník Margot

Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.

čtěte více...

Mexická quesadilla s kuřecím masem a česnekovým dipem

Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.

čtěte více...

Makovec Zdenka: Konec suchým moučníkům!

Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.

čtěte více...

Luxusní bublanina Petruška: Vláčná!

Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!

čtěte více...

Ovocná buchta s drobenkou: Na lžíce!

Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.

čtěte více...

Zapečené brambory s rajčaty, salámem a smetanou

Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.

čtěte více...

Bílá houbová polévka babičky Aničky: Nejlepší na světě!

Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.

čtěte více...

Honzíkova čokoládová nejoblíbenější buchta: Vláčná rychlovka na hrnky!

Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.

čtěte více...

TOP recept: Cuketový masový kornoutek s bramborovou kaší

Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.

čtěte více...

Babicovy recepty: Bylinková sekaná ve formě beránka s vejci

Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.

čtěte více...
Více z kategorie recepty naleznete ZDE