Ořechy se využívají v potravinářském průmyslu, v pekařství a cukrářství, lisuje se z nich i ořechovka. Jsou výborné jako náplň sladkých koláčů, ale vhodné i jako doplněk slaných pomazánek. Známe i ořechové máslo a vysoce kvalitní olej. Ze zelených slupek se připravuje žluté barvivo.
Ořechy jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Jednak je najdeme v cukroví, ale ze skořápek se vyrábějí i malé lodičky se svíčkou, které se pouštějí v misce s vodou. Naši předkové je považovaly za kouzelné. Na Štědrý den je mlynáři házeli do mlýnských náhonů, aby měli dostatek vody.
Jejich konzumace ovlivňuje kladně naši psychiku, posiluje vlasy, nehty, pokožku i sexuální potenci. Regulují tlak krve a cholesterolu, posilují střeva, mají antioxidační účiny, podporují činnost mozku. Na revma pomůže tinktura z pupenů ořechů.
Nálev se používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny. Omývají se jím i opruzeniny, proti pocení nohou je vhodná koupel.
Ořechový krém pak zmírňuje svalové bolesti, změkčuje pokožku, je vhodný i k masáži obličeje jako prevence proti vráskám.
Pozor, u někoho mohou vyvolat alergickou reakci.
Lze je skladovat ve skořápce v suchu, pozor na plísně, ale i vyloupané, ty v mrazáku vydrží až jeden rok, v chladničce přes půl roku. Pokud jsou uskladněny špatně, mohou žluknout.
Ořechový likér
Na 1/2 kg ořechů potřebujeme 1 litr kvalitního destilátu. Nezralé zelené ořechy pokrájené na kousky, naložíme na tři týdny například do vodky, pak scedíme a osladíme medem. Jedna sklenka před jídlem podporuje trávení.
Ořechy naložené v medu jsou vynikající pochoutkou
300 g ořechů, 100 g medu, 3 lžíce cukru, 3 lžíce slunečnicového oleje.
Ořechy vyloupeme a spaříme horkou vodou. Necháme vychladnout a oloupeme z nich slabou slupku. Pak vložíme do misky a zalijeme teplým medem. Druhý den přecedíme a obalíme v cukru. Pokud je nesníme, uskladňíme si je ve sklenici v chladnu a tmě.
Ořechová náplň je vynikající do buchet, koláčů nebo košíčků
100 g rozemletých piškotů, 100 g umletých ořechů, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, 125 ml mléka
Svaříme mléko a cukr, přidáme ostatní přílohy a vše důkladně promícháme. můžeme vylepšit i lžičkou rumu.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Pečeme z ořechů
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Ušetříte s kuchařem do domu: čas, starosti, práci, peníze. Spočítejte si kolik cenného času, starostí a peněz za salonky, nápoje ušetříte v soukromí.
Užijete si: celou oslavu bez práce se svými hosty a gurmánské delikatesy od profesionálního kuchaře. Pobavíte sebe a své hosty.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby až do 2000 osob?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo kompletní catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...