ČESNEK ANO, ALE ČERNÝ?
Černý česnek pochází z Korey, rozšířil se po Asii a nedávno si našel cestu i k nám.
Fermentovaný, neboli kvašený česnek pochází z Číny, která se specializuje na jeho ekologickou výrobu.
Připravuje se z bílého česneku kvašením při vysoké teplotě a vlhku. Černou barvu získá po devadesáti dnech, jeho nasládlá chuť připomíná rozinky, melasu nebo skořici, nebo dokonce pečené švestky. Při kvašení se nepoužívají žádné konzervační látky, jde o přirozený proces. Ztrácí svou štiplavou chuť a někomu nepříjemný zápach. Získá dvakrát více vitamínů a antioxidantů než česnek bílý, může připomínat česnekové želé. Poslední týden se česnek chladí a schne. Během kvašení vzniká melanoidin, tmavá substance způsobující jeho černou barvu.
Pomáhá při snížení krevního tlaku, nachlazení, střevních infekcích. Podporuje imunitu, srdeční činnost, má antibakteriální účinky, odbourává stres, deprese, posiluje kosti, navíc dobře chutná a v kuchyni je jeho využití mnohostranné. Jeho příprava je známá v Asii už tisíce let.
Lze ho použít do omáček, pomazánek, polévek, okořenit jím maso, ale můžeme ho připravit i na sladko, upéci z něj koláč, připravit marmeládu nebo máslo.
Dva stroužky denně působí jako lék.
Černý zázrak, jak je také nazýván, obsahuje vlákninu, vitamín B, proteiny, minerální látky – magnezium, kalcium, zinek, sodík, draslík, aminokyseliny – ty mají více než 90% biovstřebatelnosti.
Do Evropy se dováží vakuově zabalený, kilogram stojí kolem 4 000 Kč.
S česnekem můžeme připravit kuře, pečený plněný banán, česnekové máslo, pečené hrušky s česnekem a čokoládou, omáčku.
Na pomazánku je potřeba 1 lučina, nebo jiný krémový sýr, 1 kysaná smetana, 3 lžičky pažitky, 2 stroužky černého česneku a necelou lžičku naloženého křenu.
Rozmixujeme sýr, smetanu a česnek, osolíme, opepříme a vmícháme pažitku a křen. Pomazánka je chutná na chlebíčkách nebo topinkách.
Na česnekové máslo si připravíme 2 nesolená másla, lžičku medu, lžičku soli, půl lžičky pepře, čtvrt lžičky kajenského pepře a 8 stroužků černého česneku. Česnek utřeme se solí, přidáme oba pepře, pak máslo, med a vše smícháme. Vytvarujeme kostku a dáme do pečícího papíru nebo alobalu zmrazit.
Jednu paličku lze objednat i za 29 Kč.
Autor Eva Ch.
Zdroj Černý česnek – černé zlato
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...