Jablka patří mezi nejrozšířenější ovoce u nás. Vyrábí se z nich mošty, džusy, džemy, kompoty, aroma.
Platí lidová moudrost: „Jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře.″ Strom plodí asi po 5 letech, pak dává plody i 100 let.
Obsahuje více než 30 druhů minerálů, nezbytných pro tvorbu kostí, enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, fruktózu, sladkou složku, která stabilizuje hladinu cukru v krvi, pektin, vláknina bránící růstu škodlivých mikroorganismů, vitamíny – A, B, C, flavonidy, pigmentové látky, které snižují riziko srdečních chorob, draslík udržuje v těle hladinu vody a tím působí na funkci svalů a ledvin, vláknina ve slupce snižuje cholesterol, zlepšuje činnost střev, vodu, které jablko obsahuje asi 85%, tudíž se po něm nepřibírá, antioxidanty, jako prevence proti rakovině.
Jablka jsou nejoblíbenějším a nejrozšířenějším českým ovocem, ročně spotřebujeme asi 25 kg na osobu.
Jablečnou přesnídávku si můžeme vyrobit sami, je potřeba 2,5 kg jablek, 2 balíčky vanilkového pudinku, ¾ litru vody, ½ kg cukru. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a podusíme ve vodě. Po změknutí slijeme, rozmixujeme. Ve šťávě uvaříme pudink, necháme vychladit, smícháme s jablky a přidáme cukr. Po promíchání naplníme do sklenek, sterilujeme asi 20 minut při 80 °C.
Na přípravu jablečného octa bude potřeba 1 kg umytých jablek, která celá nestrouháme, nejlépe na plastovém struhadle, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby přesahovala nad jablka. Přikryjeme a uložíme na týden do teplé místnosti, kde dvakrát denně zamícháme vařečkou. Pak scedíme a opět uložíme na temné místo na 3 týdny. Poté přecedíme přes plátno, slijeme do lahví a uskladníme v chladu.
Autor: Eva Ch.
TIP:
Plánujete oslavu? Narozeniny, jubileum, svatbu, teambuilding, firemní akci, garden párty? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Nebo vám zajistíme krásné prostory na akci. Celá ČR.
Gurmánské zážitky bez starostí. Vyberte si svého kuchaře nebo catering: www.KuchariDoDomu.
Víte , že společnost Kuchaři do domu zajišťuje originální gurmánské akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, poskytuje kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby?
Zajistíme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Vyberte si v databázi ze 100 osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců.
Na portálu www.Kucharidodomu.cz si objednáte svého kuchaře, catering nebo jiné kulinářské služby. Doporučíme Vám ověřené oblíbené mistry kuchaře. Sami si vyberete nejlepší nabídku.
S KUCHAŘI DO DOMU si užijete GURMÁNSKÉ MENU A ZÁBAVU!
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...