MRKEV, Daucus carota
je dvouletá kořenová zelenina, příbuzná s pastiňákem, má mohutný kořen a růžici listů.
Pochází z Asie, kde stále roste i planě. Pravděpodobně se v 10. století rozšířila od Indie až po východ Středomoří, ve 16. století do Evropy a Číny. Nizozemci ji v 17. století vyšlechtili do současné podoby.
Druhy
Rozlišujeme mrkev krmnou, i na skladování.
Planě rostoucí ji najdeme i u nás, šlechtěné odrůdy se dělí do několika skupin podle tvaru kořene.
Nantes je typická karotka pěstovaná nejčastěji, má kořeny válcovitého typu, konzumuje se od léta do podzimu. Flakee má kořeny poměrně dlouhé, kónicky zakončené, je určena k přímé konzumaci, vydží dlouhé skladování. Chantenay je s kořenem krátkým, užívá se k sušení i přípravě džusů. Parisan poznáme podle krátkého kulatého kořene. Raná odrůda Mignon je křehká, chutná zvláště dětem. Mezi největší patří maxima F1, kořen dosahuje až 30 cm.
Původní nešlechtěná mrkev obecná pravá měla kořen bílý a tenký, kořen mrkve obecné seté je větší, zbarvený bíle, žlutě, červeně, oranžově či fialově.
Pěstování
Mrkev má delší dobu klíčení, příčinou je obsah kumarinů v semínkách. V těžkých půdách dochází k její deformaci. Osvědčené je pěstování mrkve na hrůbcích, podobně jako brambory. Pokud vysejeme semínka až koncem května, vyhneme si i červivosti, kterou způsobuje pochmurnatka mrkvová.
Mrkev se dá vypěstovat i v truhlíku na balkoně, vybereme si odrůdu s kratším kořenem, například baby karotka Mignon nebo Rondo.
Obsahuje vitamíny C, D, E, nejvýznamnější je beta karoten (chrání před poškozením způsobeným volnými radikály, v těle se přeměňuje na vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak), vodu, dusík, mastné kyseliny, cholesterol, antioxidanty, vlákniny. Falkarnol může snižovat riziko rakoviny.
V kořeni a semenech se vyskytuje i několik set různých chemických sloučenin.
Sbírá se kořen, semínka, někdy i nať.
Využívá se při šerosleposti, je močopudná, projímavá. Pomůže i při močových kamenech nebo zánětu kloubů. Obsah vlákniny podporuje vylučování cholesterolu. Podporuje imunitní systém, cenné látky z ní získají i těhotné a kojící ženy.
Mrkev sklízíme koncem léta, semínka pak na podzim za suchého počasí, kdy se okolíky otevřou. Lze je pak osmažit na oleji a posypat jimi zeleninové pokrmy.
Olej ze semínek obsahují i některé kosmetické přípravky, omlazuje pokožku.
Konzumujeme ji vařenou, dušenou, i syrovou. Kaše z vařené mrkve působí proti průjmu. Syrová má odolné buněčné stěny, tělo tedy při trávení získá pouze asi třetinu obsaženého betakarotenu. Z uvařené je množství dvojnásobné, proto je zdravější.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Kuchařka naší zahrady
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...