Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Kuchaři do domu – úvodní stránka
AKC ČR AKC ČR a WACS

Druhy medu. Jaký druh patří mezi nejkvalitnější?


Ilustrační fotografie

Absolutně nejkvalitnější je med tzv. plástečkový med. Lze jej koupit pouze u včelaře. Koupíme uzavřené plástečky, které doma zavěsíme a med necháme pomalu vytékat.
V tomto medu je uchováno nejvíce prospěšných přírodních látek.

Takto odkapaný med, který včelař stočí do sklenic se nazývá kapaný med, prodávaný ve sklenicích. Je velmi vhodný pro léčebné účely. Je skutečně hodnotný a patří mezi nejdražší.

Stáčený med – Jde o kvalitní med, který běžně dostaneme v obchodě. Z plástů se získá odstřeďováním v medometu. Je také velmi cenný, jelikož si uchovává většinu přírodních zdravých látek.

Lisovaný med – tj. med vytlačený za studena z plástů.

Tekutý med získaný kombinací lisování a zahřívání je málo kvalitní, jelikož při zahřívání nad 40 °C se zničí všechny dobré přírodní látky (tzv. enzymy). Koupíme-li tekutý med, získáme jen cukrovou vodu s příchutí medu.

Umělý med nemá s medem nic společného. Jedná se v podstatě o cukrovou vodu. V obchodech mívá označení „Med na pečení – vhodný též do čaje.“

Jaké má med využití v kuchyni?
Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Často se spojoval med a pepř. Původně dal vzniknout názvu peprník – odtud název perník. Dále se hojně spojoval med, pepř, šafrán a zázvor.
Odpradávna se používal do nápojů a vznikla tak  známá medovina.
Med má široké využití v masitých pokrmech. Oblíbená jsou u nás grilovaná a v medu naložená pečená žebírka nebo kuřecí paličky. V mezinárodní kuchyni v různých recepturách je jeho využití nepřeberné.

Autor: Ivana Bachtíková
Zdroj: Wikipedie

TIP:
Plánujete oslavu? Narozeniny, jubileum, svatbu, teambuilding, firemní akci, garden párty?
Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Nebo vám zajistíme krásné prostory na akci. Celá ČR.
Čerstvé gurmánské zážitky bez starostí. Vyberte si svého kuchaře nebo catering: www.KuchariDoDomu.

Víte , že společnost Kuchaři do domu zajišťuje originální gurmánské akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, 25 světových kuchyní, poskytuje kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby? Zajistíme vhodné prostory restaurací a hotelů – pro firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR. Provozujeme portál s databází 100 osobních kuchařů z celé ČR, renomovaných VIP kuchařů, certifikovaných lektorů vaření a gastroporadců. Na portálu www.Kucharidodomu.cz si sami vyberete a objednáte svého kuchaře, catering nebo jiné kulinářské služby. Doporučíme Vám ověřené oblíbené mistry kuchaře. Sami si vyberete nejlepší nabídku.

S KUCHAŘI DO DOMU si užijete GURMÁNSKÉ MENU A ZÁBAVU!


 

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE