Křen pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie, do Evropy se dostal zásluhou Slovanů pravděpodobně ve 2. století. U nás je pěstován od století 12.
V našich podmínkách roste pouze křen setý, má menší plody i květy než křen velkoplodý, vyskytující se na Slovensku, a jeho kořen je ostře pálivý. Jde o vytrvalou rostlinu. Pěstuje se jako kořenová zelenina, využívaná k masu jako příloha, někdo vaří i křenovou omáčku.
Strouhaný je využíván jako léčivý prostředek, obsahuje množství hořčičných silic, je bohatým zdrojem vitamínu C, A karotenů, minerálů – železa, hořčíku, draslíku, vápníku a fosforu. Naše tělo získá až 50 mg vitamínu C ze 100gramů křenu. Dokáže v našem těle eliminovat infekce, léčí při nachlazení, angíně i chřipce, je vhodný na rány, které se špatně hojí, i jako prevence proti rakovině. Silice rozpouštějí usazený sekret v nosních dutinách, plicích i průduškách. Účinek se dostaví už při krájení nebo jeho strouhání slzením.
Na snadnější odkašlávání a uvolnění rýmy nám pomůže křen s medem.
Nastrouháme 2 lžíce křenu, smícháme je se lžící medu. Užíváme 3x denně.
Jablečný křen, jako příloha k masu, se připraví ze 2 nastrouhaných jablek, 3 lžic nastrouhaného křenu a šťávy z půlky citronu.
Výborná je i křenová šlehačka, podávaná s šunkou. Ušleháme smetanu ke šlehání, do ní vmícháme 4 lžíce nastrouhaného křenu.
Na bolavé klouby pomohou jako obklad listy nebo křenové placky, připravené z 1 lžíce nastrouhaného křenu, 5 lžic mouky a lžíce tuku.
Od bolesti hlavy pomůže křenový obklad připravený ze 3 lžic nastrouhaného kořene a 3 lžic vody. Smícháme, zabalíme do plátýnka a vložíme do týla asi na 10 minut.
Můžeme si připravit i pleťovou vodu ze 2 lžic nastrouhaného křenu, 3 dl lihu 60% a převařené vody. Křen zalijeme lihem a necháme na 14 dní v lahvi, pravidelně protřepáváme. Pak směs přecedíme do menších lahviček tak, že na 1 dl vody přidáme 1 lžičku tinktury.
Nebo můžeme po přecezení smíchat 2 dl převařené vody s 1 lžící tinktury a tu denně vmasírovat do vlasů. Pomáhá proti lupům.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...