CO VŠE SE DĚJE O VELIKONOCÍCH?
Velikonoce, nejdůležitější křesťanský svátek, jsou spojeny s ukřižováním a zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. Je to ale i svátek jara s různými zvyky a tradicemi.
Mezi nejvíce dodržované zvyky patří pletení pomlázky, je z vrbových proutků zdobená stuhou. Chlapci s ní chodí koledovat, vyšlehají dívky a dostanou na ni další stuhu.
Na zdobení vajíček máme několik technik. Mezi ty nejjednodušší patří obtisky, můžeme je pomalovat voskovkami a pak obarvit, nebo obarvit a poté vyškrábat různé ornamenty. Zdobíme vejce uvařená natvrdo i ta vyfouklá, tzv. pouky. K barvení používáme také cibulové slupky, listy špenátu nebo kopřiv, dubovou kůru, šťávu z červené řepy. Základní barvy jsou červená, zelená, modrá a žlutá a jsou spojeny se symboly. Červená – láska, zelená – život, jaro, příroda, modrá – víra, čistota, žlutá – slunce, zlato ze skořápek podle legendy o Kristovi. Poslední dobou se ale přidává i oranžová, hnědá, fialová. Na barvení můžeme zakoupit práškové barvy rozpustné ve vodě s octem, gelové barvy nebo různé tablety.
Beránek, symbol Velikonoc, mírný a poslušný, představuje v židovské tradici lid Izraele, který ho vede jako pastýř ovečky. Ty jsou na pastýři závislé, stejně jako člověk v rukou Božích. Izraelité obětovali beránka, jako Bůh obětoval Ježíše Krista za spásu lidstva.
Víte, jaká barva je symbolem spojení Velikonoc a vajíčka?
Vejce je symbolem zrodu nového života, proto patří k jaru. Znali je už ve starém Egyptě. Také Ježíš byl pohoštěn vejci vařenými v popelu. Po jeho odchodu se skořápky proměnily ve zlato a hospodyně od té doby každoročně obdarovávala pocestné vejci. Od 19. století byla barva kraslic červená, jako symbol lásky a života, měla chránit před zlými silami.
Pečeme mazance, boží milosti, beránka, kupujeme čokoládová vajíčka, figurky zajíčků a beránků. Tradice velikonočního zajíčka pochází z Německa.
Mnoho z nás si dělá velikonoční výzdobu bytu. V obchodech se nabízí mnoho dekorací, největší radost ale máme z vlastnoruční výzdoby.
Na dveře si pověsíme velikonoční věneček. Do vázy nařežeme větvičky jívy, které už začínají pučet a zavěsíme na ně vajíčka, samozřejmě vyfouklá a nabarvená. V miskách nebo květináčích už nám vyklíčila tráva, do ní vložíme kraslici nebo malé koupené kuřátko. Poslední dobou jsou rozšířené i různé zápichy do květináčů, truhlíků či váz. Nemusejí chybět ani velikonoční svíčky ve tvaru vajíček nebo zajíčků.
Na Valašsku začnou kluci na Zelený čtvrtek jezdit s řehtačkami po všech domech ve vsi. Na Velký pátek mají půst, jedí většinou čočku. Bílá sobota je ve znamení výslužky, kterou si chlapci vyslouží básničkou, pečou se mazance a nádivky, zdobí vajíčka. Večer je tancovačka. V pondělí kluci vyšlehávají děvčata, polévají je vodou a někdy hází i do potoka. Dostanou pak malovaná vajíčka a pravou slivovici.
V západní Evropě a USA je rozšířená tradice hledání čokoládových vajíček po domě nebo zahradě.
V Austrálii vyrábějí papírové kloboučky, které pak děti zdobí a účastní se průvodu a vítají podzim.
V Británii, kde je průvod taky tradicí, se vítá jaro.
Finské děti chodí koledovat převlečené za čarodějnice, v Norsku je tou dobou aktuální tématika vražd, televize vysílá detektivky.
Pro Španěly je státním svátkem Velký pátek.
V Rusku se slaví Velikonoce podle starého juliánského kalendáře, 27. dubna.
V Jižní a Střední Americe se věřící účastní procesí.
Filipíny mají Velikonoce spjaty s krvavými průvody.
Francouzi slaví v rodinném kruhu při jehněčím, vepřovém, omeletě s houbami.
Italové začínají velikonoční období karnevalem a tudíž hojností jídla. Dopřávají si sladké, tučné, slané, smažené, pečou boží milosti, které v Neapoli polévají čokoládou. Už od ráno pobíhají v maskách nejen děti, ale i dospělí, obchody prodávají celé karnevalové kostýmy. Po karnevalu (carne – maso, vale – pryč) by se mělo jídlo hodně omezit. Na jihu Itálie se dodržují středy a pátky bez masa, týden před Velikonocemi se maso nejí vůbec.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: ChytráŽena, JáRodič
TIP: Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Jste zaneprázdněni? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si profesionálního kuchaře!
KUCHAŘI DO DOMU - online seznam osobních kuchařů a catering na míru - k objednání na akce - rodinné i firemní! Celá ČR.
Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví hosty při kulinářském show.
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky.
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez práce, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a sympatického kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...