Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Kalina, červená brusinka


Ilustrační fotografie

BRUSINKY Vaccinium vitis-idaea, kalina, červená brusinka

Evropané se s brusinkami seznámili na počátku 17. století, kdy se svými loděmi zakotvili u břehů Nové Anglie.  
Rostou na svazích kopců a hor jehličnatých stromů, v rašelinách a vřesovištích. Brusnice brusinka je plazivý keřík, dorůstá do 10 až 25 cm. Bílá až narůžovělá kvítka rozkvétají v květnu, červen plody zrají od srpna do října. U nás rostou jen vzácně v jižních a západních Čechách, proto jsou chráněné. Lesní brusinky pocházejí z Asie a Evropy, americkým se daří v USA a Kanadě.
List se sbírá ke konci léta, lze i na jaře.
Obsahují vitamíny A, E, C, železo, draslík, vápník, antioxidanty.
Sušíme ve stínu co nejrychleji, doma do 40°C.

Plody obsahují stejné látky jako listy, mají ale navíc více cukru, barviv a vitamínu C.
Čerstvé brusinky můžeme uskladnit v chladničce po několik měsíců, musí být ale pevné, dužnaté a tmavé. Zmrazené lze uchovat až několik let. Po rozmrazení změknou, musí se hned spotřebovat.

Využívají se v potravinářství jako marmelády, kompoty, konzumují se čerstvé i sušené. K nám se dovážejí. Mnohdy nejde o brusiny, ale jim podobnou klikvu velkoplodou. Té se daří ve východní Evropě, Rusku a severní Asii. Rozdíl je neznatelný.
 
Léčivé účinky
Brusinky mají antibakteriální účiny díky tzv. proanthocyanidinům, které obsahují. Ty jsou schopny izolovat škodlivé bakterie a zamezit tak tvorbu infekce močových cest, tvorbu žaludečních vředů, zpomalují růst rakovinných buněk, zabraňují infarktu. Výzkumy prokázaly, že mohou omezit účinnost některých léků na ředění krve. Jejich konzumace působí jako prevence proti nachlazeí a chřipce. Stačí vypít dvě sklenice džusu. Zabraňují zánětu spojivek, zpomaluje stárnutí, odbourávají stres. Mají vliv na tvorbu pohlavních buněk a na plodnost. Díky látkám, obsahují, se snižuje i počet bakterií v ústech, na zubech a jejich mezerách. Tvoří se méně plaku, tím se omezuje vznik kazů a paradontózy. Obsah vláknin podporuje činnost střev, snižuje cholesterol a napomáhá hubnutí. Kvůli nízkému obsahu cukru jsou často doslazovány, ale i tak obsahují přibližně stejné množství cukru jako jiné sušené ovoce bez doslazení.

Některé zdroje uvádějí i vedlejší účinky brusinek, zvláště při dlouhodobé konzumaci, po více než čtyřech měsících. Vzhledem k přítomnosti kyseliny šťavelové se mohou v tělních tekutinách tvořit krystaly. Proto by je neměli dlouhodobě konzumovat lidé s onemocněním žlučníku a ledvin.

Brusinky si můžeme pěstovat i doma v květináči, zakoupíme je v zahradnictví. Pozor ale na zalévání, po přelití odumírají.
V Americe je na Den díkůvzdání typickým jídlem krocan s brusinkovou omáčkou. U nás se přidávají jako kompot ke zvěřině a svíčkové omáčce. Můžeme ho doplnit plátkem citronu nebo jablkovým kompotem. Džemem můžeme naplnit dušené jablko, na míse působí jako dekorace a jeho chuť je vynikající.

Brusinkový džem
Na 1 kilogram brusinek budeme potřebovat 300 gramů cukru. Přebrané umyté brusinky vaříme v hrnci, dokud nepustí šťávu. Pak přisypeme cukr a ještě povaříme. Jakmile začnou houstnout, plníme je do malých sklenic. Ty pak do vychladnutí necháme otočené dnem vzhůru.

Pohár s brusinkami
Budete potřebovat:
20 gramů vlašských ořechů, 450 gramů celeru, citron, snítka celerové natě, 1 hruška, 50 gramů sušených brusinek

Dresink: lžíce medu, sůl, pepř, 80 gramů majonézy a stejné množství tvarohu

Postup:
Nasekané ořechy osmahneme nasucho na pánvi, vymačkáme šťávu z citronu a jednu lžíci smícháme s celerem pokrájeným na proužky. Přidáme brusinky a na plátky pokrájené čtvrtky hrušky. Vše promícháme, zalijeme dresinkem a ozdobíme nasekanou natí.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Zavařujeme

TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu bez práce a UŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí. 
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. 

Jak objednat kuchaře
na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE  - www.Kucharidodomu.cz

Fotogalerie
Brusinky,keříky, Kuchaři do domu - www.kucharidodomu.cz,  Foto: ©SAMphotostock.cz/Ruslan
Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE