Léčivé účinky medu znali už ve starém Egyptě.
V posledních letech medu ubývá, protože včelstva bývají napadena různými chorobami, například kleštíkem včelím, původem z Asie, proti kterému nemají včely obranné látky, a tak vymírají. Pokud jsou ale silné a mají dostatek potravy, ročně vyrobí až stovky kilogramů medu. Na přečkání zimy jim stačí jeden kilogram.
Med obsahuje vysoký podíl cukru a malé množství vody, proto ničí bakterie a nemůže se kazit. Jeho složení závisí na květech sesbíraných včelami. Jeden litr medu je 1,4 kg. Obsahuje fruktózu, glukózu, sacharózu, vodu a 0,17% popele.
Mezi nejkvalitnější medy patří kapalný - přímo od včelaře. Stáčený v medomedu se běžně prodává v obchodech. Nekvalitní je tekutý, získává se kombinací lisování a zahřívání a už při 40°C se zničí všechny cenné látky.
Účinky
Med má antibakteriální účinky, používal se už před 2700 lety k léčbě různých onemocnění. V egyptských pyramidách se našel med starý 3000 let a byl nepoškozený.
Stres odbourávají antioxidanty, působí i proti rakovině tlustého střeva.
Med také zvyšuje počet probiotických bakterií ve střevech, tím snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a obranyschopnost, léčí artritidu – každodenní pravidelné pití ráno a večer šálku horké vody s 2 lžičkami medu a lžičkou skořice může vyléčit i chronické nemoci.
Snižuje cholesterol – pijeme 3x denně šálek horké vody, kde smícháme 2 lžíce medu s 2 lžícemi skořice.
Od nachlazení nám uleví 3x denně lžíce medu smíchaná s ¼ lžičkou skořice.
Med se skořicí ulevuje plynatosti, bolesti žaludku, chrání před chřipkou.
4 lžíce medu a 1 lžíci skořice svaříme v ½ litru vody. Pravidelným popíjením se budeme cítit dobře i ve vyšším věku.
Kloktáním medu se skořicí se zbavíme zápachu z úst.
Nevzhledné pupínky na kůži zmizí i s kořeny, budeme-li na ně používat pastu smíchanou ze 3 lžic medu a lžičky skořice.
Váhu pomáhá snížit ranní a večerní pití šálku vody s medem a skořicí. Užíváme nalačno.
Ne každý med je zdravý, závisí na tom, z kterých květů je sbírán, proto by ho měly užívat děti starší jednoho a půl roku.
I když je med sladký, neublíží ve správném dávkování ani diabetikům.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, web o zdraví
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...