Víte jak vzniká med květový a jak lesní?
Med je kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem, sběrem a zahušťováním sladkých šťáv z nektaru z květů – vzniká med květový a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují také kupříkladu mšice. Sběrem a výrobou vzniká med medovicový neboli lesní.
Čím je způsobena tmavost lesního medu?
Tmavost způsobují ji barviva v míze lesních dřevin.
V čem spočívají pověstné zdravotní účinky medu?
Na základě vědeckých poznatků má znatelné kladné účinky při dlouhodobém užívání.
Med působí antibakteriálně (antisepticky).
Zjistilo se, že med obsahuje polyfenoly, které mohou působit jako antioxidanty, které brání negativním vlivům na náš organizmus. Působí tak pozitivně proti rakovině tlustého střeva.
Med dále umožňuje zvyšování probiotických bakterií ve střevech. Ty způsobují zlepšení trávení, vyšší imunitu a snížení cholesterolu.
Med podávaný spolu s citronem zmírňuje příznaky laryngitidy.
Je ovšem doporučováno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo ditěti mladšímu 18 měsíců. Až když dítě začne přijímat tuhou stravu.
Je kvalitnější med od našich včelařů nebo dovážený ze zahraničí?
Konkrétní složení medu závisí na směsi květů navštívených včelami, které med vyráběly. Liší se podle oblasti, sezony sběru a podle jednotlivých včelstev. V některých oblastech ve světě se vyskytují jedovaté rostliny. Ve střední Evropě se jedovaté medy ovšem nevyskytují. Kvalitní med žádné nebezpečné bakterie neobsahuje. Kontaminován může být pouze ze špinavých nádob.
Český med od našich domácích včelařů patří k nejkvalitnějším výrobkům na trhu. Pravidla kvality medu jsou u nás přísnější než stanovuje směrnice EU.
Med regionálních producentů, který nese logo a označení kvality „Regionální potravina″ patří mezi nejhodnotnější a mezi vítěze soutěže v celém regionu. Jeho kvalita je pravidelně sledována a kontrolována našimi státními orgány.
Autor: Ivana Bachtíková
Zdroj: Wikipedie
TIP: Víte, že ....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. – největší dodavatel kulinářských služeb a programů, workshopů,
elitních osobních kuchařů a cateringů.
* Provozujeme největší seznam KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, mediálně známých kuchařů z TV,
lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
* Sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty
TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.
* Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...