Někdy se jedná jen o dočasný problém, kdy dítě skutečně nemá chuť, je přejedené, bere nějaké léky, které nechutenství způsobují, nebo se jedná o začátek nemoci od virózy po angínu. V takovém případě to není nic vážného, jde jen o krátkodobý stav.
Pokud ale nechutenství přetrvává, dítě není zjevně nemocné a pomalu hubne, může se jednat o skutečný problém způsobený závažným onemocněním, kdy častou roli hraje i psychika. V takovém případě je vždy nutná konzultace s lékařem a zjištění příčiny.
Hlavní příznaky nechutenství jsou:
bolest břicha
slabost, špatná nálada
odmítání potravy
Je nutné se zamyslet nad tím, zda je strava pravidelná, dostatečně vyvážená. Omezit by se měly sladkosti, vynechat uzeniny a podávat několikrát denně menší porce jídla. Nezbytný je dostatečný přísun pití a vitamínů.
Do jídla dítě nikdy nenutíme. Ani ho nenecháme, aby si při jídle hrálo, sledovalo televizi, neslibujeme: „Když to hezky sníš, dostaneš...″
Většina dětí, které odmítají jídlo, prospívá ale zcela normálně, obvykle nejde o žádný problém.
V takovém případě příznivě působí:
ananas, borůvky, paprika, mrkvový džus, heřmánek, máta, levandule, šalvěj, dobromysl, řeřicha, anýz, sléz, či roztlučené fenyklové semínko na čaj.
Koupel z mateřídoušky
přes noc necháme vylouhovat 50 g mateřídoušky, pak ji přilijeme do koupele, která trvá 20 minut. Dítě by mělo mít srdíčko pod vodou.
Kopřivový čaj
horkou vodou zalijeme dvě lžíce listí, louhujeme 15 minut. Lze dochutit medem. Pijeme po dobu dvou až tří týdnů.
Zeměžluč lékařská
3 lžičky natě zeměžluči přelijeme ½ litrem vody, louhujeme 5 minut. Čaj je ale dosti hořký.
Rakytník podporuje také chuť k jídlu. Podáváme čaj z plodů, nálev z listí, nebo ve formě sirupu či marmelády.
Jeřabinový sirup jeřabiny rozmačkáme nebo rozmixujeme, šťávu smícháme s cukrem v poměru 1:1 a vaříme, dokud nezhoustne. Plníme teplé do lahví.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Zdraví z boží lékárny, Zdravá výživa
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...