Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Nejoblíbenější druhy zeleninových salátů - zdravotní účinky a využití v pokrmech


Ilustrační fotografie

OBLIBA ZELENINOVÝCH SALÁTŮ STOUPÁ
Zeleninové saláty u nás získávají stále větší oblibu. Lékaři je doporučují, protože mají vysoký obsah minerálních látek a vitamínů, energetická hodnota je nízká a jsou lehce stravitelné.

Na našich stolech se objevují asi jednou týdně. Mezi nejoblíbenější patří ledový, hlávkový a římský salát, ale také čekankový nebo dokonce lollo rosso.

Římský salát má křupavé tmavě zelené listy, podlouhlý tvar a mandlovou chuť. Byl známý už v 5. století v Číně jako symbol štěstí. Obsahuje větší množství draslíku, vlákniny, minerály a vitamíny. Ulevuje od střevních potíží, snižuje krevní tlak a zmírňuje riziko infarktu.
Podávaný s kuřecím masem, parmezánem, ančovičkami, tj. Caesar salát.
Pokud ho přidáme k fazolkám, bramborům, tuňákovi, olivám a vejci, jde o salát Nicoise.
Salát nám vydrží při teplotě 5 °C až 6 dní.

Ledový salát je zelený, u košťálu světlejší. Má nasládlou chuť, je lehký a šťavnatý. Obsahuje množství minerálních látek, vitamín  B,C, E,  jeho energetická hodnota je minimální, při konzumaci křupe. Jíme jej čerstvý v sladkokyselém nálevu, nebo se hodí do salátu s tuňákem, kuřecím masem, lososem.
Klidní nervy, stres, pomáhá při nespavosti díky látce zvané lactucin. Jeho šťáva má povzbuzující účinky.
Skladujeme stejně jako salát římský.

Salát Lollo biondo má světle zelené listy, je-li čerstvý, při konzumaci křupe. Svou jemnou chutí se hodí k sýrům, jiné zelenině, velmi dobrý je jen se zálivkou. Dělení buněk podporuje kyselina listová, dále obsahuje hořčík a vitamín E.

Little Gem má měkké lístky a uprostřed křupavé srdíčko. Salát lze konzumovat samotný nebo jej můžeme smíchat s rajčaty, balkánským sýrem či mozarellou. Obsahuje jód, železo, zinek, hořčík, draslík, vápník, kyselinu listovou, vitamíny B1, B2, E. Je dobrý politý olivovým olejem.

Escarole u nás není příliš známý. Má velké listy a nahořklou chuť. Lze ho tepelně upravit s těstovinami. Střed salátu je dobrý ve fazolové polévce nebo se slaninou a klobásami.
Jeho trvanlivost je maximálně 4 dny do 5°C.

Polníček má oříškovou chuť a obsahuje mnoho vitamínu C, také A, E, dále hořčík, vápník, draslík, železo, kyselinu listovou a beta karoten. Podporuje imunitu, dobrou náladu, působí proti stresu. Je vhodný na dietu, jako příloha k masu. Listy lze rozmixovat na šťávu, kterou můžeme přidat i do smetany a vznikne výborný krém.
Vydrží až 4 dny při teplotě do 5°C.

Rukola má nahořklou chuť. Obsahuje chlorofyl, vitamín C, beta karoten. Je dobrá s rajčaty, bazalkou a česnekem. Můžeme jí posypat vařené brambory, pizzu. Odvar z listů je močopudný, podporuje funkci jater a trávicího traktu.
Uskladníme ji maximálně na 5 dní.

Špenát je bohatý na beta karoten a lutein, vitamín K. Ovlivňuje tvorbu svalstva, předchází degeneraci oční sítnice. Výborný je s česnekem jako příloha k masu, jako náplň do lasagní. Zmražený ho můžeme koupit listový i sekaný.

Řapíkatý celer se pěstuje jako kořenová zelenina pro listy a bulvy. Obsahuje beta karoten, kyselinu listovou, vitamín A, B, C, K, hořčík, vápník, jód, železo, chrom. Působí protizánětlivě a močopudně, urychluje látkovou výměnu, je to i neškodné afrodisiakum. Je chutný nastrouhaný syrový s majolkou. Řapíky se můžou dusit, restovat, grilovat a podávat k masu, nejlépe kuřecímu. Řapík se používá i do koktejlu Bloody Mary.

Recepty na výborné saláty nalezneme na stránkách www.kucharidodomu.cz    

Autor: Eva CH.
TIP: Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci?  Nemáte čas? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si osobního šéfkuchaře!
KUCHAŘI DO DOMU - je největší seznam osobních kuchařů a catering k objednání na Vaše akce. Celá ČR.


Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Nebo pobaví hosty při kulinářském show.
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář.
Čerstvé
vaření a gurmánské zážitky bez práce. 
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Objednejte si kuchaře
na narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování.

Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého osobního kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE 

Ostatní

Paprika: Víte, že se používá jako zelenina, koření nebo jako lék?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více...

Hrušeň obecná: Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku

Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.

čtěte více...

Bylinky a vaření: Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více...

Bylinky: Máta peprná v kuchyni

Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.

čtěte více...

Podběl: Znáte jeho zdravotní účinky a použití?

Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.

čtěte více...

Poklad aztéckých běžců neboli chia semínka

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
 

čtěte více...

Znáte Mladý ječmen? Má významné účinky na zdraví!

Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.

čtěte více...

Vánočka: Historie pečení, rekordy a zajímavosti

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více...

Připravme si sladké a zdravé mlsání nejen na zimu! Sušené švestky

Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.

čtěte více...

Rajská jablíčka: Využití v kuchyni a domácí výroba kečupů

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více...

Kokos: Největší semínko světa!

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více...

Reveň, lidově zvaná rebarbora: Prospěšná našemu zdraví, ale...

Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více...

Rukola pro naše zdraví: Používáte ji v kuchyni?

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.

čtěte více...

Zánět ledvin: Bylinná podpůrná léčba

Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.

čtěte více...

Koblížky z lásky a pověry na sv. Valentina

Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.

čtěte více...
Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE